karierno upravljanje

Ocenjevalec - kakšen poklic? Kje študirati in delati?

Kazalo:

Ocenjevalec - kakšen poklic? Kje študirati in delati?

Video: Learn Slovene For Beginners (easy and slow) 😊 250 basic words and phrases in Slovene 2024, Maj

Video: Learn Slovene For Beginners (easy and slow) 😊 250 basic words and phrases in Slovene 2024, Maj
Anonim

Sposobnost ocenjevanja zahteva veliko izkušenj in znanja. Dejansko taka dokumentacija odraža stroške gradnje, prikazuje razpoložljive stroške materialov, dobiček celotnega projekta. Poleg tega lahko zmanjšate stroške ali povečate donosnost. Izkazalo se je, da je ocenjevalec specialist, ki združuje znanje gradbeništva, financ in jih zna kakovostno uporabiti v praksi. V tem poklicu je veliko odtenkov. Potrebno je imeti določeno miselnost, da bi razumeli celotno bistvo dela. Zato je pomembno razumeti, kdo je ocenjevalec.

Ocenjevalec in njegove naloge

Na začetku katere koli gradbene dejavnosti se pripravi dokument, v katerem so navedeni vsi stroški. To je potrebno, da takoj vidite celotno sliko. Strokovnjak za proračun je odgovoren za pripravo in odobritev načrta za nekatere vrste gradbenih del. Organizira pripravo razpisne dokumentacije, spremlja postopek, izdeluje poročanje o projektih. Pomembno je izračunati objekt ob upoštevanju načrtovanega in dejanskega obsega na podlagi projektne dokumentacije. Njegove odgovornosti vključujejo pripravo zaključnih aktov, odpis gradiva, sestavljanje pogodb in vodenje računov.

Delo kot nadzornik na tem področju je zelo odgovoren postopek, med katerim mora delavec pravilno izbrati in prilagoditi cene. Pomembna je sposobnost uporabe ogromnega števila imenikov, standardov. Treba je prebrati risbe, delati v posebnih programih, poznati tehnologijo gradnje. Poleg tega naloge pogosto vključujejo ekonomsko analizo, kar pomeni prisotnost računovodskih znanj. Strokovnjak na svojem področju bo vedno znal oceniti desetodstotno razliko med predhodnimi in končnimi stroški vseh del. Ocenjevalec je specialist, ki bo v gradbeni industriji vedno povpraševanje.

Prednosti in slabosti

Poklic geodeta velja za prestižen in visoko plačan, kar je njegova glavna prednost. Poleg tega si lahko specialist tega profila privošči delo doma. Danes je to pogosto v velikih podjetjih. Na izmenjavi delovne sile v stolpcu "delo na daljavo" podobna posebnost utripa vedno pogosteje. To vam omogoča, da delate na več projektih hkrati, kar je zelo donosno. Čeprav ima delo nadzornika svoje pomanjkljivosti.

Sem spadajo težave pri iskanju strokovnjakov, ki nimajo dovolj delovnih izkušenj. Stranke se pogosto obrnejo na strokovnjake z veliko zalogo znanja. Če želite najti službo, boste morali opraviti veliko različnih intervjujev. Majhna podjetja sprejmejo takšnega strokovnjaka v svoje vrste za nekaj projektov, po tem pa mora specialist še enkrat poiskati delo. Zato je pomembno, da ne trgujete, ampak iščete prosto mesto v velikem in resnem podjetju.

Ocenjena plača

Povprečna plača ocene znaša 20.000 tisoč rubljev na mesec. Pogosto je njegova raven odvisna od stabilnosti podjetja, števila delovnih nalog, strokovnih izkušenj in možnosti za razvoj poklicnih veščin. Delovni pogoji na trgu so takšni, da je mlademu specialistu težko najti spodobno plačo. Delodajalci zahtevajo, da so predvideni stroški dela najmanj eno leto.

Tisti, ki želijo prejeti plačo nad 15.000–20.000 rubljev, morajo na tem področju delati več kot tri leta in imeti diplomo o višji izobrazbi. In bolje je, da ga dobite na gradbeni ali tehnični univerzi. Če hkrati še vedno morate opraviti tečaje ocenjevalcev, bo plača dosegla 35.000 rubljev. Obstaja še ena kategorija specialistov. Imajo dovolj izkušenj s sestavljanjem različnih ocen. Na svojem položaju so že več kot 5 let. Pripravljajo lahko razpisno dokumentacijo. Običajno je to ocenjevalec. Navodila za takšno delovno mesto zasedajo ogromno število odgovornosti. Strokovnjak tukaj lahko računa na mesečno plačo 60.000 rubljev.

Izobraževanje

V osnovi so strokovnjaki za oblikovanje proračuna inženirji, ki so diplomirali na gradbeni univerzi. Čeprav visokošolsko izobraževanje ni tako pomembno. Danes se lahko geodet usposablja na kratkotrajnih tečajih. Res je, težave se pojavljajo med zaposlitvijo, saj takšni strokovnjaki praktično nimajo delovnih izkušenj. Za izgradnjo svoje kariere je pomembno, da nenehno izboljšujete svoje sposobnosti. Visokošolsko izobraževanje je le pomemben plus, vendar lahko različni tečaji, seminarji, posvetovanja takšnemu strokovnjaku marsikaj dajo. Poleg tega je pomembno imeti ustrezne programe, brati strokovna spletna mesta, forume.

Kariera

Na začetku kariere je geodet teoretik. Opravlja najmanj odgovornosti, študira standarde, ocenjuje programe. Nato gre v kategorijo proizvajalca. Tukaj je neposredna priprava ocen, izvajanje pogodb, sestavljanje opravljenih del. Nadalje se raven dvigne na ocenjevalca, povezanega s cenami. Poleg naštetih vrst del vzdržuje računovodsko dokumentacijo za gradbena in elektroinštalacijska dela, popravlja porabo materiala, vodi arhiv projektnih ocen in še veliko več.

Ocenjevalec brez delovnih izkušenj

Tečaja ocenjevalcev ni težko, vendar imajo izkušnje pri zaposlovanju pomembno vlogo. Vsaka organizacija je pri tej zadevi individualna. Nekatera podjetja zaposlujejo zaposlene, iz katerih odraščajo dobri strokovnjaki. Drugi nimajo takšne priložnosti, zato potrebujejo strokovnjaka z bogatimi izkušnjami.

Ocenjevalec je kljub vsem okoliščinam v gradbeništvu precej povpraševanje. Dejansko se poleg novih projektov čaka še veliko dela za popravilo obstoječih stavb. Glavna naloga takšnega strokovnjaka je, da ima zadostno količino znanja, sposobnost hitrega dojemanja vsega, razumevanja različnih gradbenih panog. To pomanjkanje izkušenj bomo v celoti nadomestili. In njegova prisotnost bo le dober dodatek. Navsezadnje je ocenjevalec specialist, ki zna pokazati svojo kreativnost pri manevriranju med ponudbami, metodami izračuna in cenami. Prav te lastnosti delodajalci cenijo pri svojih strokovnjakih.