karierno upravljanje

Poklicni električar. Trening, zahtevane lastnosti

Kazalo:

Poklicni električar. Trening, zahtevane lastnosti
Anonim

Raznolikost električnih aparatov v sodobnem svetu je neverjetna. Njihov razvoj ne miruje, poraba električne energije vsako leto raste. To je elektrika, ki hostiji v kuhinji olajša življenje in vam omogoča, da preživite vikend pri televiziji. Električna omrežja, iz katerih se dobavlja električna oprema, zahtevajo pravočasen tehnični pregled, ki pomaga preprečiti nesreče na vodi.

Poklicna zgodovina

Poklic električarja se je pojavil relativno nedavno. Konec devetnajstega stoletja so se začele pojavljati prve elektrarne in postavili omrežja. V tem trenutku se je pojavila potreba po osebju, ki bi lahko servisiralo te postaje. Z razvojem električnih omrežij in gradnjo vedno novih postaj se pojavlja povpraševanje po strokovnjakih v elektroenergetski industriji.

Trenutno so v skoraj vsakem podjetju potrebni električarji. Organizacije, ki sodelujejo pri servisiranju stanovanjskih stavb, imajo električarja, ki je odgovoren za gradnjo omrežij. Zaradi razširjenosti poklica in težkega dela so do specialistov postavljene precej visoke zahteve.

Električne zahteve

Poklic električarja pomeni prisotnost določenih lastnosti, ki bi jih moral imeti človek, ki trdi, da je v tem položaju. Poleg posebne izobrazbe, ki je za električarja obvezna, obstaja še nekaj osebnih lastnosti, brez katerih je nemogoče postati profesionalec.

Delo kot električar je zelo nevarno, zato mora biti človek pozoren in odgovoren. Te lastnosti bodo pomagale ne samo izogniti se nesrečam, temveč tudi rešiti življenje. Električar ne nosi odgovornosti samo zase, ampak tudi za sodelavce. Pri popravilu na progi se prikažejo opozorilni plakati, ki jih ni mogoče prezreti.

Kot vsak drugi strokovnjak s tehničnega področja mora tudi električar imeti tehnično miselnost. To mu pomaga predstaviti shemo ožičenja in hitro najti okvarjen element. Hitrost reakcije ima tudi v tem poklicu pomembno vlogo. Hiter odziv lahko prepreči nesrečo in zmanjša njene posledice.

Previdnost in natančnost sta tudi med osebnimi lastnostmi, ki bi jih moral imeti električar. Seznam se nadaljuje in dopolnjuje, vendar so zgornje lastnosti obvezne, saj ne vplivajo le na kakovost dela, ampak tudi pomagajo, da se izognemo nezgodam.

Izobraževanje električarjev

Poklic električarja lahko pridobite v šoli ali na fakulteti. Visokošolske ustanove usposabljajo inženirje elektrotehnike, katerih odgovornosti lahko vključujejo oblikovanje novih elektrifikacijskih omrežij ali razvoj obstoječih. Vsaka takšna izobraževalna ustanova v učnem procesu pošlje študente na praktično usposabljanje, kjer lahko pridobijo potrebna znanja.

Delodajalci raje najamejo strokovnjake z delovnimi izkušnjami. Tudi mlad specialist, ki je pravkar diplomiral na izobraževalni ustanovi, bi moral imeti možnost ravnanja s posebnim orodjem in razumevanja električne opreme. Zato je pridobivanje praktičnih znanj nujen sestavni del izobraževanja.

Za opravljanje preprostih del v vašem podjetju lahko končate tečaje električarjev, ki dajo osnovne ideje o delovanju električne opreme in pravilnosti njene povezave. Toda tečaji zagotavljajo malo praktičnega znanja, tako da to za poklic ni dovolj.

Kraj dela

Osebje niti ne zelo velikega podjetja skrbi za položaj električarja. Nobena tovarna ali tovarna ne more brez električarja. V takšnih organizacijah je zaposlenih večino strokovnjakov.

Elektrotehnik z višjo izobrazbo lahko računa na položaj v obratu, glede na razpoložljivost zadostne stopnje znanja in izkušenj. Tudi take organizacije potrebujejo oblikovalske organizacije.

Poleg tega lahko električar opravlja svoje posle in zasebno izvaja različna popravila. Trenutno je dovolj zasebnih podjetij, ki oblikujejo in postavljajo mreže za stranke. Njihovo osebje ima praviloma več električarjev, ki delo opravljajo kot del več ekip. Količina je odvisna od velikosti podjetja.

Dolžnosti električarja

Naloge električarja so v veliki meri odvisne od njegove razrešitve in delovnega mesta. Vendar pa je za ta poklic značilnih več odgovornosti:

  • vzdrževanje in popravila električne opreme in ožičenja;
  • polaganje napajalnih kablov in ožičenja;
  • izračun potrebnega odseka napajalnih kablov;
  • izdelava sheme napajanja v sobi;
  • namestitev električnega ožičenja in priključitev nove opreme;
  • izboljšanje diagrama ožičenja pri priključitvi novih zmogljivosti.

Delo kot električar vključuje stalno spremljanje stanja ožičenja in opreme brez opominov s strani vodstva. Dolžnosti zaposlenega v podjetju se lahko razširijo, vendar je vse delo, ki ga mora opravljati, predpisano v opisu dela. Priročnik za električarja vsebuje seznam vseh možnih delovnih mest, ki jih je mogoče dodeliti zaposlenemu, ki ima določeno delovno mesto in ima ustrezno stopnjo usposobljenosti.

Električni izpusti

Kategorija določa delo, ki ga lahko opravlja zaposleni. Se pravi, stopnja usposobljenosti električarja je odvisna od razrešnice. Večji kot je izcedek, bolj izkušen specialist. Za pridobitev naziva je potrebno opraviti tečaje izpopolnjevanja in opraviti izpit, po katerem se izda dokument o dodelitvi naziva.

Električar prve kategorije lahko opravlja najpreprostejša dela in mora imeti posebno orodje. Električarji druge in tretje kategorije imajo dostop do inštalacij do 1000 V. Ti strokovnjaki delajo v majhnih podjetjih ali kot del ekipe v tovarnah in velikih tovarnah. Inženir elektrotehnike, ki ima četrti ali peti rang, velja za specialista širokega področja, lahko opravlja skoraj vsako električno delo ali je vodja ekipe. Pri menjavi kraja dela ga zadrži razrešnica električarja.

Medicinske omejitve

Poklic električarja ima precej resne zdravstvene omejitve, saj lahko nekatere zdravstvene motnje povzročijo izredne razmere. Električarji ne morejo biti ljudje z boleznimi mišično-skeletnega sistema, ki lahko povzročijo moteno usklajevanje gibov. Tudi osebam z okvaro vida, ki jim ni popravljenih očal ali leč, ni dovoljeno delati. Motnje živčnega sistema, nekatere bolezni srca in pljuč lahko povzročijo neprimernost. Poklic električarja vključuje tudi delo na višini, zato lahko nenadni napad astme ali epilepsije povzroči nesrečo.

Prejemki in karierna rast

Kategorije električarjev in raven njihovih strokovnih znanj določata plačo. Karierna rast specialista je odvisna tudi od stopnje. S povečanjem ranga na četrtega se lahko električar v podjetju prijavi na mesto vodje ekipe.

Prejemki so odvisni tudi od politike organizacije, v kateri dela specialist. V primeru zasebnega dela električarja plačilo določi specialist neodvisno in je odvisno od njegove strokovnosti in stopnje zahtevnosti dela, ki ga opravlja.