karierno upravljanje

Kdo so preiskovalci? Kakšno je delo preiskovalca

Kazalo:

Kdo so preiskovalci? Kakšno je delo preiskovalca

Video: Gozdna // 1.epizoda 2024, Julij

Video: Gozdna // 1.epizoda 2024, Julij
Anonim

Preiskovalci so zaposleni v preiskovalnem odboru ali tožilstvu. Ti ljudje imajo pravno diplomo in so poklicani k preiskovanju kaznivih, gospodarskih in političnih zločinov.

Poklic preiskovalca se je pojavil v rimskem imperiju. Država je že takrat potrebovala ljudi, ki bodo izvajali prikrite iskalne dejavnosti. Ko so zbrali vsa potrebna dejstva in jih sistematizirali, so na obravnavi predstavili pridobljene podatke.

Šele konec 19. stoletja je forenzika postala neodvisna znanost. Njegov ustanovitelj se imenuje Francoz Alfons Bertillon in Avstrijec Hans Gross. Predlagali so metode identifikacije po prstnih odtisih in portretu osebe.

V sodobnem svetu so preiskovalci ljudje, ki so na čelu preiskovalno-operativne skupine, usmerjajo in usklajujejo njena dejanja. Preiskovalci sodelujejo tudi z drugimi specialisti in organizirajo njihovo delo. To so revizorji, strokovnjaki, zdravniki in drugi. Delo preiskovalca je dokaz krivde storilca ali odločitev, da osumljenec ni kriv.

V bistvu je preiskovalec pravnik, ki je sposoben razumeti vsa pravna vprašanja. Na primer, pravni svetovalec je lahko dobro seznanjen s pogodbenim, bančnim in delniškim pravom. Toda preiskovalec mora vse vedeti. Ker so kazniva dejanja lahko storjena na različnih področjih človeške dejavnosti: na področju avtorskih pravic, v tehnološkem procesu proizvodnje, v ekonomiji, politiki, bančništvu in tako naprej.

Stopnja izobrazbe

Delo preiskovalca zahteva diplomo višje pravne izobrazbe. Če ima oseba le srednješolsko poklicno izobrazbo, potem to ni dovolj, da bi učinkovito opravljal vse naloge preiskovalca. Veliko pozornosti pri pripravi bodočih specialistov posvečamo fizični in bojni vadbi.

Za uspešno službo mora preiskovalec poznati zakonik o kazenskem postopku, veljavno zakonodajo, forenzične metode, logiko, psihologijo in osnove ekonomije. Video, avdio in foto oprema mora biti sposoben uporabljati za svoje namene.

Ali je ta poklic povpraševan

Poklic preiskovalca je precej pogost in povpraševan. Na trgu dela je povpraševanje po predstavnikih te specialitete, čeprav je na tem področju dovolj univerzitetnih diplomantov. Vendar je delo preiskovalca zelo težko, saj za uspešno kariero ni potrebna le visoka izobrazba, ampak tudi talent, vztrajnost in vztrajnost.

Kakšne so dejavnosti preiskovalca

Preiskovalec začne svoje delo s pisno izjavo o zločinu. Ko začne s primerom, organizira in izvede preiskavo na kraju zločina, išče in zasliši priče. Na naslednji stopnji preiskave preiskovalec analizira prejete podatke in poda več različic kaznivega dejanja. Zasliševanje osumljencev nezakonitih dejanj zaradi iskanja dokazov. Preiskovalec Preiskovalnega odbora zaradi svojega dela napiše poročilo in zadevo predloži sodišču.

Med preiskavo preiskovalec potrebuje pomoč preiskovalne skupine, forenzičnih strokovnjakov, forenzičnih strokovnjakov, sodnih izvršiteljev in drugih specialistov. Zato preiskovalec potrebuje potrpljenje in dobre organizacijske sposobnosti.

