intervju

Kako ne bi skrbel za intervju? Kako se pripraviti na intervju za vodilno mesto?

Kazalo:

Kako ne bi skrbel za intervju? Kako se pripraviti na intervju za vodilno mesto?

Video: #deliJezusa Advent 2017: Ona si upa (celotni intervju) 2024, Maj

Video: #deliJezusa Advent 2017: Ona si upa (celotni intervju) 2024, Maj
Anonim

Intervju je vedno vznemirljiv dogodek in ni pomembno - prvič greš osvajati delodajalce ali si že izkušen človek v tej zadevi. Običajno ljudje skrbijo, tudi če jih prosta delovna mesta še posebej ne zanimajo. Samo tu delodajalci in vodje zaposlovanja vedno čutijo vaše razpoloženje. Ostaja še ugotoviti, kako nehati skrbeti.

Kako se pripraviti na intervju za vodilno mesto?

Pogosto nas navdušenje prehiti še pred dogodkom, vendar se ne morete prepustiti provokaciji tega neprijetnega občutka. Najboljši način je, da se takoj oglasite za intervju. Psihologi so opredelili pet obveznih točk, ki jim je treba nameniti posebno pozornost pred odhodom na razgovor. Kaj storiti, da ne bi skrbeli za intervju z vodjo?

Za kaj morate poskrbeti vnaprej

Torej, na kaj morate biti najprej pozorni:

  • Začnite pripraviti življenjepis ali portfelj, če je potrebno. Upoštevajte, da morajo podatki, ki se tam odražajo, ustrezati resničnosti. Oblikujte vse dokumente, jih vnaprej natisnite, zložite v mapo, takoj pošljite v torbo, da se ob vhodu v podjetje ne spomnite, da ste doma pozabili vse potrebne dokumente.
  • Pripravite si seznam vprašanj, saj naj se o vas ne naučijo samo menedžerji. Ustni intervju je odlična priložnost, da izveste več o podjetju, saj lahko v oglasu zamudite veliko. Jasno morate vedeti, katere naloge boste opravljali, koga opravljati in na splošno kje na vašem delovnem mestu. In ne pozabite vprašati o tako pomembnih točkah, kot so delovni pogoji, zdravstveno zavarovanje in plače.
  • Srečanje po oblačilih - spremstvo uma. Tega ne smemo pozabiti in deluje pravilno do danes. Lepo bo, če vnaprej veste za kodeks oblačenja v podjetju. Ta artikel je zelo pomemben, saj bi se na primer morali obleči za intervju v banki v skladu s klasičnim slogom, če pa se boste zaposlili v uredništvu modne revije, potem se oblačite po najnovejših trendih.
  • Dobro ocenite sebe in svoje sposobnosti. Zmanjšajte navdušenje nad razmišljanjem o svojih slabostih in prednostih. To vprašanje vam bo zagotovo zastavil vodja kadrovanja in če ste se pripravljeni predstaviti v najugodnejši luči, potem bo uspeh še bližje.
  • Zapomnite si nekaj prijetnega ali si predstavljajte svoje občutke, ko bo vsega konec. Pridite z lepo nagrado. Nakup ali skodelica aromatične kave.

Tako se boste veliko lažje prilagodili želenemu valu.

Kaj storiti med intervjujem

Kako ne skrbeti pred intervjujem za službo? Prvo, o čemer se psihologi pogovarjajo, je, da se sprostite in zabavate. Ta metoda deluje dobro: bodite pozorni na nekaj smešnih podrobnosti sogovornika, se mentalno nasmehnite in umirite. In če vse dokončane tehnike prenehajo delovati in tik preden vstopijo v pisarno, razburjenje zajema z novo živahnostjo, potem je bolje uporabiti tri metode, ki se izvajajo izmenično v zaporedju, ki je predstavljeno:

  • Za začetek samo počakajte. To se običajno zgodi: takoj, ko se začne razgovor, se vključi tudi prepričanje. Ne pozabite, da je zelo malo verjetno, da bo šlo vse po najslabšem scenariju, ki ste si ga že narisali v glavi. Torej, čas je, da se malo sprostite, vznemirjenje naj bi se malo umirilo.
  • Mogoče smeh? Smeh ne samo podaljša življenje, ampak tudi pomirja. Spomnite se neke smešne zgodbe, nasmejte se sebi in bodite mirni.
  • In zadnje, kar vam ostane, je, da priznate. Pojasnite anketarju, da vas skrbi. Najverjetneje je vodja zaposlovanja že izkušena oseba in bo lahko razbremenil razmere. In če ste prvi kandidat, s katerim opravi intervju, potem mi verjemite, skrbi nič manj kot vi.

