zaposlovanje

Poklicni arhivar: kdo je to in kaj počne?

Kazalo:

Poklicni arhivar: kdo je to in kaj počne?

Video: 2 Kaj je odpuščanje in kaj to ni 2024, Maj

Video: 2 Kaj je odpuščanje in kaj to ni 2024, Maj
Anonim

Vsako podjetje ima svoj dokumentarni arhiv, ki zahteva skrbno sistematizacijo in nadzor. Nekateri pomembni materiali (osebne datoteke, filmi, naročila, navodila) imajo dovolj dolg rok trajanja in pomembno je, da so vse dragocene informacije pravilno pakirane v mape, imajo popis z datumi. To je potrebno, da lahko oseba po potrebi hitro najde zahtevani primer. Pri tem so potrebni odgovornost, mukotrpnost in pravilen pristop. Poklicni arhivar bo pomagal obvladati težko delo. Kdo je? Dragocen strokovnjak, ki upravlja s celotnim arhivom podjetja, je odgovoren za varnost vsakega papirja.

Zanimivosti o poklicu

Arheologi so med izkopavanji večkrat našli starodavne pisave, ki so jih zbrali na poseben način. Podobne najdbe so bile najdene v Asiriji, Grčiji, Starem Egiptu in Rimu. V analih je jasno zapisano, kako hraniti vse dragocene materiale. Prisotnost takšnih prostorov, kjer se zbira pomembna dokumentacija, kaže na visoko kulturo družbe. Arhivi potrebujemo ne le ohranitev spomina na pretekle dogodke, ampak predstavljajo tudi določeno bazo uporabne in znanstvene narave.

V tistih letih, ko je državo vodil veliki vodja proletariata V.I. Lenin, v vseh državnih institucijah je bila jasna organizacija delovnega toka. Arhivirano gradivo podržavljenih posesti, samostanov, cerkva in primerov, v katerih so bile shranjene informacije o velikih ljudskih umetnikih, znanstvenikih, skladateljih. Uničenje takšnih arhivov je bilo preganjano po zakonu. Varnost vseh gradiv je spremljala ena oseba - arhivar. Kdo je to, vprašate? Nenadomestljiva državna oseba katere koli institucije.

Poklicne dolžnosti

Arhivist se ukvarja s sistematizacijo vseh notranjih in vhodnih gradiv, ki so izšle iz delovnega procesa. Odgovoren je tudi za skladnost s pogoji skladiščenja, normativi in ​​pravili. Dolžnosti arhivista vključujejo: pravilno izvedbo odhodnih in vhodnih dokumentov, sestavljanje opisov, vodenje računovodskih zbirk podatkov, označevanje seznamov, izdajanje potrdil in postavljanje informacij na posebne stojala. Danes v velikih podjetjih skoraj vse delo poteka v elektronski obliki, resnično pomembna gradiva, ki jih je treba hraniti dlje časa, pa so dodatno natisnjena na papir in prenesena v arhiv.

Seveda avtomatizirana baza podatkov bistveno pospeši in olajša delo in iskanje, a tehnika se lahko pokvari in odpove, zato je potreben arhiv, da se izognemo izgubi vseh podatkov. Sodeluje v komisijah za uničenje in odpis zastarelih dokumentov arhivist. Poklic vključuje tudi spremljanje požarne varnosti prostora.

Zahteve in lastnosti

To mesto lahko prevzame oseba z višjo (ali študentsko) izobrazbo, ki je pridobila diplomo iz arhiviranja, zgodovine in pedagogike. Včasih pridobite potrebna znanja na posebnih tečajih. Bodoči zaposleni mora poznati osebni računalnik (pisarniške programe), biti sposoben delati z opremo (fotokopijo, faks, tiskalnik), pisno in ustno pisati.

Arhivist bi moral imeti natančnost, marljivost, analitično miselnost in natančnost. Kdo je to izumil in kakšne so zahteve? Zaposleni se čez dan srečujejo z ogromno količino informacij, ki jih je treba prebrati, registrirati in njihovo obdobje shranjevanja določiti v skladu s seznamom delovnih tokov. Ta posel zahteva pozornost, vztrajnost, samokontrolo, razvito mišljenje, potrpežljivost in fine motorične sposobnosti. Niso vsi ljudje sposobni opravljati monotonega in mukotrpnega dela vsak dan.

Plača arhivista

Prejemki so odvisni od regije, finančnega počutja podjetja in višine odgovornosti. Do danes se povprečna plača giblje od 20-35 tisoč rubljev. Več kot 40.000 rubljev. dobi izkušenega arhivarja z dolgoletnimi izkušnjami. Kdo je in kaj počne, je opisano zgoraj. Poklic je v velikem povpraševanju, vendar se imenuje le nekoliko drugače - tajnik ali referent.