karierno upravljanje

Posebnost "Socialno delo": koga delati? Izbira poklica

Kazalo:

Posebnost "Socialno delo": koga delati? Izbira poklica
Anonim

Danes se nam bo predstavila posebnost "Socialno delo". Kdo bi moral delati na diplomiranju na univerzi? V resnici je odgovor na to vprašanje lahko zelo težaven. Tudi veliko učiteljev učencem ne more nedvoumno odgovoriti, kaj jih čaka naprej. Kljub temu je za nekatere gradnja kariere na tem področju precej zanimiva in celo uspešna. Žal je malo različnih možnosti. To je tako kruta posebnost "Socialno delo". Komu delati po diplomi? Poskusimo to ugotoviti čim prej. Navsezadnje ni toliko prostih mest, čeprav so mesta za delovna mesta praviloma stalno prazna.

Socialni delavec

Seveda je prvo mesto, ki mu lahko svetujete, delo socialnega delavca. Stvar je v tem, da to prosto delovno mesto v Rusiji ni zelo priljubljeno, čeprav ima pomembno vlogo za družbo.

Zaključili ste specialnost "Socialno delo". Komu delati? Kot že rečeno - socialna delavka. Kaj storiti tukaj? Bomo morali pomagati ljudem, ki potrebujejo socialno podporo, pa tudi prepoznati nefunkcionalne družine in jih registrirati. Z drugimi besedami, biti v javni službi za "spremljanje" družbenega razvoja prebivalstva.

Specialist za socialno delo še zdaleč ni najbolj obetaven položaj. To je pokazala praksa. Konec koncev postati šef ne bo delovalo - za to morate imeti povezave. Toda vsak lahko postane "navaden" uslužbenec. Samo višina plač ob upoštevanju odgovornosti in čustvenega stresa je zelo, zelo majhna.

Politika

Profesionalno socialno delo je lahko tudi v politiki. Stvar je v tem, da ima toliko diplomantov te specialitete ogromne možnosti za osebno rast. In to jim bo, kot nič drugega, pomagalo uspeti v politiki.

V praksi, če sem iskren, so takšne razmere zelo redke. Navsezadnje standardni opis specialnosti ne vključuje nobene omembe političnih dejavnosti. Diplomanti praviloma povedo, da bodo lahko v nekem podjetju dobili zaposlitev le kot običajni socialni delavec in tam delali skoraj celo življenje.

Torej, ne mislite, da je "socialno delo" stavek. Z lahkoto lahko postanete uspešen politik. Samo za to se bo treba precej potruditi. Toda rezultat vas bo prosim v vsakem smislu.

Učitelj

Takšno prosto delovno mesto kot socialni vzgojitelj je danes zelo pogosto. Iskreno povedano, ta položaj najpogosteje najdemo v vrtcih. Tam učitelji pogosto postanejo diplomanti specialnosti "Socialno delo". Zakaj je tako?

Stvar je v tem, da takšni zaposleni praviloma zelo hitro prepoznajo socialne težave pri dojenčkih in njihovih starših. In če je potrebno, jih zapišite kot disfunkcionalno družino. To pa pomaga odpraviti težave in izboljšati ozračje. In seveda ugodno vpliva na otroka.

Samo tu socialno delo z otroki ni zelo priljubljeno med diplomanti in mladimi zaposlenimi. Stvar je v tem, da tukaj ne morete dobiti visokih plač. In s karierno rastjo so stvari zelo tesne. Tako lahko samo učitelji v tej stroki delajo kot učitelji (socialni).

Medicinska sestra

Zaključili ste specialnost "Socialno delo". Komu delati po diplomi? Tako imajo na primer diplomanti priložnost, da delajo kot poklicni negovalci invalidov. Možnost ni najbolj sevajoča, vendar je ta prosta skoraj vedno prazna.

Kljub temu pa vsi ne pristajajo na delo medicinske sestre. Še posebej, če upoštevate, da boste znova prejemali nizke plače, a med delovnim dnem boste morali dati vse najboljše. Medicinske sestre do konca tedna pogosto izgledajo kot stisnjena limona.

Zato mladih diplomantov to prosto delovno mesto še posebej ne zanima. Bolj jih zanima prosto delovno mesto "vzgojitelj za hostele". Šele v praksi ljudje z veliko življenjsko izkušnjo sprejmejo takšen položaj. Običajno je to prosto delovno mesto izključno za ženske po 50 letih. Tako imajo mladi diplomanti zelo malo možnosti, da bi dobili to prosto mesto.

Psiholog

Sociolog-psiholog je drugo mesto, ki je na voljo diplomantom. Tu pa so stvari nekoliko boljše kot pri prejšnjih prostih delovnih mestih. Stvar je v tem, da lahko sociolog-psiholog dela tako v javnem zavodu kot v zasebnem. V prvem primeru boste v državni službi, plača pa bo maloštevilna. In veliko dela.

V drugem primeru ne boste imeli javne službe po višini, tu pa bo višina plač nekajkrat višja. Poleg tega se klientela razlikuje tudi na teh dveh mestih. V prvem primeru boste najverjetneje morali delati z disfunkcionalnimi družinami, v drugem pa, da boste stregli elitnim strankam.

Seveda si vsak izbere tisto, kar je zanj najboljše. Šele zdaj se je v praksi izkazalo, da je sociolog-psiholog precej pogosto izbran za zasebno, ne pa za državno delo. In to je razumljivo - karierna rast je za mlade zaposlene zelo pomembna, prav tako pa tudi višina plač, ki v državnih institucijah niso zadovoljive.

Zdravilo

V diplomi imate napisano posebnost "Socialno delo". Komu delati? Tako lahko na primer poleg vseh naštetih prostih mest najdete tudi službo v zdravstvenih ustanovah. In tukaj je več scenarijev. Kateri? Dajmo prav.

Na primer, diplomanti naše sedanje specialnosti lahko delajo kot tako imenovani socialno-zdravstveni delavec. Ta prosta delovna mesta pomeni podporo in pomoč bolnim ljudem. Na primer, delo z osebami, odvisnimi od alkohola in odvisniki, pa tudi z invalidi različnih kategorij. To ni najboljše mesto za delo mladih in perspektivnih univerzitetnih diplomantov.

Delate lahko tudi kot psiholog v zdravstveni ustanovi. To je lepše mesto. Običajno se za to delovno mesto zaposlijo zaposleni, ki so pomembni za delo v medicini, hkrati pa imajo diplomo sociologa.

Zaključek

Danes smo ugotovili, kaj je posebnost "Socialno delo", s kom delati in tudi katera mesta si diplomanti najpogosteje izberejo. Iskreno povedano, v praksi se izkaže, da je v diplomi tega področja malo ljudi.

Pogosto je dovolj le, da si na enem ali drugem mestu priskrbimo vsaj kakšno visokošolsko izobrazbo. Sociologi se na primer pogosto znajdejo kot upravniki, natakarji in blagajniki. Se pravi, s to diplomo lahko najdete službo, kjer koli želite. Toda v večini primerov le navaden zaposleni.