karierno upravljanje

Samostojni člani - kdo so in od kod nam je prišla ta beseda?

Samostojni člani - kdo so in od kod nam je prišla ta beseda?

Video: Bonnie Bassler: The secret, social lives of bacteria 2024, Maj

Video: Bonnie Bassler: The secret, social lives of bacteria 2024, Maj
Anonim

Vse pogosteje lahko slišite stavek: "Delam kot svobodnjak!" In čeprav dobesedno pred ducatom let takšen poklic v Rusiji ni obstajal, danes ni tako redek. Zato za tiste, ki postavljajo vprašanje: "Samostojni - kdo so?" - in ta članek je napisan.

Nekaj ​​zgodovine

Če to besedo prevedete v ruščino, potem odgovor na vprašanje: "Samostojni … Kdo so?" - nastala bo nenavadna kombinacija, ki bo osvetlila vprašanje. Konec koncev angleška beseda "freelancer" pomeni "prosti spearman" ali "najeti, prosti lancer". Določiti besedo v odredu neologizmov je tudi za nas nemogoče, saj je nastala še v časih Walterja Scotta. Prvič se "svobodnjak" pojavi v svojem romanu "Aivengo." Tu imate novo besedo! In res, prvotno so bili srednjeveški plačanci imenovani "svobodnjaki". Kdo so ti, naši sodobni "prosti lanceri"?

Sodoben pomen

Pravilneje bi bilo, če bi takšnega uslužbenca poimenovali "svobodni delavec", saj rokovnjaki zdaj praktično ne obstajajo. Prvi del besede pomeni "svoboda, volja". Ona je tista, ki je temeljna. Torej svobodnjaki - kdo so? Odgovor je lahko kratek: to so ljudje, ki delajo na daljavo, za katere ni obvezno osebno obiskati delovnega mesta (pisarne, pisarne) in jasnega delovnega urnika. Nekateri v pojasnilih navajajo, da samostojni začasni obseg dela. Vendar to ni več nesporno dejstvo. Danes je veliko internetnih izmenjav, na spletnih mestih, kjer se z neodvisnimi podjetji sklenejo dolgoročne pogodbe, se lahko v kraju stalnega prebivališča kot zasebni podjetnik ali zasebni podjetnik sestavi "brezplačne lancere", plačujejo davke in tako naprej.

Brezplačen umetnik

Še preden je internet prodrl v vse sfere našega življenja, so se začeli pojavljati "svobodni umetniki" - ljudje ustvarjalnih poklicev, ki niso želeli ali niso mogli služiti na nobenem določenem mestu. In to niso bili samo ljudje, ki se ukvarjajo z likovno umetnostjo, torej ne samo umetniki ali kiparji. Sem so sodili tudi pisatelji in pesniki, glasbeniki in skladatelji, pevci, plesalci, arhitekti in predstavniki mnogih drugih poklicev. Seveda nima vsakdo možnosti ustvarjati samo zaradi umetnosti. In biti prepričani, da bo vaše delo povpraševanje, odkupljeno in bo prineslo dober, in kar je najpomembneje, stabilen dohodek, je nemogoče. In pogosto so geniji, ki so se podali na to pot, umirali v revščini, nikoli niso spoznali prave slave in niso prejeli priznanja ljudi. Morda najbolj stabilno je bilo stališče svobodnega novinarja, s katerim je bil sklenjen nekakšen dogovor.

Stabilnost trenutnih svobodnjakov

Toda čas mineva in vse se spreminja, pogosto na bolje. Danes, da bi postal svobodnjak, ni treba biti genij. Dovolj je, da odlično poznate svoje podjetje, da lahko delate na internetu in ste odgovorna oseba. Storitve oblikovalca knjig lahko ponudite v uredništvu, tiskarni ali posamezniku prek interneta ali časopisa, če imate umetniški talent. Lahko sklenete pogodbo za lektoriranje ali opravljanje prevajalskih storitev - če znanje jezika to omogoča. Prosti programer, ustvarjalec in razvijalec spletnih strani, skrbnik in moderator, prevajalec in tekstopisec je danes zelo povpraševanje. Ne da bi sploh kaj vedeli, lahko postanete samostojni podjetnik in zaslužite le z rednim odgovarjanjem na različne profile v internetu ali preprosto s pritiskanjem gumbov med obiski teh spletnih mest, da povečate svoj promet. Težko se je strinjati, da je to delo preprosto. Toda reden dohodek, tudi majhen, ne bo škodoval nikomur.