karierno upravljanje

Kaj mora zdraviti pediater?

Kazalo:

Kaj mora zdraviti pediater?

Video: Kaj če ima otrok nižjo mišično aktivnost (tonus) 2024, Maj

Video: Kaj če ima otrok nižjo mišično aktivnost (tonus) 2024, Maj
Anonim

V katerih primerih mora biti pri zdravljenju vključen pediater? Kakšna je njegova odgovornost? Odgovore na ta vprašanja boste izvedeli iz tega članka.

Kaj mora zdraviti pediater?

Ta zdravnik mora spremljati številne sestavine otrokovega zdravja. Na primer, da ocenite ne le fizično stanje in razvoj otrok, temveč tudi bodite pozorni na nevropsihično sfero. Pediater mora oceniti otrokovo pripravljenost za šolo, ugotoviti, v katero zdravstveno skupino pacient spada, dati ustrezna priporočila glede prehrane in izobraževanja. Tudi v pristojnosti tega zdravnika so preventivni ukrepi za preprečevanje razvoja kroničnih bolezni pri otrocih.

Pediater mora poznati klinično sliko, ki je lastna glavnim boleznim in mejnim stanjem, značilnim za otroštvo. Tak zdravnik mora imeti lastne sodobne metode terapije, poznati osnove farmakoterapije (ob upoštevanju otroštva), vzroke za nastanek in razvoj bolezni.

Zaposlitev: pediater

Vse naloge zdravnika določi in odobri Ministrstvo za socialni razvoj in zdravje Ruske federacije. V skladu s tem dokumentom mora pediater:

  • prejemajo informacije o bolnikovem zdravstvenem stanju;
  • organizirati in izvajati dejavnosti za preprečevanje epidemije v žarišču okužbe;
  • nuditi storitve zdravstvenega pregleda (zdravstvena in preventivna oskrba);
  • opazujte stanje otroka;
  • organizirati in izvajati postopke imunoprofilakse. To poteka po načrtu cepljenja;
  • razvijati in izvajati posamezne programe, namenjene rehabilitaciji otrok s posebnimi potrebami;
  • izvajati preventivne in sanitarno-higienske ukrepe za varovanje zdravja otrok;
  • izdajajo potrdila in potrdila o invalidnosti (za nego otrok).

Kaj pediater naredi na sestanku?

Med obiskom mora zdravnik zbrati anamnezo (ugotoviti vse podatke o trenutni bolezni, preučiti bolnikove pritožbe in njegovo zdravstveno anamnezo), opraviti pa bo tudi pregled.

Nadalje pediatrični pediater izda napotnico za študije (laboratorijske in diagnostične). Po preučevanju rezultatov testov in pregledov zdravnik naredi sklep o zdravstvenem stanju otroka. Po potrebi se napoti za posvet, ki ga opravi zdravnik ozke specializacije. Na primer, če je odkrita okvara vida, to stori oftalmolog. Če obstaja sum na prisotnost srčne bolezni, se otroka napoti kardiologu.

Kaj lahko zdravi pediater?

Glavna naloga tega zdravnika je pravilno postaviti diagnozo. Predpiše tudi kompetentno zdravljenje v primeru prisotnosti nalezljivih bolezni (akutne dihalne okužbe, gripe, hrustljavega kašlja, dizenterije, ošpic, škrlatne mrzlice, rdečk, mumpsa, norice), zastrupitve s hrano itd.

Pri zdravljenju drugih bolezni je zdravnikova naloga postaviti pravilno diagnozo in napotiti zdravnika ozke specialnosti. V prihodnosti pediater poveča celoten potek zdravljenja. To velja za bolezni krvnih žil in srca, jeter, dihal, ledvic, prebavil in živčnega sistema. Med take bolezni spadajo tudi nalezljive lezije in presnovne motnje.