karierno upravljanje

Certificiranje managerjev in specialistov: usposabljanje in pravila

Kazalo:

Certificiranje managerjev in specialistov: usposabljanje in pravila

Video: Predstavitev programa izobraževanja: LEAN manager 2024, Julij

Video: Predstavitev programa izobraževanja: LEAN manager 2024, Julij
Anonim

Potrjevanje vodstvenih delavcev in strokovnjakov organizacij se izvaja za povečanje učinkovitosti podjetij, izboljšanje izbire in razporeditve obstoječega osebja, spodbudo za razvoj kvalifikacij in povečanje njihove odgovornosti za dejanske rezultate gospodarske dejavnosti organizacije. Drug cilj tega dogodka je razvijati pobudo in aktivnost med menedžerji in strokovnjaki.

Kaj je ocenjeno?

Na podlagi rezultatov tega postopka bo narejena ocena strokovnih, poslovnih in moralnih lastnosti vodstvenih delavcev in specialistov, njihove sposobnosti in sposobnosti dela z ljudmi. O ustreznosti vsakega potrjenega položaja bo pripravila posebna komisija. Potrjevanje upravljavcev se izvaja tako v občinskih zavodih kot v industrijskih.

Glavne naloge postopka

Glavne naloge certificiranja managerjev in specialistov vključujejo:

  1. Pojasnitev ustreznosti zaposlitve za delo zaposlenega.
  2. Določitev razpoložljivosti možnosti pri uporabi potencialnih sposobnosti in zmožnosti vodje ali specialista.
  3. Spodbujanje rasti njihove strokovne usposobljenosti in ustreznosti.
  4. Ugotavljanje potrebe po nenehnem izobraževanju.
  5. Določitev stopnje strokovne usposobljenosti in po potrebi imenovanje specialista za prekvalifikacijo.
  6. Zagotavljanje možnosti napredovanja in prerazporeditve osebja, na primer pravočasna odpoved s položaja, napredovanje.

Datumi, sestava komisije

Ni določenih datumov za certificiranje managerjev. Urnik in točne termine določi mestna uprava in potrdi ustrezni sklep.

V komisiji so: predsednik, njegov namestnik, tajnik, člani komisije. Natančna sestava je določena z odlokom, ki ga odobri vodja mesta. Vendar obstaja skupina oseb, za katere naslednja certifikacija ne velja:

  • Noseča
  • zaposlene na porodniškem dopustu (potrdilo jih je treba opraviti šele po enem letu po odhodu na delo);
  • specialisti, ki niso delali 1 leto.

Vrstni red

Za izdajo spričeval voditeljem občinskih organizacij je potrebno, da vsi zaposleni, za katere veljajo, predložijo uradno lastnost najpozneje 2 tedna vnaprej. Pripravlja ga industrijski odbor mestne uprave. Ta dokument bi moral vsebovati celovito oceno osebnosti, njenih prednosti in slabosti, sposobnosti posameznika, kazalnikov uspešnosti organizacije za preteklo leto in samega potrdila. Če so na voljo, so na voljo tudi rezultati prejšnjega preverjanja.

Zaposleni mora biti seznanjen z njegovimi lastnostmi najpozneje 2 tedna pred prihajajočim certificiranjem.

Ustvarjena komisija najprej posluša certificiranega uslužbenca, nato pa postavlja vprašanja, ki se nanašajo na njegov položaj. Člani komisije pregledajo tudi gradivo, ki jim je bilo dano. Rezultati njihovih dejavnosti imajo lahko naslednje ocene:

  1. Specialist ustreza svojemu položaju.
  2. Zaposleni ustreza svojemu položaju, vendar ob upoštevanju izvajanja priporočil, ki jih je predložila komisija, in izboljšanja svojega dela s ponovno potrjevanjem po 1 letu.
  3. Potrjena oseba ne ustreza svojemu položaju.

Poleg tega je omenjena komisija pooblaščena za oblikovanje priporočil o spremembah plač, napredovanju, povečanju ali odpravi zvišanja plač, vključitvi osebe v rezervo za povečanje ali za odstranitev s položaja.

Komisija daje tudi predloge za izboljšanje usposobljenosti delavcev, izboljšanje delovne aktivnosti in navaja motive, na podlagi katerih se oblikujejo priporočila. Oceno dejavnosti voditeljev organizacije občinskega tipa in priporočila člani komisije sprejmejo z odprtim glasovanjem, ki se opravi v odsotnosti overjenega.

