karierno upravljanje

Odgovornosti HR: Vse je postalo bolj zapleteno in pomembno.

Odgovornosti HR: Vse je postalo bolj zapleteno in pomembno.

Video: HITRO - Interreg Slovenija-Hrvaška 2014-2020. - SLO - ODGOVORNO OKOLJSKO VEDENJE 2024, April

Video: HITRO - Interreg Slovenija-Hrvaška 2014-2020. - SLO - ODGOVORNO OKOLJSKO VEDENJE 2024, April
Anonim

Odgovornosti kadrovskega oddelka so praviloma sestavni del celotne funkcionalnosti službe za upravljanje osebja organizacije. Vendar ne gre razumeti, da gre za nekakšno sekundarno enoto, ki opravlja oblikovalska dela na področju delovnih razmerij. Seveda se je morda v sovjetskih časih oddelek za kadre spuščal na papirje in poročanje, vendar sodobne resničnosti zahtevajo drugačen, resnejši pristop. Zlasti je to posledica sodobnih konceptov na področju upravljanja s kadri in ukinitve distribucijskega sistema diplomantov strokovnih izobraževalnih ustanov po podjetjih.

Trenutno so v pristojnosti oddelka za človeške vire dodana nova področja dejavnosti. Hkrati se nihče ni lotil tradicionalnih nalog, povezanih z vzdrževanjem in pripravo administrativnih, računovodskih in poročilnih dokumentov, sklenitvijo pogodb o zaposlitvi in ​​certificiranjem zaposlenih. Poleg tega so danes dokumenti kadrovskega oddelka pridobili drugačen kvalitativni pomen v povezavi s povečanjem pravne pismenosti ljudi. To ni prej, ko je človek delal v dobro države, navdihnjen s idejami komunizma. V zvezi s tem so napake pri vodenju evidenc osebja nesprejemljive, lahko povzročijo sodne spore, odredbe nadzornih organov in globe. In kar je najpomembneje, zaradi kršitve delovne zakonodaje se lahko vodja organizacije sooči z diskvalifikacijo.

Količinsko so se povečale tudi odgovornosti kadrovske službe, za kar se lahko "zahvalite" državi, katere različne službe nenehno izumljajo nove oblike poročanja, zapletene postopke in "izboljšujejo" zakonodajo. Vse to vodi v povečanje papirnatega dela.

Med novimi področji dela te enote organizacije je treba omeniti več najpomembnejših. Te funkcije oddelka za osebje se večinoma nanašajo na neposredno delo s človekom samim, ne pa z raznimi papirji. Prvič, to je izbor osebja. Zdaj je to še posebej pomembno, ko je usklajeno delo ekipe in družbe kot celote, ki deluje v precej neugodnem okolju, odvisno od usposobljenosti zaposlenih. Glavni dejavnik, ki določa pomen tega področja, je pomanjkanje usposobljenih strokovnjakov in delavcev na tehničnih posebnostih. Napačno je pričakovati, da se bo usposobljeno osebje našlo samostojno, poiskati ga je treba in izbrati za določeno mesto v kadrovski tabeli ob upoštevanju posebnosti.

Drugič je načrtovanje poslovne kariere in upravljanje z osebnimi rezervami. Sistematičen in ciljno usmerjen razvoj poklicnih lastnosti zaposlenih je najučinkovitejši način pridobivanja visoko usposobljenih strokovnjakov, ki so najbolj vključeni v procese podjetja. Skoraj nemogoče ali zelo drago je izbrati take zaposlene samo zaradi zunanjega sprejema. Tretje pomembno področje je oblikovanje in razvoj korporativne kulture. V tem večplastnem procesu ima oddelek za osebje tudi eno vodilnih vlog, ki pogosto usklajuje ukrepe drugih služb.