Te splošne smernice bi vam morale pomagati pri okrevanju pred intervjujem.

Ne bojte se pokazati vse svoje znanje

Nihče še ni ljubil samozavestnih lutk, a vseeno mora zagotovo obstajati določena stopnja samozavesti, kajti vaša naloga je pokazati svojo usposobljenost. V intervjuju lahko pokažete, da dobro poznate tržne razmere na svojem delovnem področju in podobno. Nikoli se ne bojte pokazati sebe kot pravega strokovnjaka.

Ne bojte se videti neumnega

Kaj naj rečem na razgovoru za službo? Kot kaže praksa, veliko prosilcev ne razvije dialoga, ampak preprosto odgovori na zastavljena vprašanja. Psihologi svetujejo, naj ne bodo enaki. Intervju obravnavajte kot reden pogovor, ne pa enosmerno zasliševanje. Če vam uspe ustvariti občutek toplega človeškega pogovora, potem lahko na ta način opozorite vodjo kadrovanja na sebe, ga uredite. A to je najbolje pripraviti takoj.

Kaj storiti z resničnimi razlogi?

Vendar obstajajo situacije, ko obstaja dober razlog, da na razgovoru občutite samo dvom. Ljudje, ki so že starejši od 50 let, na primer bolj skrbijo rezultate intervjuja, saj lahko starost povzroči neuspeh. Mladi specialisti, ki so včeraj osvajali stene univerze, se bojijo, da bi jim zaradi pomanjkanja delovnih izkušenj vrata pokazala. Šele zdaj, če imate resnične razloge, da se na razgovoru počutite neprijetno, poskusite v procesu dialoga prevesti svoje minuse v pluse. Na primer, ste že odrasla bogata oseba? Torej imate veliko izkušenj. Ste včeraj diplomirali na univerzi? Pa kaj, ampak navdušenje gori v tebi in nisi pozabil, kaj je študirati. Ali pa ste mladoletni? No, jutri verjetno ne boste šli na porodniški dopust. Kot vidite, lahko v vsem najdete pozitivne točke in vprašanje, kako ne bi skrbeli za intervju, bo zaprto.

Na kaj paziti?

Poleg metod, ki vam bodo pomagale pri okrevanju pred intervjujem, obstajajo možnosti, ki jih zagotovo morate zavrniti. Na primer, ne pijte pomirjeval, preden greste na razgovor. Mnogi od njih upočasnijo možganske procese, človek postane letargičen, zaspan, hitrost reakcij se zmanjša, mišljenje pa postaja vse težje. In če greste predaleč s količino pomirjeval, potem lahko popolnoma izgubite vso ustreznost. In še ena stvar, o kateri je vredno razmišljati, so prepovedane kretnje med pogovorom. Na primer, ni priporočljivo govoriti prehitro ali glasno, mahati z rokami, resnično izda vaše navdušenje. Pazi, kaj govoriš in kako. Sčasoma lahko popolnoma prevzamete nadzor nad situacijo.

Prišel je čas za nagrade

Razmišljate, kako ne bi skrbeli za intervju? Zdaj lahko pozabite na to. Borili ste se najbolje, kot ste lahko, in zdaj je zagotovo čas, da se stoodstotno sprostite. Naredili ste vse, kar je v vaši moči, na odločitev delodajalca lahko le počakate. Edino, česar se lahko v tem trenutku bojite, je, ali vas bodo poklicali ali ne. Če pa pomislite na to, česa že obstaja, se morate bati. Vse prednosti ste že jasno pokazali, tukaj se zagotovo ni treba bati. In če vam tega ni uspelo v celoti, potem ne boste dobili časa nazaj. Ostala je le ena stvar - ponižno čakati in nadaljevati. Edina težava je, da je zelo težko utopiti navdušenje z racionalnimi argumenti.