karierno upravljanje

Diver - kakšen poklic. Potapljaška oblačila in oprema

Kazalo:

Diver - kakšen poklic. Potapljaška oblačila in oprema

Video: À nous de choisir - The Choice is Ours - 2016 - (VOst Fr) 2024, Julij

Video: À nous de choisir - The Choice is Ours - 2016 - (VOst Fr) 2024, Julij
Anonim

Še ne tako dolgo nazaj se je v našem leksikonu pojavila novopečena beseda "potapljanje" - potapljanje. Če je bilo prej potapljanje med prebivalstvom povezano s potapljanjem na dnu rezervoarjev - poklic, ki ni bil zelo dobro plačan in ni ravno prijeten, je potapljanje eden najbolj priljubljenih zabavnih, prestižnih in dobro plačanih poklicev.

Potapljanje: poklic ali zabava

Potapljač ni le poklic, ampak tudi nič manj zanimiv, hkrati pa tudi zelo težaven poklic. Potapljanje

dno morja je postalo običajno za turiste, ki obiskujejo tropske in subtropske države - Egipt, Indijo, Združene arabske emirate, Tajsko, Vietnam, Avstralijo in druge. Toda potapljanje ni le odlična priložnost, da na lastne oči vidite neverjeten podvodni svet, ampak tudi dober način za zaslužek za svoj hobi. Kar zadeva turistični sektor priljubljenih destinacij, je tu inštruktor potapljanja samo rudnik zlata, še posebej, če govorite 2-3 tuja jezika. Prihodki inštruktorja potapljanja so neposredno odvisni od države, spretnosti, "razvezanega" podjetja, znanja jezikov in drugih dejavnikov. Tako v Egiptu inštruktor potapljanja v povprečju zasluži 1-2 tisoč dolarjev. Upoštevati pa je treba, da ima lahko inštruktor neurejen delovni čas in precej veliko obremenitev.

Industrijsko potapljanje

Poleg zabavne industrije obstaja tudi industrijsko potapljanje. To sploh ne drži.

zabavno in vznemirljivo, kako se potapljati v tropskih morjih za svetle ribe in plavati med koralami s simpatičnimi turisti. Delo industrijskega potapljača je povezano s številnimi težavami, vendar je precej dobro plačano. Sestavljen je v dvigovanju potopljenih ladij, popravilih podvodne opreme, čiščenju na dnu rezervoarjev in drugih odtenkih.

Vrste industrijskega potapljanja

Potapljači, katerih fotografije pogosto najdemo na internetu ali panojih, so ponavadi inštruktorji na področju zabave. Toda letoviški potapljaški klubi za vse seveda niso dovolj. Zato bo koristno vedeti, na katerih drugih področjih se lahko uporabljajo podmorničarji. Torej,

  • znanstveno potapljanje (podvodna arheologija in morska biologija sta neverjetno zanimivi in ​​vznemirljivi znanosti, vendar njihovo financiranje pušča veliko želenega);
  • vojaško potapljanje (popravilo ladij, podvodni inženiring v vojaško-industrijskem kompleksu itd.);
  • policijsko potapljanje (iskanje dokazov, preiskava, izterjava žrtev);
  • tehnično potapljanje (gradbena in popravila pri gradnji mostov, oljnih ploščadi, čiščenje dna rezervoarjev itd.).

Potapljaška obleka

Kot v vsakem poklicu imajo tudi potapljači svoj kodeks oblačenja. Oblačila potapljača se imenujejo mokra obleka. K izbiri mokrih je treba pristopiti zelo odgovorno, saj je to vaša druga koža. Vaše udobje, varnost in včasih celo življenje so odvisni od tega, kako pravilno se odločite za mokro obleko. Moderna moška obleka

naj vas ščiti pred hladno vodo, nevarnimi prebivalci morij, ostrimi koralami, stikom z ostrimi kemikalijami itd.

Potapljaška oprema

Poleg kakovostnih mokrih boste potrebovali precejšnjo količino posebne opreme. Najprej so to flipperji - najbolje, ne predolgo, da ne bi motili vas, z zaprtim prtljažnikom. Nato izberite masko. Maska naj se čim bolj prilega obrazu, ne sme pritiskati na nos in ne puščati zraka. Najbolje je, da ga preizkusite v vodi. Pri izbiri cevi je bolje dati prednost tako imenovanim "suhim" cevam, ki imajo ventil, ki preprečuje povratni tok vode. Ustnik je tudi nujen atribut za potapljanje. Ščiti ličnice pred prenapetostjo. Najbolje je izbrati anatomski ustnik. Pomembno je tudi izbrati pravi regulator - del, ki uravnava zračni tlak. V idealnem primeru bi moral biti dvostopenjski. Drugi potreben element opreme je kompenzacija vzgona. Obstaja v dveh različicah - krilo (za profesionalce) in telovnik (za oboževalce). Na splošno vas bo kompletna potapljaška obleka stala od 50 tisoč rubljev, odvisno od vaših potreb in kakovosti opreme.

Diver zavarovanje

Ni skrivnost, da je potapljač v prvi vrsti tveganje. Ogromno število potapljačev po vsem svetu se vsak dan poškoduje zaradi dekompresije ali napada najnevarnejših morskih plenilcev. Manj pogosto je vzrok za poškodbe lahko okvara nekvalitetne opreme ali potapljačev neprofesionalizem, vsekakor pa je priporočljivo skleniti zavarovanje, še posebej, ker je zavarovanje potapljačev v tujini obvezen postopek. Optimalno bi morala zavarovalna polica zagotavljati celoten obseg storitev: prisotnost zdravnikov, pogodbe s hiperbaričnimi centri, življenjsko zavarovanje, morebitno invalidnost in celo škodo in izgubo opreme. Upoštevajte, da se ob nastanku zavarovalnega dogodka stroški storitve upravičijo z obrestmi!

