zaposlovanje

Kdo je mizar: prednosti in slabosti poklica

Kazalo:

Kdo je mizar: prednosti in slabosti poklica

Video: Izobraževanje ni isto kot šolanje 2024, Julij

Video: Izobraževanje ni isto kot šolanje 2024, Julij
Anonim

Oseba, ki izdeluje zapletene modele pohištva in izdeluje tudi vrata, okna, oboke, stopnice in druge izdelke iz lesa, se imenuje "mizar". Delo tega obrtnika je neposredno povezano s trdnim lesom. Uporablja lahko različne tehnologije, kot so vezane plošče, furniranje in laminiranje. V tem primeru mizar ne izvaja ročnega navoja.

Kdo je mizar: podrobneje o svojih dolžnostih in zmožnostih

Glavne funkcije mizarja so:

  • Izdelava najrazličnejših lesenih predmetov.
  • Pravilna montaža proizvedenih izdelkov.
  • Montaža izdelkov iz lesa (če je potrebno).

Med izdelke, za izdelavo katerih mizarji pritegnejo, so omara, pisarna, oblazinjeno pohištvo, okna, vrata, ograje, stopnice in drugi notranji predmeti (funkcionalni ali okrasni).

Poleg tega lahko kupec ve, kdo je mizar in katere so njegove odgovornosti, da ga najame, da stene obloži z lesenimi ploščami, vstavi ključavnico vrat in namesti ročaj.

Kdo je lahko mizar

Pri razmišljanju o izbiri bodočega poklica ali prekvalifikaciji je vredno razmisliti, da ne more vsak postati dober delavec. Profesionalnost in visoka raven proizvedenih izdelkov sta neposredno odvisna od tega, koliko človekov temperament in osebne lastnosti ustrezajo značilnostim delovnega procesa.

Kaj je potrebno za bodočega mizarja:

  • Ljubiti drevo.
  • Ima dobro zdravje (vid, občutljivost sklepov in mišic, vzdržljivost).
  • Znajte dobro porazdeliti svojo pozornost.
  • Za hitro reakcijo z roko in očmi.
  • Imajo sposobnost dolgoročne koncentracije pozornosti, pa tudi sposobnost prožne distribucije.
  • Bodite prepričani, da imate dobro prostorsko domišljijo.
  • Razvili so vizualno-figurativno razmišljanje, pozornost, natančnost.

Znanje, ki ga mizar potrebuje pri delu

Zahteve za mizar:

  • Poznavanje lastnosti lesa vseh pomembnejših vrst dreves.
  • Sposobnost obdelave gradiva in poznavanje metod zapečatenja posameznih mest.
  • Koncept pomanjkljivosti lesa.
  • Poznavanje metod, ki se uporabljajo pri izdelavi, opremljanju in obešanju tesarskih izdelkov.
  • Poznavanje obstoječih tehnologij in opreme, ki se uporablja v tesarstvu.
  • Sposobnost branja načrtov.

Pogosto imajo mizarji specializirano srednješolsko izobraževanje. Res je, obstaja verjetnost, da bo v podjetju, v katerem bo ta oseba delala, usposobljen za vsa potrebna znanja, zato imeti izkušnje ni zelo pomembno.

Nekateri vidiki dela mizarja

Ko ugotovite, kdo je mizar in katere funkcije opravlja, lahko nadaljujete z opisom njegovih orodij. Seznam delavcev, katerih dejavnosti so povezane s predelavo lesa, je razdeljen na več kategorij:

  1. Naprave za merjenje in označevanje (ravnila različnih vrst in namenov, kvadratov, nivojev, kompasov, tračnih merilnikov, piskalnikov, svinčnikov itd.).
  2. Orodje za žaganje (tračna, križna, krožna žaga, vbodne žage, noži, rezalniki).
  3. Oprema za vrtanje in rezanje navojev (orodja za nanašanje niti, perke raznih vrst, vrtalniki in vrtalniki, kolovoroty, awls, vrtalni stroji).
  4. Pomožna orodja (kladiva različnih velikosti in oblik, kladiva, spenjači).
  5. Oprema v delavnici (delovne mize, vretene, spone, klešče, freze, dleta in mizarske plošče, rezkalne in skobljarske žage, druga majhna in velika orodja, pa tudi naprave za ostrenje in mazanje).

Orodje mizarja pogosto vsebuje ostre robove ali je oprema s hitro premikajočimi se ostrimi elementi, zato mora v postopku dela poveljnik pokazati največjo pozornost in natančnost.

Da bi izključili pojav možnih nesreč, imajo podjetja obvezno varnostno usposabljanje.

Sorodni poklici

Obstajajo posebnosti, ki vključujejo elemente več sorodnih poklicev ali za katere je značilen zelo majhen seznam nalog enega od njih. Na primer, lesar ni povezan s sestavljanjem končnih izdelkov, njihovim mletjem ali namestitvijo. Njegove naloge vključujejo samo delo z uporabo električne opreme.

Hkrati mizar mizar združuje naloge, ki so vključene v opis delovnega mesta dveh podobnih poklicev: mizar in tesar. Kot mizar lahko izvaja grobo striženje, rezanje in prečno žaganje lesnih materialov. Pričakuje se tudi, da bo lahko poosebljal zapletene mizarske naloge. Kot mizar tak zaposleni izdeluje najpreprostejše izdelke iz lesa (odri, koze, kovčki za pakiranje, stružnice in palete).

Stroški dela

Po opisu, kdo je mizar in kakšne so njegove odgovornosti, lahko razumete, katere pomanjkljivosti so značilne za ta poklic. Najprej gre za fizično utrujenost, ki je posledica nenehnega aktivnega dela.

Obstaja tudi nekaj bolezni, ki jih najpogosteje diagnosticiramo pri mizarjih:

  • Poškodba dihalnih poti (pljuča, nosna votlina).
  • Poškodba motornega aparata (križnice, hrbtenice).
  • Veliko tveganje za poškodbe okončin (prstov, dlani, nog in stopal).
  • Za lesarje je značilno postopno zmanjšanje sluha.

Trenutno se mizar sklicuje na poklice s povprečno stopnjo povpraševanja. Vstopa v podjetje, zaposleni se lahko nadeja karierne rasti, povečanja kategorije in povečanja delovodja.

Z višjo izobrazbo se lahko mizar prijavi za mesto mojstra ali delovodje. Po želji se lahko prekvalificira in postane mizar ali SUV.