karierno upravljanje

Poklicni pilot: kako postati gospodar neba?

Kazalo:

Poklicni pilot: kako postati gospodar neba?

Video: 5. srečanje: Dejanja so vredna več kot besede | Miha Bavec | Celotno predavanje 2024, Maj

Video: 5. srečanje: Dejanja so vredna več kot besede | Miha Bavec | Celotno predavanje 2024, Maj
Anonim

Pilot letala je poklic, o katerem mnogi sanjajo. Romantiki to vidijo kot priložnost, da letijo po vsem svetu, ambiciozni ljudje - dober zaslužek in iskalci vznemirjenja - sanje. Čeprav poskušajo slednjega ne priznati pri upravljanju potniških linij, je v tem poslu trezna glava na prvem mestu.

Vendar pa je v resnici ta poklic težko tudi za druge. Pilot je posebnost, ki jo obvladujejo že več kot eno leto. In navsezadnje je le redkih sposobnih iti po poti, ki vodi na čelo letala.

Kdo lahko postane pilot?

Seveda ena želja ni dovolj, da bi postal pilot. Pravzaprav ta poklic zahteva določene notranje lastnosti, ki so ključnega pomena za vsakega pilota. Med njimi so najpomembnejši naslednji:

  • Odlično zdravje. Brez tega oseba preprosto ne bo smela leteti z letalom. Hkrati je posebna pozornost namenjena vidu in kardiovaskularnemu sistemu.
  • Trajnostna psiha. Vsak odhod je močan čustveni izbruh, ki ga je treba sproti preverjati. Da ne omenjam dejstva, da je velika višina sama po sebi test, ki je sposoben zlomiti voljo šibkih ljudi.
  • Izredne miselne sposobnosti. To je zelo težaven poklic: pilot se mora naučiti veliko disciplin, preden lahko pravilno nadzira letalo. In to posledično zahteva dober spomin in analitično miselnost.

Glavna izbira

Pri nas v letalstvu obstajata dve glavni področji: civilno in vojaško. Zato se mora človek v začetku odločiti, kdo želi postati. Seveda pa pogosto ljudi bolj privlači miren poklic. Pilot v letalskih silah pogosto tvega svoje življenje, kar ni za vsakogar.

Kljub temu vsako izmed smeri letno zaposli več kot sto prostovoljcev. To se dogaja prek letalskih šol in akademij, do katerih lahko dostopate na naslednji način.

Piloti zračnih sil Ruske federacije

Večina vojaških pilotov je diplomirala na letalski akademiji. NE. Žukovski in Yu.A. Gagarin. Ta izobraževalna ustanova se nahaja v Voronežu in že nekaj desetletij izdeluje najboljše nebesne asi. Tu lahko pridete, ko dosežete odraslost, ko ste opravili številne sprejemne izpite in fizični trening.

Vendar se je treba zavedati, da je letalski pilot nekoliko drugačen poklic. Piloti tega razreda se usposabljajo le v višji vojaški letalski šoli Krasnodar za pilote A.K. Serova. Za razliko od prejšnje različice so tukaj sprejeti samo moški, starejši od 27 let. Prav tako v stenah šole poteka strog izbor glede na zdravstveno stanje, telesno pripravljenost in uspešnost učencev.

Poklic civilnega pilota

V civilnem letalstvu ne veljajo nič manj stroga pravila izbire. Seveda so manjvredni tistim, ki so nameščeni v vojaških letalskih šolah, vendar ne toliko, da bi z njimi neresno ravnali. Izobraževanje pilota civilnega letalstva poteka v naslednjih treh institucijah:

  1. Moskovski letalski inštitut je najboljša izbira za tiste, ki želijo narediti hitro kariero.
  2. Univerza civilnega letalstva v Sankt Peterburgu ni nič manj prestižna ustanova s ​​čudovito zgodovino diplomantov.
  3. Višja letalska šola civilnega letalstva v Ulyanovsku je bolj proračunska možnost, namenjena tistim, ki si ne morejo privoščiti študija v obeh prejšnjih ustanovah.

Poleg tega je mogoče v mnogih letalskih klubih v državi dobiti potrdilo o pilotu civilnega letalstva. Treningi tam potekajo v pospešenem načinu, kar lahko pripišemo majhnemu plusu. Vendar obstaja velik minus. Kakovost in količina znanja se zaradi zaostrenih rokov opazno znižujeta, kar bo zagotovo vplivalo na prihodnje delo.

Pilotni sistem klasifikacije

Vsak pilot zrakoplova mora imeti določeno vrsto licence, kar kaže na razpon njegovih sposobnosti. Na splošno obstajajo štiri glavne vrste dovoljenj za letenje:

  • PPL je amaterski pilot. Prva faza usposabljanja katerega koli pilota, ki odpira vrata pilotnim zasebnim letalom. Hkrati je specialistu tega razreda prepovedano uporabljati svoje veščine za zaslužek. Dobite ga tako, da greste skozi glavni teoretični tečaj in poletite 40 ur z inštruktorjem.
  • CPL je komercialni pilot. Dokument te ravni omogoča komercialne lete na majhnih letalih. To dovoljenje dobijo strokovnjaki, ki so zaključili teoretični tečaj in so kot piloti odleteli več kot 250 ur.
  • ATPL je pilotni letalski prevoznik. Ta certifikat vam omogoča letenje letal Boeing razreda. Seveda pridobitev tega dokumenta traja veliko več časa, saj mora človek razumeti številne specializirane discipline in tudi na nebu preživeti vsaj 1.500 ur.
  • CFI je pilotni inštruktor. Ime govori samo zase - specialist na tej ravni je sposoben druge naučiti letečih veščin.

Plača pilota

Piloti katere koli kategorije zaslužijo dober denar. Vendar pa strokovnjaki, ki se ukvarjajo s čarterskim prevozom, prejmejo veliko več kot ostali. Na primer, leta 2016 so piloti Aeroflota prejemali približno 300 tisoč rubljev na mesec. Če vzamete mednarodne letalske družbe, so zaposleni pripravljeni plačati od 50 do 100 tisoč dolarjev na leto.

Če govorimo o letalskih silah, se tu plača pilota giblje od 50-70 tisoč rubljev. Res je, da lahko častniki, ki služijo v dobro svoje domovine več kot pet let, pričakujejo plačo v višini 100 tisoč rubljev. Poleg tega država po veljavni zakonodaji zagotavlja stanovanja za vse vojaške pilote.