karierno upravljanje

Ali je mogoče uradno delati na dveh delovnih mestih in ali je to zakonito?

Kazalo:

Ali je mogoče uradno delati na dveh delovnih mestih in ali je to zakonito?

Video: The entity tools that have changed my life the most. by Christel Crawford Sn 4 Ep 6 2024, Maj

Video: The entity tools that have changed my life the most. by Christel Crawford Sn 4 Ep 6 2024, Maj
Anonim

Ali je mogoče uradno delati na dveh delovnih mestih? Podobno vprašanje v okviru finančne krize je pomembno za številne ljudi. Žal pomanjkanje minimalnega znanja na področju delovnega prava sproža določena vprašanja, nesporazume in skrbi, kar je, se boste strinjali, za poklicno delo popolnoma nesprejemljivo. Se torej lahko znajdete v več delovnih smereh hkrati in ne kršite trenutnih zakonov države?

splošne informacije

Ali je mogoče uradno delati na dveh delovnih mestih? Da, sodobni zakon o delu uradno dovoljuje takšna dejanja in jih celo imenuje poseben izraz "več delovnih mest". V okviru takšne kombinacije je mogoče delovne naloge opravljati ne v dveh, temveč celo v treh, štirih ali več podjetjih. Glavna zahteva za to je skladnost s pravili oblikovanja. Večinoma so opredeljeni v poglavju 44 Pogodbe o TC, in sicer v členu 282.

Glavne nianse

Ko odgovarjate na vprašanje, ali je mogoče službeno delati na dveh delovnih mestih, je treba omeniti dve glavni vrsti združevanja delovnih mest:

  • Zunanji. Pomeni delo na različnih krajih.
  • Notranjost. Vključuje delo v eni organizaciji, vendar na različnih položajih.

V tem primeru je treba za uvrstitev delovne dejavnosti v skupino upoštevati nekatere pogoje. Izraženi so v:

  • Prisotnost glavnega kraja dela.
  • Opravljanje dodatnih nalog v prostem času od prednostnega urnika.
  • Sklepanje pogodbe o zaposlitvi, ki ureja še eno delovno razmerje (obvezno).
  • Upoštevanje vseh socialnih jamstev.
  • Prisotnost pogodbe o odgovornosti.

Prepoved v kombinaciji

Število formalno delovno aktivnih v dveh delovnih mest je lahko prepovedano za nekatere kategorije državljanov. Torej so med njimi tudi mladoletni državljani naše države (mlajši od 18 let). Med drugim bo takšna prepoved pomembna za vse, če poskusite združiti glavno delo z nevarnimi, trdimi ali celo škodljivimi vrstami dela. Tudi če že delate v takšnem podjetju, ne poskušajte najti dodatnih odgovornosti.

Pojdimo od splošnih priporočil do podrobnosti. Če je vaša glavna dejavnost povezana z vožnjo, bo delo za krajši delovni čas tudi za vas. Poleg tega obstaja celoten seznam poklicev, ki prepovedujejo opravljanje kakršnih koli dodatnih del. Tej vključujejo:

  • Odvetniki
  • Sodniki.
  • Policisti in drugi policisti.
  • Tožilci.
  • Predstavniki tuje obveščevalne službe.
  • Predstavniki občinskih organov.
  • Člani vlade (razen znanstvene ali učne dejavnosti) in namestniki.

Osnove oblikovanja

Precej pogosto različni psevdo strokovnjaki negativno odgovorijo na vprašanje, ali je mogoče uradno formalizirati dve zaposlitvi, in to motivirajo s 66. členom delovnega zakonika, ki vsebuje podatke o nezakonitosti, da ima ena oseba dve delovni knjižici. Pravzaprav je vse veliko bolj preprosto. Treba je pojasniti, da se v kombinaciji ena vrsta dejavnosti vedno šteje za glavno (začetno delo), druga - dodatna. V prvem primeru, registracija razmerja poteka skozi delovno knjigo, v drugem - s pomočjo delovne pogodbe, obvezna klavzula, ki je opozorilo, da so aktivnosti delavca poteka sočasno.

