karierno upravljanje

Zobni asistent: odgovornosti, zahteve na delovnem mestu, opisi delovnih mest

Kazalo:

Zobni asistent: odgovornosti, zahteve na delovnem mestu, opisi delovnih mest

Video: Samodejno 983,50 USD na 15 minut (BREZ DELA) Brezplačno zaslužite v spletu | Branson Tay 2024, Maj

Video: Samodejno 983,50 USD na 15 minut (BREZ DELA) Brezplačno zaslužite v spletu | Branson Tay 2024, Maj
Anonim

V zobozdravstvu je praksa dela s štirimi rokami najbolj priljubljen in priročen format za interakcijo zdravnika in njegovega pomočnika, zato v ambulantah, ki se ukvarjajo s to smerjo, kadrovske agencije poskušajo zaposliti izkušene in zanesljive zaposlene ne le za zdravnike, temveč tudi za mlajše medicinsko osebje. Kakšne so dolžnosti zobozdravniškega asistenta, kaj počne na delovnem mestu, kakšne so njegove pravice in kaj velja za njegovo področje odgovornosti - izčrpne informacije v članku.

Kakšen poklic je asistent zobozdravnik?

Zobozdravniški asistent je desna roka katerega koli zobozdravnika. Brez tega nobena ambulanta ne more normalno delovati, saj opravlja vsa pripravljalna dela v zdravnikovi ordinaciji, mu pomaga pri sprejemu in hrani dokumentacijo. Preostale naloge zobozdravniškega asistenta določijo njegovi neposredni nadrejeni - zdravnik in vodja klinike (oddelka). Običajno ti specialisti izvajajo paramedicinsko oskrbo, ne da bi posegali v postopek zdravljenja, včasih pa zdravniki prenesejo del lastnih pooblastil in pomočnika naročijo, naj opravi začetni pregled pacienta ali izvede preproste manipulacije z njim.

Ta poklic je na trgu dela precej povpraševan, saj je pri nas ogromno pisarn, ki nudijo zobozdravstvene in ustne storitve. Odgovornosti zobozdravniškega asistenta v zasebni ambulanti se lahko razlikujejo od nalog, ki jih opravlja specialist v proračunski organizaciji. Prvič, ker zdravnik v vsaki ustanovi dela z materiali, ki so mu znani in uporablja določeno tehnologijo, in drugič, ker zasebni zdravniki praviloma razpolagajo z modernejšo opremo, posodabljajo protokole za ravnanje s pacienti in se hitreje odzivajo na novosti v njihovo področje delovanja.

Izobraževanje zobozdravnika

Za delo kot asistent zobozdravnika je potrebno imeti srednješolsko specializirano medicinsko izobrazbo. Hkrati je za nekatere klinike pomembno, da kandidat diplomira na kateri koli medicinski fakulteti z diplomo zdravstvene nege, medtem ko druge v osnovi potrebujejo diplomo iz specialnosti preventivne stomatologije.

Poleg diplome, ki potrjuje zadostno stopnjo znanja za delo, mora asistent pravočasno prejeti tudi potrdilo o državnem specialistu. Spomnimo se, da delodajalci in regulativni organi po zakonu nimajo pravice zahtevati tega dokumenta od diplomantov izobraževalnih ustanov, če so diplomirali pred manj kot petimi leti. Potrdilo specialista ni le še en list papirja, ampak resen certifikacijski dokument, ki zagotavlja, da lahko kandidat za prosto delovno mesto v ambulanti izpolni naloge asistenta zobozdravnika. Potrdilo potrjuje, da ima zdravnik dovolj teoretičnih in praktičnih znanj.

