karierno upravljanje

Kako izbrati poklic: nasveti

Kako izbrati poklic: nasveti

Video: Preprosto praktičen nasvet - Izbira poklica (Marko Juhant) 2024, Maj

Video: Preprosto praktičen nasvet - Izbira poklica (Marko Juhant) 2024, Maj
Anonim

Kako izbrati poklic? To vprašanje je zelo zapleteno in slej ko prej vsak mladenič išče odgovor nanj.

Ni skrivnost, da je izbira poklica eden najpomembnejših korakov v življenju vsakega človeka. Konec koncev je prava odločitev, ki vam bo pomagala pri razvoju, hkrati pa boste prejeli denarno nagrado za svoje delo. Pomembno je, da poklic ni samo visoko plačan, ampak tudi všečen, prinaša užitek in navdihuje za samorazvoj.

V 9. razredu mnogi šolarji razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Kako izbrati poklic v tako zgodnji starosti? Zakaj je v 9. razredu? Ob koncu letošnjega študija dobi študent prvo priložnost, da gre na fakulteto ali na fakulteto in ne nadaljuje s študijem v šoli. Tako lahko v tem obdobju podrobneje in bolj temeljito začnete preučevati tiste predmete, ki vam bodo pomagali pri vašem prihodnjem poklicu.

Če se še niste odločili, kaj želite početi, lahko nadaljujete z učenjem do 11. razreda. Po končanem 11. razredu se je že treba dokončno odločiti, kaj naprej: iti na univerzo, iti na tečaje usposabljanja ali iskati delo. Zdi se mi, da ni nič zapletenega. Toda številni študenti ne morejo razumeti, kako se odločiti za izbiro poklica, medtem ko se pravilno odločijo. Seveda se nekateri srednješolci še vedno bolj zanimajo za določene predmete v šoli kot drugi in vedo, da se jim daje bolje. Takšnim študentom je lažje izbrati bodoči poklic. Toda za večino študentov je to veliko težje. V tem primeru jim praviloma pomagajo starši. Takoj ko od otroka zasliši besedno zvezo: "Pomagaj določiti poklic", se začnejo težave pri vseh. Dobro je, če lahko starši otroku pravilno povedo, na katero univerzo naj vstopi in katero fakulteto izbere, hkrati pa poslušajo njegovo mnenje, želje in upoštevajo njegove sposobnosti.

Pogosto se na žalost starši sami odločijo, zanašajoč se na poznanstvo ali na svoje neuresničene sanje, silijo, da otroka naučijo tega, česar ne potrebuje ali ga ne zanima. Pomembno je, da mladostnik posluša nasvete staršev, hkrati pa ne ubija njegovega talenta samo zato, ker se zdi ta panoga neperspektivna. Veliko mladih si svoj bodoči poklic izbere po kriterijih prestiža. Hkrati ne izračunajo svojih zmožnosti, saj dobiti veliko plačo še ne pomeni malo delati.

Med najbolj iskanimi poklici ostajajo pedagoške, medicinske in specialnosti gradbeništva, zato bi morali mladi biti pozorni na univerze, ki jih ponujajo. Hkrati si ne moremo izbrati nobene izobrazbe samo zaradi njene ustreznosti: pomembno je, da ima bodoči specialist določene naklone in sposobnosti.

Mladi se pogosto odločijo za pedagoško izobrazbo zaradi dolgih poletnih počitnic in kratkega delovnega časa, ne da bi razmišljali o delu s papirji, nadur in drugih odtenkih stroke. Ljudje, ki imajo radi preprosto šolsko matematiko, gredo študirat na matematične fakultete, kjer bodo našli ogromno nezanimivih predmetov, na katere niso bili opozorjeni. V takšnih primerih bo študij ali delo v prihodnosti prineslo le negativna čustva.

Tako mora diplomant, preden se odloči za bodoči poklic, natančno preučiti vse njegove subtilnosti, ugotoviti, kaj mora na določenem položaju početi. Kako izbrati poklic? Posvetujte se s strokovnjaki na izbranem področju znanja in ugotovite, kaj vas čaka v prihodnosti? Ocenite svoje sposobnosti: kaj pa, če se boste težko spoprijeli z nalogami v poslu, ki vas privlači? Pri izbiri poklica morate pogledati daleč v prihodnost in pretehtati prednosti in slabosti. Obstaja veliko priročnikov na temo "Kako se odločiti za poklic", testov, odgovorov na vprašanja, ki jih lahko ugotovite, kaj vam najbolj ustreza. Navsezadnje je najbolje, da si sami izberete poklic. Navsezadnje je to izbira življenjske poti in priporočljivo je, da jo naredimo enkrat za vselej!