Nianse registracije v kombinaciji

Zdaj, ko veste, ali je mogoče uradno delati na dveh delovnih mestih, je treba razjasniti dodatne nianse kombiniranja. Najprej morate določiti urnik, ki ga je TC uradno odobril. Torej, za dodatno delo se državljanu dodeli največ 4 ure na dan, pod pogojem, da je pred tem delavec v celotni izmeni opravljal svoje neposredne delovne naloge. Prosti dan (če na glavnem delovnem mestu pade v intervalu od ponedeljka do petka) se lahko v celoti uporabi za krajši delovni čas.

Druga omejitev ne velja za čas trajanja dela na dan, temveč na njeno celotno trajanje. Torej mora biti dodatna obremenitev, sestavljena na podlagi pogodbe, nujno omejena s časovnim okvirom, torej mora biti v dokumentu navedeno obdobje veljavnosti. Vendar je treba opozoriti, da je mogoče odpovedne pogodbe sestaviti tudi za kombinacijo. V tem primeru se njihova odpoved izvede na pobudo ene od strank ali na njihov splošni dogovor.

Algoritem za sprejemanje dodatnega dela

Kako službeno delati na dveh delovnih mestih? Katere dokumente je treba predložiti za registracijo zaposlitve za krajši delovni čas? Ko odhajate na drugo službo, ne pozabite prinesti glavnega identifikacijskega dokumenta (potnega lista), diplome, ki potrjuje vašo kvalifikacijo in posebnost, ter potrdilo iz kraja glavnega dela, ki vsebuje podatke o pogojih za njegovo izvajanje in posebnosti. Upoštevajte, da je tak seznam dokumentov splošen, lokalni oddelek za osebje vas lahko zaprosi za sporočanje drugih potrebnih informacij. Torej samci vedno zahtevajo, da predložijo vojaško registracijsko dokumentacijo, pogosto je koristno tudi potrdilo o pokojninskem zavarovanju. Kar zadeva delovno knjižico, njegova razpoložljivost za ponovno registracijo ni obvezna, saj je shranjena neposredno v glavni nalogi.

Naslednji korak je podpis pogodbe o zaposlitvi z oznako za krajši delovni čas, na podlagi katerega oddelek za osebje izda nalog za zaposlitev in nato za vsakega takega zaposlenega začne osebno izkaznico.

Pravice zaposlenih za dodatno delo

Ali je uradno delati na dveh delovnih mestih uradno in kakšne pravice ima delavec v svoji drugi dodatni zaposlitvi? Na področju pravic in obveznosti se sočasne dejavnosti ne razlikujejo od glavnih. Torej lahko zaposleni vedno računa na pravilnost prejemanja plačila za izvedena dejanja.

Poleg tega lahko prejme tudi dodatke in različne bonuse, če obstajajo, določajo predpisi družbe. Ne smemo pozabiti na socialna jamstva, prav tako ostanejo nespremenjena in jih ureja delovni zakonik. Če delate s krajšim delovnim časom, imate pravico do plačanega dopusta v vsakem podjetju.

Vendar pa pri tej zadevi še vedno obstajajo dodatne nianse. Tako so dodatki in garancije za delavce na skrajnem severu določeni za glavno delo in ne veljajo za dodatna dela.

Če je zaposleni bolan ali gre na porodniški dopust, lahko v obeh podjetjih izkoristi socialne prejemke. Določen je ta trenutek zveznega zakona št. 255 (drugi odstavek 13. člena). V tem primeru mora biti bolniška odsotnost v predpisani obliki zagotovljena vsakemu delodajalcu.

O dodatnem vstopu v delovno silo

Ali je mogoče uradno delati na dveh delovnih mestih in hkrati opraviti vse vpise v delovno knjižico? Da, tudi to je mogoče - neposredno na zahtevo zaposlenega. Tudi če delate v več kot dveh podjetjih, se vpisi o tem lahko vnesejo v uradnem dokumentu. Poleg tega jih bodo na glavnem delovnem mestu izvajali uslužbenci osebja. Za vnos informacij je treba predložiti potrdila podjetij, ki bodo vsebovala podatke o opravljenih nalogah in njihovi naravi.

Ali lahko uradno dobim dve zaposlitvi? Zdaj veste odgovor na to vprašanje. Vendar pa je pri iskanju finančnih virov vseeno vredno biti zelo previden in ne pozabiti na svoje zdravje. Ne pozabite: pomemben stres vam lahko poslabša stanje, zmanjša telesno in duševno aktivnost.