4 roke delajo

Avtorji v oglasih za iskanje asistenta zobozdravnika, pogosto navajajo, da mora imeti kandidat dovolj znanj in kvalifikacij za delo z zdravnikom v štirih rokah. Kaj to pomeni? Zdravnik je prisiljen, da vse zobozdravstvene manipulacije opravi dovolj hitro: veliko materialov za polnjenje, pa tudi zdravil, je treba čim prej odstraniti iz embalaže in uporabiti po navodilih. Hkrati je pomembno opazovati fazno delo, da ne zamenjujemo ničesar. Včasih delo zahteva, da se s posebno svetilko poudari območje obnove zobozdravnika, česar zdravnik sam ne zmore. Tudi zdravnik pogosto potrebuje hitro menjavo delovnega orodja, svedrov, ogledal, klešč. Za hitrost vseh teh nalog je potreben pomočnik zobozdravnik. Naloge asistenta so vedno biti v zdravnikovem dostopnem območju, hitro odgovarjati na njegove prošnje in poznati zaporedje njegovih glavnih dejanj, da bi lahko predvidel "red" šefa.

Če se je tandem uspešno razvil in se zdravnik in njegov asistent odlično razumeta, potem se njihova produktivnost dela znatno poveča. Zato so klinike tako dobrodošle, da delajo v 4 rokah. Naloge zobozdravniškega asistenta od osebe ne zahtevajo pretirane pobude, nasprotno, pomembno je, da asistent spoštuje poslovno in osebno podrejenost zdravniku, je izvršen, pozoren in odgovoren.

Štipendija asistentov zob

Obseg odgovornosti, dodeljene zobozdravnemu asistentu, je zelo odvisen od zdravnika samega, pa tudi od storitev, ki jih opravlja. Torej, za univerzalne zdravnike, ki se ukvarjajo s kirurškimi, terapevtskimi manipulacijami, protetiko, ortodontijo in ortopedijo, so zahteve po asistentih strožje. Tudi funkcionalne odgovornosti zobnih asistentov se razlikujejo glede na to, da so lahko v različni meri vključene v postopek zdravljenja. Paramedicinska oskrba je sestavljena iz naslednjih vrst dela:

  • skladnost s sanitarnimi standardi v pisarni, pravočasna dezinfekcija, tedensko splošno čiščenje (brisanje tal, sten, stropov, oken, pohištva in opreme);
  • priprava na delovanje orodij, njihova dezinfekcija, sterilizacija;
  • čiščenje zdravnikovega delovnega mesta ob koncu delovnega dne, vključno z dezinfekcijo konic, izklopom opreme;
  • vodenje evidenc zdravil, potrošnega materiala in oblačil, njihova dobava zdravniku, sledenje datumov poteka, tehtnice;
  • vzdrževanje dokumentacije, evidenc bolnikov, izpolnjevanje različnih obrazcev za poročanje, vpisovanje v čistilne dnevnike, zdravje opreme, sterilizacija instrumentov.

In seveda, glavne naloge zobozdravnika so, da med delom hitro upoštevajo zdravnikova navodila, se srečujejo s pacienti v bližini registra in jih pospremijo na stol.

Pomočnik z delnimi odgovornostmi

V mnogih ambulantah so asistenti odgovorni tudi za izvajanje diagnostičnih postopkov, kar pomeni, da morajo biti sposobni delati z viziografom in rentgenskim aparatom ter jih uporabljati za ciljanje, intraoralno in panoramsko sliko.

Če ima asistent dokaj dobro teoretično in praktično bazo znanja, mu lahko zdravnik zaupa izvajanje kompleksnejših nalog. Poleg vsega zgoraj naštetega bodo njegova ramena dodeljena naslednjim:

  • začetni pregled pacienta;
  • delna izvedba preventivnih, terapevtskih in diagnostičnih postopkov;
  • pomoč pri izbiri polnilnega materiala;
  • vzdrževanje čistosti v pacientovih ustih, medtem ko zdravnik dela (odstranjuje sline, kri, izpere usta).

Za izpolnitev pacientove kartice je tudi odgovoren zobozdravnik. Kaj naj navede tam? Ime pacienta, njegov naslov, datum rojstva in starost, količina dela, ki ga je zdravnik opravil, njegovi recepti.

