karierno upravljanje

Ekonomisti so motorji poslovanja

Kazalo:

Ekonomisti so motorji poslovanja

Video: BN press fakulteta poslovne ekonomije 2024, Julij

Video: BN press fakulteta poslovne ekonomije 2024, Julij
Anonim

Od konca prejšnjega stoletja do danes je poklic ekonomista ostal najbolj v modi. Kriza je nekaj prilagodila priljubljenosti te specialitete. Ali ekonomisti enostavno najdejo delo, ali je vredno, da diplomanti hodijo na univerze v tej smeri?

Številni kandidati si prizadevajo za vstop v gospodarske ustanove, vendar vsi ne vedo natančno, katere funkcije opravlja ekonomist in kakšen je namen njegovega dela. Kakšen je poklic ekonomista? To bomo podrobneje razumeli.

Kdo je ekonomist?

Na splošno lahko ekonomiste pripišemo strokovnjakom, ki zagotavljajo učinkovito gospodarsko dejavnost pri delu podjetij in podjetij. Najpogosteje ta poklic mejijo na tržnike, financerje, računovodje, menedžerje.

Ekonomisti so ljudje, ki so vedno v velikem povpraševanju v tistih podjetjih, kjer je treba stalno analizirati gospodarske dejavnosti, treba je pravilno izračunati finance in nadzorovati porabo sredstev. Ta poklic je vedno potreben, zagotovo ga lahko pripišemo zelo plačljivemu. Ker je veliko sorodnih področij, je obseg dejavnosti precej širok. Na primer, ekonomist-menedžer je visoko kvalificiran specialist, ki se ukvarja s področji poslovne administracije. V zadnjem stoletju se je pojavil koncept manager, ko so bili v podjetja povabljeni pomočniki (menedžerji). Vodja je moral jasno načrtovati in organizirati vsa dela v podjetju, učiti ljudi, razporejati odgovornosti, na splošno vedeti vse, kar je potrebno za usklajeno delo ekipe. Zdaj so vodje v veliki organizaciji v vsakem oddelku, odgovorni so za neko ozko smer, na primer vodja oglaševanja, vodja prodaje ali ekonomist.

Kaj moraš biti sposoben?

Ekonomist je poklic, katerega osnova je višja ekonomska izobrazba. Nadalje je za določeno smer potrebno imeti ustrezen nabor znanja. Za finančnega analitika je potrebna ena stvar, za statistiko - druga, za finančno poslovodenje - tretja. Na splošno mora imeti vsak ekonomist analitično miselnost, imeti matematično razmišljanje, biti marljiv in natančen pri svojem delu, biti sposoben hitro osredotočiti se v vsaki situaciji. Pogosto mora ekonomist za poklicno rast znati tuje jezike. In zagotovo bo brezplačna angleščina pozitivno vplivala na višino plače.

Kaj bi morali vedeti ekonomisti?

Ekonomisti so profesionalci, ki dobro poznajo zapletene pravne akte, uredbe, odredbe in odredbe. Preprosto so dolžni preučiti vsa nova metodološka gradiva o reviziji, računovodstvu, analizi gospodarske dejavnosti. Naj:

  • Razumevanje pretankosti načrtovanega gospodarskega dela.
  • Poznati postopke za pripravo letnih finančnih načrtov za prihodnost, različne poslovne načrte.
  • Razumevanje vzdrževanja vseh računovodskih evidenc.
  • Poznajte postopek za razvoj gradiva finančnih, stroškov dela.
  • Poznati vse metode statističnega računovodstva in ekonomske analize.
  • Pri uvajanju novih tehnologij in tehnik mora ekonomist določiti njihovo ekonomsko učinkovitost.
  • Pri pripravi pogodb poznajte pravila oblikovanja materialov, metod in metod za izvajanje računalniškega dela.
  • Jasno vedeti in upoštevati čas in postopek poročanja.
  • Preučiti tuje in domače izkušnje z racionalno organizacijo gospodarstva v proizvodnji pod tržnimi pogoji.
  • Poznati tržne metode gospodinjstva, proizvodne tehnologije, operacijsko opremo za opremo.
  • Preučiti osnove delovne zakonodaje, predpisov in predpisov o varstvu dela.

Ekonomisti so delavci, ki bi jih morali pri svojih dejavnostih voditi z razvitimi opisi delovnih mest. Imenuje delo in razrešuje ekonomista v skladu z odredbo vodje podjetja.

Glavne odgovornosti

Odgovornosti ekonomistov zajemajo široko področje dejavnosti, saj se stroka seka z računovodstvom, upravljanjem, finančno dejavnostjo. Specifične odgovornosti so odvisne od posebnosti podjetja, porazdelitve funkcij med oddelki in drugih značilnosti poslovanja. V nekaterih podjetjih ekonomisti delajo na poslovnih načrtih, nekje opravljajo funkcije računovodje, analizirajo izvedljivost stroškov, določajo višino stroškov. Zgodi se celo, da ekonomisti vlagajo, izračunajo poslovne obete in rešujejo strateško zapletene naloge. Zdi se, da je veliko smeri - to je kompleksnost. Po drugi strani pa visokošolsko ekonomsko izobraževanje omogoča gradnjo kariere na številnih področjih poslovanja.

Obeti, plača ekonomistov

Ekonomisti so ljudje, ki gledajo daleč naprej. Vsak od njih se začne z običajnim položajem, vendar mnogi uspešno napredujejo po karierni lestvici in postanejo pozneje vodje oddelkov ali vodje podjetij. Novinski specialist lahko pričakuje, da bo zaslužil med 800 in 1000 dolarji. Pogosto je plača odvisna od posebnosti podjetja: v živilski in gradbeni dejavnosti plače dosežejo do 1500 dolarjev. Dohodki se povečajo, ko se pojavijo izkušnje in se poveča karierna lestvica. Izkušeni ekonomisti prejemajo dohodek od 1.500 do 3.800 dolarjev. Čeprav je seveda veliko odvisno od posebnosti, velikosti in donosnosti podjetja (možni so veliko bolj skromni zneski). Če imate analitično razmišljanje, je delo s številkami vaš hobi, ste prizadevni, vestni, potem vam bo posebnost ekonomista zagotovo ustrezala.