zaposlovanje

Kako postati prodajni zastopnik

Kako postati prodajni zastopnik

Video: Prodaja | Kako da prodate bilo šta, bilo kome? | Vol. 1 2024, Maj

Video: Prodaja | Kako da prodate bilo šta, bilo kome? | Vol. 1 2024, Maj
Anonim

Tržno gospodarstvo je najprej intenziven razvoj proizvodnje in prodaje. Poleg industrije, kot so oglaševanje, upravljanje, devizne transakcije, je mogoče hitro opaziti tudi rast na področju komercialnega posredovanja. Biti prodajni zastopnik proizvajalca kakovostnih izdelkov ni samo donosno, ampak tudi prestižno. Kaj je za to potrebno, kakšne lastnosti mora imeti vlagatelj?

Prva stvar, ki se odloči za tiste, ki želijo postati prodajni zastopnik, je izbira industrije ali skupine blaga. Seveda, če imaš talent, sposobnost graditi odnose z ljudmi in s kompetentnim pristopom lahko prodaš karkoli, od jaht do super metlic. Vendar pa bo trajalo vsaj šest mesecev do enega leta, da postanete zahtevani prodajni zastopnik v določeni panogi. Navsezadnje ima vsaka skupina izdelkov svoje posebnosti, vsak tržni segment ima svojo stranko in cenovno politiko. Prodaja drage visoko natančne opreme se razlikuje od pospeševanja proizvodnje smetarne ali materiala, ki ga je mogoče reciklirati. Zato lahko tisti, ki temeljito razume specifike izdelka ali storitve, postane visoko plačan prodajni zastopnik. Dejansko bo že ob prvih stikih s potencialnim kupcem pravilno odgovoriti na vprašanja glede izdelka.

Druga potrebna kakovost, ki je bistvenega pomena za vse, ki želijo biti uspešni prodajni zastopnik, je sposobnost vzpostavljanja odnosov s strankami in vodstvom. Osnova stroke je posredovanje med proizvajalcem in potrošnikom. Zato je treba na ta način vzpostaviti odnose z obema stranema, da bi čim hitreje in učinkoviteje izpolnili njihova pričakovanja in hkrati dosegli največjo mero zase. Prodajni predstavnik brez delovnih izkušenj praviloma prejme kot nagrado provizijske obresti. Zato bo zanj na prvem mestu obseg vrtljajev. Vendar pa so značilnosti komunikacije s strankami odvisne od posebnosti izdelka. Če je na področju hrane, pijače ali gospodinjskih aparatov pomembno število kupcev, potem lahko na področju opreme, na primer za termoelektrarne ali tovarne, ena pogodba o dobavi zagotovi dobiček za šest mesecev do enega leta vnaprej. In tu je najpomembnejše prizadevanje za čim večjo porabo potrošnikov, temveč zagotavljanje, da je eden ali dva velika odjemalca zadovoljna z izdelki, da bi z njimi vzpostavili dolgoročno zanesljivo partnerstvo.

Delo kot prodajni zastopnik v Moskvi in ​​drugih večjih mestih daje velike možnosti za razvoj.

Ko ste pridobili izkušnje s komunikacijo s strankami, vzpostavili ste prodajne kanale v eni panogi, lahko nato preklopite na drugega, bolj ambicioznega in zapletenega. Mnogi začnejo s prodajnim predstavnikom v pohištveni industriji, na področju hrane. Veliko možnosti se odpira tudi tistim, ki govorijo tuje jezike. Lahko se obrne neposredno na tujega proizvajalca s predlogom, da postane prodajni zastopnik za Rusijo po načelu ekskluzivnosti. Zaželena je vozniška licenca, specializirano izobraževanje (ekonomija, management), vendar ni potrebno. Dejansko je v tem poklicu veliko odvisno ne samo in ne toliko od znanja, temveč od komunikacijskih veščin, prepričevanja in samopromocije. Toda usposabljanje o aktivni prodaji bo koristno vsem, ki se želite preizkusiti v tej dejavnosti.