karierno upravljanje

Nezaposlenost ali prosti urnik?

Nezaposlenost ali prosti urnik?

Video: Navodila za izpolnjevanje vpisnega lista 2024, Junij

Video: Navodila za izpolnjevanje vpisnega lista 2024, Junij
Anonim

Vse pogosteje lahko v oglasih za zaposlitev najdete besedno zvezo "krajši delovni čas". Kaj je to, kaj je bistvo zaposlitve za krajši delovni čas ali tedna? Ugotovimo po vrstnem redu.

Po gradivu brezplačne enciklopedije se takšna zaposlitev šteje za nepopolno, v kateri oseba dela manj kot čas, ki ga določi delodajalec (običajno manj kot 30 ur na teden). Na primer, v petdnevnem obdobju vsi delajo 8 ur na dan, od devetih do petih, in krajši delovni čas se lahko odpravi domov ob treh ali celo ob enem popoldne.

Poleg dela s krajšim delovnim časom obstaja tudi delovni teden s krajšim delovnim časom. Vse je enako, le število dni, ne ur, se zmanjšuje. Namesto petih delavec dela štiri, tri ali samo dva dni.

Končno lahko podzaposlenost vključuje oba primera, nato pa se hkrati zmanjšata delovni dan in celoten delovni teden. Delovni čas se v vsakem primeru dogovori med delodajalcem in zaposlenim. To se lahko zgodi tako, ko vstopite na nov položaj, in ko ste na njem nekaj časa.

V praksi je zelo razširjena situacija, ko zaposleni sam zaprosi, da bi mu vzpostavili ali odpovedali delo s krajšim delovnim časom ob upoštevanju njegovih osebnih okoliščin: zaradi posameznih prepričanj ali nezmožnosti dela po polnem urniku. Lahko pa ga predpiše zakon. Na primer, če to zahteva nosečnica, zaposlena oseba, ki vzgaja majhnega otroka ali skrbi za bolnega družinskega člana. V nekaterih primerih je delo s krajšim delovnim časom lahko pobuda delodajalca - takrat mora na to opozoriti zaposlenega vsaj osem tednov vnaprej.

Nezaposlenost v Moskvi ali katerem koli drugem mestu ne bi smela omejiti delavskih pravic. Zaposleni, ki delajo v takšnem razporedu, imajo letni dopust, čas njihovega dela se šteje tudi v delovno dobo. V delovnem zvezku je to obdobje dela zapisano na običajen način. Poleg tega se jim na splošno podelijo bonusi, vikendi pa so na voljo. Plačilo za tako zaposlitev se izvede v skladu z razporedom opravljenih ur ali glede na rezultat.

Pojma „dela s krajšim delovnim časom“ ni treba zamenjati z drugo skupno obliko dela - prostim urnikom. Slednje pomeni fleksibilnost delovnega časa, neodvisno ureditev začetka in konca delovnega dne. S takšnim razporedom je treba le določiti določeno število ur za določeno obdobje - teden, mesec ali dan.

Delo s krajšim delovnim časom ali delo z brezplačnim urnikom pogosto iščejo tisti, ki ne želijo delati "od klica do klica", da bi svoje življenje gradili v skladu z delovnim urnikom in vso svojo energijo vložili v kariero. Sama bom dodala, da mlade matere, študentje in vsi drugi, ki jih zanima delo v Moskvi, morda ne bodo mogli delati s krajšim delovnim časom. Morda bi morali biti pozorni na stransko delo s premikajočim se urnikom, ki bo zagotovilo večjo svobodo časa in možnost samokontrole.