karierno upravljanje

Opis delovnega mesta glavnega zdravnika: vzorec, osnovne dolžnosti in pravice

Kazalo:

Opis delovnega mesta glavnega zdravnika: vzorec, osnovne dolžnosti in pravice

Video: SBC Webinar - Kaj še lahko storite pri zaključevanju poslovnih knjig do 31. 12. 2020 2024, Maj

Video: SBC Webinar - Kaj še lahko storite pri zaključevanju poslovnih knjig do 31. 12. 2020 2024, Maj
Anonim

Želimo verjeti, da svoje življenje zaupamo v prave strokovnjake, da nas profesionalni vozniki vozijo na avtobuse, da nas resnično obvladajo pravi mojstri v frizerskem salonu, da nas zdravijo pravi zdravniki, ki dajo vse za življenje svojih pacientov. Kakšen mora biti vodilni specialist na kliniki, kam ste prišli - glavni zdravnik? O tem bomo govorili v tem članku.

Glavni zdravnik

Kdo je to? Je zdravnik po izobrazbi, ali ima pravico zdraviti ljudi? In kakšne pravice ima? In kakšna je njegova odgovornost? In kakšni so opisi dela glavnega zdravnika?

Glavni zdravnik v bolnišnici je kot direktor katere koli druge ustanove. Spodaj bo podrobno opisan opis dela glavnega zdravnika zasebnega medicinskega centra in državne bolnišnice.

Kako se počutiš kot vodja?

Bolnišnica je tako zapleten mehanizem, ki ga je neverjetno težko in odgovorno upravljati. Se pravi, glavnega zdravnika ne morete samo prevzeti in obesiti vseh upravnih del, ki jih mora opravljati. Poleg tega mora sodelovati v neposrednem življenju bolnišnice, biti enak specialistu kot njegovi sodelavci. In da bi se spopadli s to izvedljivo nalogo, ni treba vsakega sestaviti ekipe tistih ljudi, ki bodo jasno sledili zahtevam, torej ekipi podobno mislečih. To je izredno pomembno pri delu, predvsem pa pri tistem, ki je na kakršen koli način povezan z medicino.

Najbolj pomembna stvar

Prednostna naloga glavnega zdravnika bi morala biti seveda dobro počutje strank - bolnikov. Navsezadnje to ni samo še eno potovalno podjetje, ampak bolnišnica, kamor se ljudje pridejo zdraviti in ne pohabiti. Zato morate pri izvajanju kakršnih koli dejavnosti in odločanju to upoštevati ne le glavnemu zdravniku, temveč tudi vsakemu zdravniku.

Kaj mora vedeti glavni zdravnik

Torej bomo šli neposredno na seznam, kaj mora vodja bolnišnice vedeti in biti sposoben. Na drug način se temu reče opis delovnega mesta glavnega zdravnika medicinskega centra:

  1. Oseba, ki ima vsaj pet let poklicne izkušnje, lahko postane glavni zdravnik.
  2. Moral bi poznati zakonodajo svoje države na odlični ravni, ki je povezana z različnimi situacijami, ki se lahko zgodijo v bolnišnici.
  3. Vodja mora poznati vsaj teoretične norme socialne higiene, razumeti organizacijo zdravstvenega varstva.
  4. Razumevanje finančnih in gospodarskih dejavnosti vsakega zdravstvenega podjetja, vključno z načrtovanimi dejavnostmi.
  5. Usmerite se v medicino proračunskega zavarovanja in poslovne izračune.
  6. Razumeti mora značilnosti, vzroke in posledice težav, povezanih z javnim zdravjem.
  7. Poznajte pravilen postopek izpolnjevanja in sklepanja različnih pogodb.
  8. Za izvajanje je dolžan redno opravljati zdravniški in preventivni pregled.
  9. Izvajati morajo socialno rehabilitacijo delavcev na kliniki in bolnih bolnikov.
  10. Glavni zdravnik mora razumeti sanitarne in epidemiološke preiskave in v tem primeru sprejeti ustrezne ukrepe.
  11. Spodbujati mora zdrav življenjski slog prebivalstva, opustiti kajenje, alkohol in droge, izvajati zdravstveno vzgojo in izobraževanje o higieni.
  12. Obvezno poznati zakonodajo o delu in varstvu pri delu.
  13. Vodja mora poznati norme in pravila dela, sanitarne, higienske, varnostne ukrepe in zagotoviti, da jih spoštujejo tudi v ambulanti in med prebivalstvom.

Vzorec opisa delovnega mesta glavnega zdravnika zasebne ambulante je enak vzorcu specialista v javni ustanovi.