Kako postati profesionalni potapljač

Kot smo že rekli, je potapljanje zanimiv, očarljiv in dobro plačan poklic. Vendar, kje se naučiti te veščine? Od kod prihajajo potapljači

najboljše od najboljših, če ni niti ene univerze, ki bi izdala diplomo podmornice? Odgovor je očiten! Vpisati se morate na potapljaške tečaje. In potem je več načinov. Prvič, lahko izberete tečaje v svojem rodnem kraju, in drugič, v letovišču (isti Krim ali Soči) ali pa se odpravite v daljne dežele, kot je Egipt, in se tukaj usposabljate. Vsaka odločitev ima svoje pozitivne in negativne strani. Vadba doma je najpogosteje pouk v bazenu kot del velike skupine in enega inštruktorja, ki vam fizično ne more dati dovolj časa. Poleg tega se bazena nikoli ne more primerjati z odprtim ribnikom. Stroški takšnih razredov bodo za velikost nižji od "letovišča", na koncu pa boste prejeli "pomanjkljivo" potrdilo, ki ga bo treba potrditi v odprtem rezervoarju.

Kar se tiče tujih letovišč - je precej drago, vendar na koncu dobite popoln certifikat mednarodne ravni. Vendar pa v tem primeru obstajajo pomanjkljivosti - tečaji najpogosteje potekajo v pokvarjeni angleščini in številnih odtenkov morda preprosto ne razumete. Poleg tega ne pozabite, da potapljaški trening ni samo 2-3-krat potapljanje in ogled očarljivih rib v Rdečem morju, temveč tudi preučevanje teoretičnih podatkov. Prejeli boste učbenik v slabi angleščini z 200–300 strani nejasnega, a zelo pomembnega besedila. Druga pomanjkljivost je pomanjkanje ustreznih mest za potapljanje - ne glede na to, kako čudno se lahko sliši. V Rdečem morju je veliko plitve vode, kjer vas bodo motile korale na dnu, na primernih mestih pa je spet prepoved poškodovanja lokalne podvodne flore (in ogromna globa!), Plus vedno obstaja nevarnost napada morskih plenilcev.

Toda trening v domačih krajih je morda tista zlata sredina. Stroški tečajev so povsem razumni, Črno morje je zelo primerno za izvajanje vseh potrebnih veščin, nevarnih morskih živali ni, inštruktor vodi pouk v obeh domačih jezikih in kot rezultat boste prejeli potrdilo, ki se ne razlikuje od egiptovskega kolega. Mimogrede, eno najboljših krajev za potapljaški trening je rt Tarkhankut s krimskega polotoka.

Prednosti poklica potapljača:

  • Če imate srečo, da ste inštruktor v potapljaškem centru v Egiptu - boste svoje delo oboževali!
  • Dostojna plača.
  • Prestiž in izvirnost poklica.
  • Dobra fizična oblika.

Slabosti poklica:

  • Potreba po delu v vseh vremenskih razmerah.
  • Nevarnost poškodbe (visok pritisk na velikih globinah, morski plenilci, nevarnost hipotermije, odpoved opreme, včasih - potreba po delu s strupenimi odpadki - industrijsko potapljanje).
  • Visoki stroški opreme.

Odtenki stroke

Potapljanje tradicionalno velja za moški poklic, saj zahteva fizično moč, vzdržljivost, veliko koncentracije pozornosti in poguma. Vendar so ženske potapljači v zadnjih letih vse pogostejše. Najverjetneje je to posledica spremembe vlog spola v sodobni družbi.

Do potapljanja je treba pristopiti enako odgovorno kot padalstvo, saj dekompresijska bolezen ni zahtevala nič manj človeških življenj kot nesreče v drugih, na prvi pogled bolj travmatičnih športih.

Potapljač je najprej športnik. Toda ta šport zahteva veliko fizičnega napora, vztrajnosti in vneme. Imate ne le očarljiv potop v globoko morje, ampak tudi dolgo študij teoretičnih temeljev potapljanja.

Potapljač bi moral imeti glede na specializacijo številne dodatne spretnosti: tuje jezike za inštruktorja potapljanja na področju turizma, tehnične spretnosti za plinsko varjenje (podvodna gradnja, popravilo ladij itd.), Globoka znanstvena znanja (med raziskavami), osnovna znanja zdravstvena oskrba (med reševalnimi akcijami) itd.

Potapljač je morda eden izmed poklicev, pokrit s plastjo romantike, kar je absolutno

ne ustreza realnosti. Ne glede na to, ali se boste potopili v tropska morja z ljubkim podvodnim svetom ali popravili naftne ploščadi na skrajnem severu, je za vse potapljače določen nabor osebnih lastnosti, ki določajo poklicno primernost. To je umirjen temperament, drznost, sposobnost hitrega sprejemanja ustreznih odločitev v nepričakovanih razmerah, visoka koncentracija pozornosti, natančno upoštevanje varnostnih pravil, odgovornost. Ne pozabite, da ima potapljanje svoje starostne omejitve - upokojitvena starost v povprečju znaša 45-50 let. In potapljači, katerih fotografije vidite na številnih oglasih, so lepa slika …