karierno upravljanje

Jockey je poklic elite

Kazalo:

Jockey je poklic elite

Video: Tadej Kalajžič - pohištveni mizar 2024, Julij

Video: Tadej Kalajžič - pohištveni mizar 2024, Julij
Anonim

V 16. stoletju v Angliji je beseda "jockey" pomenila več kot en sam poklic. Tako se imenujejo vsi ljudje, ki so kakorkoli bili povezani s konji. To so potujoči umetniki, popotniki, roparji, nomadi. Vse te ljudi je zaznamoval pustolovščina, navdušenje in ljubezen do tveganja. Kasneje, ko so se končne dirke začele v Angliji, so kolesarji, ki so se ga udeležili, dobili ime.

Poklic Jockey

Jockey je poklic, ki se ga je treba učiti. Ni dovolj samo ljubiti konje in biti dober jahač. Po vsem svetu obstajajo šole za joke. Proučujejo anatomijo in fiziologijo konj, mehaniko njihovega gibanja in načine priprave na konjske dirke. Vožnja najprej vadi na posebnih simulatorjih. Pomembno je pravilno pristajanje in delo z bičem. V učilnici si ogledajo tudi video posnetke dirk prejšnjih let. Razumejte trike in napake izjemnih šaljivk.

Kakšen bi moral biti džokej

Jokej ni samo jahač. Morate obvladati posebne tehnike nadzora konj, sloga in pristanka. Če želite doseči dobre rezultate, boste morali nenehno spremljati svojo težo. Ni dovolj samo vitek, džokej mora biti zelo, zelo lahek. Omejitve rasti ni. Teža džokeja po standardih ne sme presegati 52,5 kg. S težo pod normo morate biti še vedno močni in odporni. Ta poklic tradicionalno velja za moškega spola, obstajajo pa tudi ženski šaljivci. Zdi se, da so dekleta lažja in bi jim moralo uspeti dirkati. Kljub temu je malo ženskih šaljivk in še manj jih je resnično uspešnih v poklicu.

Umetnost predstavitve

V zadnjem času je cenjena tudi zgovornost džokeja. Kako karakterizira konja, lahko pomembno vpliva na njegovo ceno, pa tudi na ceno njegovih potomcev. To je večmilijonski posel. Torej je džokej tudi spreten prodajalec. Konec koncev tudi najšibkejši konj potrebuje samo dobre stvari, ne da bi rekel neresnično besedo. Tu dodajte osebni čar jokeja. Navsezadnje publika za svojega najljubšega ne izbere le konja, ampak tudi jahača.

V državah, kjer je trgovina s čistokrvnimi konji bolj razvita od naše, so šaljivci zelo bogati ljudje. Tudi tisti, ki so morali kariero končati na vrhuncu svojih let, se počutijo zelo dobro po zaslugi Jockey Association. Ta organizacija s pomočjo sponzorskega denarja podpira jokeje, ki so bili poškodovani ali ki iz nekega razloga potrebujejo finančno podporo. Po upokojitvi običajno najdejo uporabo v poslu s konji in konji. V ZDA obstajajo časopisi, revije in TV-oddaje, namenjene konjskim dirkam. Vedno najdejo uporabo šaljivk v pokoju. Lahko so tudi trenerji ali analitiki. Ali pa morda sploh ne delujejo. Vse je odvisno od tega, kako uspešna je bila hokejska kariera. Najbolj posrečeni, ko končajo kariero, imajo na milijone bogastva. Na primer, v ZDA jokej za prvo nagrado prejme 100-500 tisoč dolarjev, v Rusiji pa enak znesek, vendar rublje. Poleg tega je v ZDA število dirk na leto desetkrat večje kot v Rusiji. Jokej lahko svojo kariero konča pri 30. letih in lahko dela do 60 let.

Na splošno je džokej poklic, ki zahteva fizično vzdržljivost, vzdržljivost, neskončno ljubezen do konj, osebni čar, širok pogled in seveda srečo.

Kdo je disk jokej

Disk jokej je povsem drugačen poklic. Deluje v diskotekah. Združuje skladbe, s premikanjem prstov spreminja zvok in ritem. Dj nenehno nadzira smer in hitrost plošče, ju spreminja in s tem črpa najrazličnejše zvoke. Nova skladba se rodi z mešanjem več melodij. Disketni jokej mora imeti posebne spretnosti in sposobnosti: razumeti glasbene sloge, znati delati s posebno opremo, imeti domišljijo in glasbeni okus. Svojo kariero na področju disk-jokeja lahko začnete pri kateri koli starosti. Vendar ne pozabite, da boste za začetek morali kupiti opremo v vrednosti najmanj 2000 dolarjev. In to ne šteje zapisov, ki so tudi precej dragi in hitro ne uspejo. Obstajajo DJing šole, kjer se lahko naučite osnov obrti. Nato boste potrebovali izkušenega prijatelja in mentorja ter veliko trdega dela.

Z razvojem klubske kulture je delo disk jokeja pri nas vse bolj priljubljeno. Iz modnega in dragega hobija se je spremenila v dobro plačan poklic.