Med odsotnostjo vodje je njegov namestnik dolžan upoštevati opis dela. Prevzame odgovornost za kliniko in opravljanje vseh nalog, ima tudi določene pravice, o katerih bomo govorili kasneje.

Dolžnosti

Glede na opis delovnega mesta glavnega zdravnika klinike so naloge specialista:

  • Vodenje zdravstvenega podjetja je v skladu z veljavno zakonodajo, ki določa dejavnosti zdravstvenih organov in institucij.
  • Zastopanje zdravstvenega podjetja v državni, sodni, zavarovalniški in arbitražni sferi, odvisno od trenutnega stanja.
  • Organizacija dela in odnos naše ekipe za pravočasno, pravilno in, kar je najpomembneje, kakovostno zdravstveno in zdravstveno oskrbo pacientov.
  • Zagotavljanje zdravstvenih, preventivnih, upravnih in finančnih dejavnosti njihove klinike.
  • Izvedba analize zdravstvenega podjetja. Na podlagi statistike in ocene kazalnikov svojega dela predstojnik sprejme potrebne ukrepe za izboljšanje metod in metod zdravstvene ustanove.
  • Pregled in potrditev predpisov o strukturnih enotah bolnišnice in opis delovnega mesta njenega osebja.
  • Spremljanje izvajanja zahtev, notranjih delovnih predpisov, varnostnih ukrepov, varovanja dela, tehničnega delovanja instrumentov, opreme in mehanizmov.

Kot vidite, izpolnjevanje delovnega mesta glavnega zdravnika klinike ni tako preprosto, kot se morda zdi na prvi pogled. Tu samo medicinska izobrazba ni dovolj. Potrebno je imeti ogromno vzdržljivosti, zavedanja, biti odgovoren za življenje svojih pacientov, biti sposoben komunicirati z ljudmi (kar je za vsakega zdravnika izredno pomembno v povezavi z različnimi situacijami, ki se dogajajo v življenju bolnikov), torej biti psihološko stabilen. Tako naj bi bil videti pravi zdravstveni vodja. Šele takrat bo postal pravi napredni specialist, sposoben ne samo zdraviti ljudi, ampak tudi organizirati ekipo.

Pravice

Katere pravice mora imeti glavni zdravnik? Opisi delovnih mest vodje ne vključujejo le seznamov nalog specialista. V njih določeno mesto zaseda tudi seznam pravic, ki jih ima zdravstveni direktor. Takšen specialist ima pravico:

  • Od osebja zahtevajte potrebne informacije in pomembne dokumente.
  • Dajanje zaposlenih obveznim zahtevam.
  • Sprejemajte odločitve, kot so nalaganje materialnih in disciplinskih sankcij bolnišničnim delavcem (ki ne opravljajo ali ne opravljajo svojega dela neustrezno) in spodbujajte zaposlene (ki so uspeli ali dosegli določen uspeh).
  • Sodelujte na različnih sestankih, konferencah, oddelkih, ki obravnavajo vprašanja, povezana s poklicno usposobljenostjo.

To so osnovne pravice, ki jih po opisu delovnega mesta glavnega zdravnika poliklinike imajo vodje. Enake pravice veljajo tudi za poslance, ki v času odsotnosti vodstva ostanejo pri opravljanju svojih nalog.

Odgovornost

Poleg pravic in obveznosti bi moral biti odgovoren tudi vodja zdravstvenih ustanov in veliko. Za kaj točno si poglejmo spodaj.

Torej, glavni zdravnik je odgovoren za:

  • Nepravilno opravljanje ali neizpolnjevanje njihovih neposrednih nalog, ki jih določa sodoben opis dela glavnega zdravnika bolnišnice, je v mejah, ki jih ureja veljavna delovna zakonodaja v mnogih državah CIS.
  • Kazniva dejanja, storjena v postopku opravljanja njegovih uradnih dejavnosti - v obsegu, določenem z veljavnimi upravnimi, kazenskimi in civilnimi zakoni.
  • Za povzročitev materialne škode - v obsegu, ki ga določa veljavno delovno in civilno pravo.

Tako je jasno, da je vsa odgovornost vodje bolnišnice določena na zakonodajni ravni. Glavni zdravnik bo odgovoren za svojo malomarnost ali nepoštenost pred zakonom v okviru, določenem z regulativnimi dokumenti.

Kompetenca

Glavni zdravnik je najprej kompetenten specialist. Hkrati pa to sploh ne pomeni, da je treba novo prispelo osebje naučiti, kako ravnati z ljudmi, dajati injekcije, zavojiti rane ali operirati paciente.