Opis dela zobozdravnika

Vsaka klinika razvije svoj opis delovnega mesta za zaposlene. V skladu s tem dokumentom se določijo nianse dela zaposlenih: pravice, območje odgovornosti, dolžnosti in zahteve. Zobozdravniški asistent je resen položaj, zato mora v zvezi z njim navodilo vključevati naslednje obvezne predmete:

  1. Splošne določbe (izobrazba, delovno dobo, dodatne spretnosti; razjasnitev hierarhije službe; pri delu so potrebni zakonodajni standardi; v primeru njegove odsotnosti je naveden vršilec dolžnosti).
  2. Delovne odgovornosti - seznam nalog, ki jih bo asistent moral opraviti.
  3. Pravice zaposlenih.
  4. Odgovornost, ki jo nosi pred kliniko in pacienti.

Opis delovnega mesta mora podpisati vodja ambulante in podrejeni. Datum nastanka je naveden v dokumentu. V tem primeru en izvod ostane v ambulanti, drugi pa v roke zobozdravniškega asistenta.

Urnik dela

Naloge zobozdravniškega asistenta lahko razdelimo na dve komponenti. Prvi je ravno postopek dela in njegova interakcija z zdravnikom. Poleg tega mora imeti zobozdravniški asistent čas, da uredi ordinacijo, pravočasno naroči zdravila, orodje, zaloge, razkuži in sterilizira instrument. Izpolnjevanja teh nalog ni mogoče zmanjšati s pomočjo zdravnika, kadar je to potrebno.

Asistent praviloma pride na delo prej kot zdravnik in odide kasneje od njega - da bi imel čas, da pripravi delovno mesto pred sprejemom pacientov in da ga zdravnik vedno prevzame. Zobozdravniki običajno delajo v izmenah - pred kosilom ali po njem. Pomočniki prav tako niso v ambulanti od zore do mraka, njihov delovni dan je odvisen od zdravnikovega urnika, vendar je daljši od delovnega časa neposrednega šefa.

Upravljanje evidenc

Drugi del nalog asistentnega zobozdravnika je vzdrževanje poročanja in tekoče dokumentacije. Pomočnik izpolni pacientove izkaznice (v papirni ali elektronski obliki), vodi različne zapise:

  • varnostni ukrepi;
  • računovodstvo drog;
  • čiščenje;
  • dezinfekcija in sterilizacija;
  • zdravje opreme.

Vnosi v te dokumente morajo biti opravljeni pravočasno, izkaznice pacientov se izpolnijo takoj - na recepciji.

Pravice in odgovornosti zobozdravniškega asistenta

Pravice zobozdravniškega asistenta ne omejujejo le določbe delovne zakonodaje države, v kateri dela - uradna zaposlitev, spoštovanje režima dela in počitka, razpoložljivost socialnega paketa itd. Nanašajo se tudi na izključno strokovno zaposlitev specialista. Pomočnik mora v celoti prejeti informacije, ki so potrebne za opravljanje njegovih nalog, prav tako pa ima pravico zahtevati podporo poslovodstva za izvajanje funkcij, ki so mu dodeljene.

Zobni asistent je finančno odgovorna oseba. Poleg tega je zdravnikov asistent odgovoren ne le za opremo, orodje in zdravila, ki so mu zaupane, temveč tudi za njegova dejanja. Če je zaradi njegove malomarnosti, neprevidnosti ali nestrokovnih ravnanj bolnikovo zdravje ali življenje oškodovano, bo za to odgovoren pred sodiščem. V primeru resnih napak lahko zdravnikovega pomočnika kaznujejo z denarno kaznijo, mu odvzamejo pravico do dela na trenutnem položaju ali zapustijo v popravni koloniji.

Plača

Delo zobnega asistenta je ocenjeno precej dobro. Največje plače v tej panogi so seveda opazili v Moskvi. V velikih zobozdravstvenih ambulantah se asistenti plačajo med 60-75 tisoč rubljev na mesec, medtem ko morajo biti tisti, ki so zaposleni v manjših pisarnah, zadovoljni s 25-30 tisoč rubljev. Na borzah dela je veliko odprtih prostih mest, zato bo zobozdravni asistent lahko dokaj hitro našel dobro zaposlitev. V regijah stvari niso tako rožnate - mesta je veliko manj, plače pa so precej nižje. Povprečna bar je 20-25 tisoč, nekateri pomočniki klinike pa so pripravljeni plačati največ 15 tisoč rubljev na mesec.