Pravila o certificiranju za vodje in strokovnjake navajajo, da bo postopek potekal v prisotnosti najmanj 2/3 števila članov komisije, ki so bili predhodno odobreni z ustreznim sklepom. Glede na rezultate glasovanja se lahko udeleženec prepozna kot pomemben za položaj in obratno. V primeru enakosti glasov se odločitev sprejme v korist spremljevalca.

Certifikacijski list je dokument, v katerega se vpišejo rezultati preverjanja, ocene in priporočila za specialista. Sestavlja ga v enem izvodu in podpišejo vsi člani komisije. Karakteristike in certifikacijski list so shranjeni v osebni datoteki zaposlenega. Če pride do delovnih sporov, ki so povezani s preteklim potrjevanjem, jih je mogoče obravnavati v skladu s to veljavno zakonodajo.

Zakaj je potreben ta postopek?

Obstaja veliko načinov, kako ugotoviti resnično raven usposobljenosti zaposlenega, njegovo delovno mesto, najti pravo motivacijo, vendar vodilno mesto zasedata usposabljanje in certificiranje managerjev in specialistov.

Prav z njegovo pomočjo postanejo jasne resnične zmožnosti določenega zaposlenega. Ta metoda vam omogoča, da izboljšate kakovost dela ne samo določene osebe, temveč tudi celotne organizacije.

Kakšna je razlika med ocenjevanjem zaposlenih in certificiranjem

Najpomembnejša razlika je v regulativnem okviru, ki ureja opisani postopek. Ocena človeške uspešnosti temelji na regulativnih dokumentih organizacije. In posebna pravila za certificiranje osebja najdemo ne le v regulativnih državnih dokumentih, temveč tudi v delovnem zakoniku Ruske federacije.

Druga razlika je v tem, da na podlagi ocene človekovega dela ni mogoče odpustiti ali zmanjšati plače, mu napisati denarne kazni itd. Takšne ukrepe je mogoče sprejeti le zaradi slabih rezultatov certificiranja.

Zaposleni ima možnost, da gre na sodišče, če se ne strinja z rezultatom ocene svojega dela. V tem primeru se bo organizacija soočila s številnimi neprijetnimi trenutki.

Pri ocenjevanju zaposlenega si podjetje zastavi širše cilje kot pri certificiranju. Vodstvo ima možnost ugotoviti, koliko se določen zaposleni spopada s svojim položajem.

Potrjevanje menedžerjev bo pokazalo poklicne lastnosti, ki jih ima človek, in kar zadeva neizkoriščen potencial, potem ne bo igral nobene vloge. Vodstveni potencial lahko z oceno dela določi potencial zaposlenih in njegove možnosti. Poleg tega se rešujejo iste naloge kot pri certificiranju.

Pomembno je upoštevati natančno terminologijo. To je posledica dejstva, da napačno uporabljen koncept takoj spremeni bistvo, namen in pomen pridobljenih rezultatov.

Osnovni cilji

Certifikat managerjev in osebja zasleduje naslednje cilje:

  • Pridobite oceno uspešnosti.
  • Odkrijte skladnost objave.
  • Ugotovite slabosti na treningu.
  • Razviti programe za nadaljnje izboljšanje.
  • Določite raven sposobnosti skupnega dela.
  • Poiščite spodbude za zaposlenega, da izboljšajo kakovost dela in izpolnijo svoje neposredne odgovornosti.
  • Določite področja za prihodnjo poklicno rast.
  • Izboljšati sistem dela v kadrovski službi.
  • Okrepiti raven delovne discipline in odgovornosti.
  • Sestavite seznam zaposlenih, ki ga je treba zmanjšati.
  • Optimizirajte mikroklimo v timu.

Potrjevanje uradnikov za varnost v industriji

Vsa industrijska podjetja, katerih dejavnosti so tako ali drugače povezane z nevarnimi proizvodnimi napravami, morajo sprejeti ukrepe za preprečevanje izrednih razmer, nesreč in škodljivih posledic.

Potrjevanje upravljavcev in specialistov za industrijsko varnost zagotavlja to isto varnost z izdajo posebnih delovnih dovoljenj. Uprava je dolžna nadzorovati nemoteno obratovanje objektov, poznati potrebne standarde, omogočiti delo strokovnjakom, ki so opravili certifikacijski test.

Revizijsko preverjanje upravljavcev industrijske varnosti bi bilo treba izvajati enkrat na 5 let. Med testnimi nalogami se preverja znanje:

  • splošne zahteve glede varnosti v industriji;
  • varnostne zahteve glede vprašanj, ki spadajo v pristojnost tečajnika;
  • regulativna merila za energetsko varnost;
  • varnostne zahteve za hidravlične konstrukcije.