V vseh teh vprašanjih mora biti dobro seznanjen in o njih imeti določeno predstavo. Specialist mora najti skupni jezik z osebjem klinike, da lahko deluje kot tim. Vsi že dolgo vemo, da nam samo timsko delo v tako velikih podjetjih z veliko odgovornostjo omogoča uspeh in hkrati ohranjamo red znotraj institucije.

Prav v tem je skrivnost uspeha številnih zdravniških organizacij. Opis delovnega mesta glavnega zdravnika določa, da mora vodja razumeti, kaj hoče od svojih modrih rok in jim pomagati pri delu v timu. Kot je dejal eden znanih zdravnikov Aleksej Viktorovič Svet: "Bolnice ne morete upravljati brez ekipe podobno mislečih."

Kako postati glavni zdravnik

V nobenem vzorčnem opisu delovnega mesta glavnega zdravnika ne boste našli jasnega algoritma, kako postati vodja tako resnega podjetja. Vendar ko natančno preučimo odgovornosti in zahteve za tega strokovnjaka, postane jasno, kaj tak vodja mora vedeti in katere lastnosti mora imeti. Prav tako je zelo pomembno upoštevati nekaj priporočil:

  • Potrebni so vsaj minimalni stiki z zaposlenimi in po možnosti, da se pozitivno usmerijo do sebe.
  • Jasno določite sami, kaj natančno je treba spremeniti v vodstvu bolnišnice.
  • Graditi verodostojnost ne samo med sodelavci, temveč tudi med višjim vodstvom.

Iz tega izhaja, da biti glavni zdravnik ni tako enostavno.

Ocene voditeljev

Kaj pravijo vodilni glavni zdravniki Ruske federacije o njihovi službi?

Mnogi trdijo, da je najtežje pri delu predstojnika zdravstvene ustanove poiskati individualen pristop do vsakega zaposlenega, pacienta, sorodnika pacienta in višjega uradnika ali uradnika. Za to je zelo pomembno uporabiti vse nabrane izkušnje in željo, da bi človeku pomagali. Prav tako je pomembno biti previden pri izvajanju operacij ali posvetovanju s pacienti - vsaka najmanjša napaka lahko bistveno škodi ne le zdravju bolnikov, temveč tudi ugledu specialista. Številni glavni zdravniki v svojih pregledih trdijo, da je treba poskušati biti z vsemi v mirnih odnosih.

Nekaj ​​besed o lastnostih

Glavne lastnosti, ki bi jih moral imeti vsak glavni zdravnik in vsak zdravnik, so človeštvo, vzdržljivost, potrpežljivost in vztrajnost. Kmalu vas lahko pokličete iz tople in udobne postelje, če se zgodi nesreča, morate preživeti več kot eno noč.

Le glavni odgovorni in samozavestni strokovnjaki si zaslužijo postati glavni zdravnik.

Cilji voditeljev

Biti glavni zdravnik ni samo zdravljenje ljudi in upravljanje osebja. To pomeni razmišljati o prihodnosti celotne Rusije. Medicinski specialisti bi morali poskušati razviti domače zdravstveno varstvo, da bi Ruska federacija pri zagotavljanju zdravstvenih storitev lahko dosegla svetovno raven. Vodje klinik morajo v svoje ustanove vpeljati sodobno tehnologijo, uporabiti najnovejše pristope, da bodo zdravila kakovostna in dostopna za vse segmente prebivalstva.

ugotovitve

Kot vidimo, vodja bolnišnice ne bi smel omejiti svojih dejavnosti na skladnost z opisom delovnega mesta. Glavni zdravnik se mora nenehno razvijati v strokovnem in osebnem načrtu, da bo lahko učinkovito upravljal zdravstveno ustanovo, ki mu je zaupana.

Biti vodja ni samo odgovorno, ampak tudi nagrajuje. Ko ima glavni zdravnik dobro ekipo podrejenih, doživlja strokovno veselje in ponos. Lažje mu je delati in premagovati kakršne koli težave. Zato je zelo pomembno vzdrževati prijateljske odnose med osebjem, da se medsebojno podpirajo in si pomagajo.

Z zaupanjem lahko rečemo, da je delo zdravnika (še bolj pa glavnega zdravnika) eno najbolj priljubljenih. Nemogoče se je naučiti te posebnosti. Lahko postaneš vodja, najpogosteje pa postane namenska in odgovorna oseba, profesionalec, ki ljubi svoje delo in je ljubitelj svojega dela.