In kdo je preiskovalec v smislu ruskega kazenskega zakonika? Oseba v tem poklicu je tožilec, katerega pooblastila vključujejo predhodne preiskovalne ukrepe in ne samo. Ima pravico:

  • sprožiti kazenski postopek na način, ki ga določa zakon;
  • delati na njih;
  • sprejme vse potrebne ukrepe in razreši vprašanja, ki se lahko pojavijo med preiskovalnim postopkom, razen v primerih, ko je potrebno pridobiti sodno odločbo ali soglasje vodje
  • vložiti pritožbo s privolitvijo vodje sodnih zadev, tako da se jih pozneje pregleda;
  • nastopati na sodišču kot obtoževalec.

Vendar preiskovalci niso samo ljudje, ki krivi. Za izvedbo celovite in objektivne preučitve okoliščin primera morajo najti ne le dokaze o krivdi osumljenca, temveč ga tudi poskušati utemeljiti ali ublažiti krivdo preiskovane osebe.

Preiskovalci so ljudje, ki niso upravičeni do napak. Zato morajo k preiskavi vsakega primera pristopiti z vso odgovornostjo. Nevoščljiv odnos do poklica lahko privede do tega, da bodo nedolžni ljudje kaznovani, zločinci pa ne bodo nosili nobene odgovornosti.

Osebne lastnosti preiskovalca, ki bi jih moral imeti

  • analitično razmišljanje;
  • erudicija;
  • sposobnost zagovarjanja in zagovarjanja svojega stališča;
  • prožno razmišljanje;
  • visoka družabnost;
  • predanost;
  • duševna stabilnost;
  • pobuda;
  • trdoživost;
  • vztrajnost;
  • samozavest;
  • namenskost;
  • odgovornost za sprejete odločitve;
  • hitra pamet;
  • Celovitost
  • nezahtevnost.

Pomen za družbo

Preiskovalec preiskovalnega odbora varuje zakone in preprečuje zločine. To je glavna vrednota poklica. Navsezadnje vsi razumejo, da je nemogoče živeti v državi, ne da bi v njej vzpostavili pravno državo. Oseba, ki je kršila zakon, storila katerokoli kaznivo dejanje, mora biti odgovorna tako zakonu kot ljudem. To bi moralo biti dobro lekcijo za kršitelja samega in za vse tiste, ki samo načrtujejo nezakonita dejanja. Vendar vsi kriminalci skrivajo sledi zločina in želijo pobegniti pred pravičnostjo. Preiskovalec je dolžan najti napadalca z vsemi možnimi sredstvi in ​​se potruditi.

Poklicni preiskovalec

Preiskovalci delajo v preiskovalnih organih Ministrstva za notranje zadeve, Preiskovalnem odboru, Zvezni varnostni službi in Zvezni službi za nadzor drog Ruske federacije. Z dobro službo lahko preiskovalec postane vodja preiskovalne enote ali vodja ministrstva ali oddelka. Delo preiskovalca v tožilstvu je prestižno.

Ne smemo pozabiti, da oseba na takšnih položajih ne more opravljati komercialnih dejavnosti. Dovoljeno samo poučevanje ali ustvarjalnost.

Poklicne posebnosti

Človek kot preiskovalec prevzema veliko odgovornost za usodo ljudi. To je težka in nevarna dejavnost. Obstaja možnost ogrožanja življenja in napada. V postopku službe preiskovalec obravnava zlobnost, agresijo, žalost, smrt.

Poklic je večinoma povezan z duševnim delom, vključuje sprejem in obdelavo prejetih informacij. A fizično delo ni izključeno.

Običajno preiskovalec vodi več primerov hkrati. Obstaja možnost nerednega delovnega časa, izmene med delom, delo ponoči in praznikih. Praviloma majhna plača. Najpogosteje moški delajo kot preiskovalci, saj je za ženske precej nesramen in fizično težaven poklic.

Pozitivni vidiki dela preiskovalca

Služba v organih notranjega ministrstva ali tožilstvu velja za spoštovano in prestižno. Verjetno bodo delavci dobili začasno ali stalno stanovanje. Podeljeni so privilegiji javnih uslužbencev.