Vrste certificiranja za industrijsko varnost in pogostost prehoda

S sklepom Rostekhnadzorja z dne 29. januarja 2007 št. 37 je določena pogostnost certificiranja za strokovnjake in vodje. Torej mora biti začetni pregled opravljen najpozneje 1 mesec po premestitvi specialista na drugo vrsto dela, njegovo imenovanje na delovno mesto ali premestitev v drugo organizacijo.

Pogostost inšpekcijskih pregledov je 1-krat v petih letih, razen če je na določenem območju določena drugačna frekvenca s posebnimi normativnimi akti.

Izredno preverjanje znanja s področja industrijske varnosti se izvaja v zvezi z osebjem in upravljavci, katerih odgovornosti vključujejo odgovornost za izvajanje del v objektu, kjer je bila zabeležena nesreča ali nesreča s smrtnim izidom.

Preverjanje overitve zaposlenih v izobraževalnih ustanovah

Zaposleni na vodilnih mestih postavljajo večje zahteve. Navsezadnje nosijo veliko odgovornost za stopnjo usposobljenosti bodočih strokovnjakov.

Potrjevanje vodij izobraževalnih zavodov se izvaja enkrat na 5 let. Oseba, ki je delala manj kot eno leto, tega preizkusa ne opravi. Poleg tega še vedno obstaja skupina oseb, ki so izvzete iz nje:

  • vodje, ki so prejeli položaj v skladu z odredbo vlade ali predsednika Ruske federacije;
  • začasno dejanje;
  • nosečnice ali zaposlene na porodniškem dopustu.

Potrdilo ravnateljev izobraževalnih ustanov je v letu 2018 doživelo nekaj sprememb. V bistvu se je to nanašalo na dokumentacijo, ki jo je treba pripraviti za komisijo. Zaposleni mora zagotoviti:

  1. Pisno soglasje za certificiranje upravljavcev, ki temelji na ustreznem obvestilu.
  2. Pisno soglasje za člane komisije za raziskavo in obravnavo predloženih dokumentov in podatkov.
  3. Končno poročilo o njihovih dejavnostih, popolne informacije o delu kot vodje izobraževalne ustanove.
  4. Dokumenti, ki vsebujejo informacije o izvajanju splošnega učnega načrta.
  5. Priporočila in mnenja kolegijskih organov.
  6. Vsi drugi dokumenti v zvezi z delovno dejavnostjo, za katere je vodja menil, da jih je treba predložiti.

Obstaja tudi seznam dodatnih informacij, ki jih mora vodja izobraževalne ustanove pripraviti na certificiranje. Seznam vključuje:

  • informacije o prihodkih, odhodkih;
  • o razpoložljivi nepremičnini;
  • dejstva o poroki, ločitvi, rojstvu otrok;
  • delovna knjižica, dokumenti, ki potrjujejo obstoječo izobrazbo, znanstvene stopnje, častni naziv;
  • celoten seznam raziskovalnih projektov.

Poleg tega je za potrjevanje vodij izobraževalnih ustanov potrebno pripraviti informacije o načrtovanem programu za razvoj izobraževalne organizacije.

Druga pomembna sprememba se nanaša na spremembe samega postopka certificiranja. Izvajati ga je treba v dveh fazah. Prva faza temelji na potrditvi zaposlenega ravni lastnih poklicnih znanj. Drugi je potrditev stopnje razpoložljivih kvalifikacij.

Za certificirano osebo je pomembno, da zagotovi popoln seznam potrebnih informacij, sicer ne bo mogel sodelovati v postopku.

Postopek potrjevanja testiranja vodij izobraževalnih organizacij

Najprej se izda odlok, ki vsebuje podatke o prihajajočem postopku z navedbo delovnih mest, ki se preverjajo, in časovnega poteka njegovega izvajanja. Naročilo prikazuje tudi namen preverjanja. Od tega bo odvisna sestava certifikacijske komisije in posledice za zaposlene, ki niso opravili revizije.

Vsi zaposleni morajo biti seznanjeni s tem naročilom. Nadalje je potrjena natančna sestava komisije, ki vključuje predstavnike občinskih in zveznih vladnih organov. Zaposleni jim priskrbijo potrebne dokumente za oceno uspešnosti. Po njihovem preučevanju udeleženec komisiji postavi vprašanja, ki jih zanimajo, sklepa se o njenem delu in daje priporočila.