karierno upravljanje

Vlagatelj - kdo je to? Razkrivamo koncept

Kazalo:

Vlagatelj - kdo je to? Razkrivamo koncept

Video: Ali apokrifi razkrivajo zamolčano resnico o Kristusu? 2024, Maj

Video: Ali apokrifi razkrivajo zamolčano resnico o Kristusu? 2024, Maj
Anonim

Kdo od nas je vsaj enkrat v življenju zaslepil iskanje zaposlitve? Ta tema je stara toliko kot svet. V vsakdanjem življenju zaposlenih v zaposlitvenih centrih se pojavita dva koncepta: delodajalec in prosilec. Kdo je? Katere lastnosti ima idealen kandidat?

splošne informacije

Torej, vlagatelj. Kdo ni, ni težko uganiti. Oseba, ki se prijavi na prosto delovno mesto, se imenuje tako. Na žalost delodajalci ugotavljajo, da se vlagatelj pogosto potrudi, da se postavi v najboljšo luč in pripiše lastnosti, ki mu niso lastne. Zato se mora delodajalec pri odločitvi zanašati ne le na zagotovila in priporočila, temveč tudi na svoje mnenje.

Kandidat za zaposlitev na obstoječi specialnosti praviloma zaprosi za zaposlitveno agencijo in poišče primerno možnost. Naloga zaposlovalca ni enostavna. In vse zato, ker se mora nenehno ukvarjati z velikim številom ljudi. Vsi se ne razlikujejo po spodobnosti. Razmislite, katere zahteve za prijavitelja so izkušeni strokovnjaki.

Najbolj pričakovane lastnosti

Idealen iskalec zaposlitve - kdo je to? Oseba, ki ima znanje, izkušnje in veščine na določenem področju, ima visokošolsko izobrazbo. Vsestranskost je zelo cenjena, na primer finančni direktor z znanjem računovodstva. Delodajalcu bodo zagotovo všeč posebni predlogi za povečanje dobička podjetja. Poleg tega ne pozabite, da danes brez računalniških znanj verjetno ne bi mogli zasesti prestižnega položaja. Nedvomno bi morali prosilca za prosto mesto odlikovati družabnost in pobuda. Pri vzpenjanju po karierni lestvi bodo pomagali prizadevnost, sposobnost analitičnega razmišljanja, samokontrola, spodobnost in vztrajnost.

Seveda vse zgornje lastnosti verjetno ne bodo lastne eni osebi. Vendar si je treba prizadevati, da bi jih imel vsaj polovico.

Videz

Verodostojen iskalec zaposlitve - kdo je to? Sociologi ugotavljajo, da je med uspešnimi ljudmi večina dobro negovanih, lepih in dobro grajenih posameznikov. Prava drža in enakomernost kože sta praviloma povezana z dobrim zdravjem in zmogljivostjo. Skrivnost je preprosta: drugim se zdi, da je oseba, ki skrbno spremlja svoj videz, bolje organizirana in disciplinirana, lažje prenaša fizične in psihične preobremenitve. Vendar je, tako kot drugje, tudi pri tej zadevi pomemben ukrep. Preveč svetel in pretirano eleganten videz bo povzročil povratno svetlobo.

Pot do uspeha

Vlagatelj - kdo je to? Oseba, ki dejavno ukrepa pri iskanju zaposlitve. Da ne bi izgubljali časa zaman, preučite razmere na sodobnem trgu dela in ugotovite, katere specialnosti so povpraševane, katerih prekomerna ponudba je opazna tudi s prostim očesom.

Če ni povezav in potrebnih poznanstev, se lahko obrnete na lokalno službo za zaposlovanje ali zaposlitvene agencije. Upoštevajte, da lahko druga možnost poškoduje vašo denarnico.

Algoritem ukrepov

Kdo je iskalec zaposlitve? Najprej je to oseba, ki se je že odločila, na katerem specifičnem področju se želi profesionalno razvijati. Poleg tega so ideje, kot je "želim delati s papirji v pisarni", brez vrednosti.

Nadalje se je treba odločiti, s kakšnim namenom iščete zaposlitev. V ospredju so lahko samouresničitev, obogatitev ali pridobitev spoštovanja drugih.

Pomembno je predstaviti obseg prostih delovnih mest, ki se vam zdijo sprejemljiva. Med njimi so lahko tudi dela, ki ste jih že opravili, in tista, ki bi se jih z veseljem lotili.

Priprava na pomemben pogovor

Recimo, da ste prejeli povabilo na razgovor. Ne pozabite, da če je prosti položaj, menedžer išče najprimernejšega kandidata. Potencialnega delodajalca morate prepričati, da ste vi sama možnost.

Pomembna pravila:

- Na razgovor ne pridite veliko prej, kot je bilo načrtovano ali prepozno: v obeh primerih ne boste pokazali svoje najboljše strani.

"Prvo, kar bi morali storiti, je nasmeh."

- Ne sedite, dokler vam to ne bo predlagal sam.

- Poskusite zavzeti čim bolj naravno pozu. Ne razpadajte na stolu in ne držite hrbta napetega.

- Ne opravičujte se zaradi pomanjkanja izkušenj ali napačne starosti.

- Drži razdaljo. Poznavanje bo neprijetno presenetilo morebitne šefe.

- Vsekakor se zahvalite vodji za vašo pozornost.

- Če o rezultatih razgovora niste obveščeni v dogovorjenem roku, prevzemite pobudo: pokličite in se opomnite.

Če ste delodajalec

Navajamo najpogostejše metode iskanja kandidatov:

1. Interne rezerve. Rezultat je lahko pregled zaposlenih, ki delajo v podjetju.

2. Priporočila. Ta možnost praviloma ne pozdravlja večine menedžerjev, saj zaposlitev s poznanstvom spodbuja razvoj nepotizma.

3. Oglasi v časopisih, na radiu, v specializiranih internetnih virih. Seveda boste imeli veliko tekmovalcev, a vedno morate poskusiti.

4. Najemne agencije. Strokovnjaki vzamejo veliko denarja za iskanje primernih kandidatov, vendar je to najbolj zanesljiv način, da najdete tistega, ki vam ustreza.

Zaključek

Ne glede na to, ali ste delodajalec ali iskalec zaposlitve, bodite vljudni, resnični in objektivni. Jasno zastavljeni cilji bodo pripomogli k čim hitrejšemu doseganju želenega.