karierno upravljanje

Nepremičninski agent: odgovornosti in funkcije

Kazalo:

Nepremičninski agent: odgovornosti in funkcije

Video: mag. Damjan Kralj, CEO družbe BTC - "Vodenje enega najbolj inovativnih podjetij – BTC d.d." 2024, Maj

Video: mag. Damjan Kralj, CEO družbe BTC - "Vodenje enega najbolj inovativnih podjetij – BTC d.d." 2024, Maj
Anonim

Kakšne so odgovornosti nepremičninskega posrednika? Po mnenju ljudi, ki niso povezani z nepremičninskimi posli - v iskanju kupcev in prodajalcev, z drugimi besedami, v posredovanju. Mnenja ne moremo označiti kot povsem pravilno.

Pojav poklica

Po začetku množične privatizacije stanovanj in dejavnosti zasebnih gradbenih podjetij je trg nepremičnin začel rasti. Zaradi številnih ponudb in velikega povpraševanja je bila potreba po strokovnjakih, ki bi pomagali najti prodajalca ali kupca in izvesti posel.

Zaradi številnih neprijetnih in temačnih zgodb s prodajalci se ljudje z njimi ravnajo precej previdno. Toda ljudje se navadijo, da se za pomoč obrnejo nanje, postopoma pa to postane norma. To pomaga pospešiti postopek transakcije. V nadaljevanju razmislimo, kakšne so odgovornosti nepremičninskega posrednika.

Kje najti agenta

Naloge nepremičninskega posrednika so oblikovane glede na kraj dela. Če je zaposlen kot delavec, se z njim podpiše pogodba o zaposlitvi s potrjenim seznamom pravic in obveznosti.

Obstaja posebnost dela v gradbenem ali investicijskem podjetju, v nepremičninski agenciji, drugih strukturah, tako ali drugače povezanih s trgom nepremičnin.

Kakšna je odgovornost nepremičninskega posrednika, ki deluje neodvisno, odloča sporazum, ki ga ponudi za podpis stranki.

Glavne odgovornosti posrednika

V praksi se izvaja naslednji seznam odgovornosti nepremičninskega posrednika:

  • Sprejemanje klicev po telefonu ali e-pošti ali z drugimi sredstvi za komunikacijo in svetovanje.
  • Poiščite ponudbe.
  • Prikaz predmetov za nakup ali izposojo.
  • Pomoč pri sklepanju poslov (najpogosteje prodaje in najemov).

Komunikacija s strankami

Pogosto se ljudje obrnejo na kratek posvet o predlogih, ki so na voljo na trgu nepremičnin. Ob poti se izkaže, da so cene nepremičninskih storitev. Vedno ne čakajo, da stranke pokličejo in prevzamejo pobudo, skušajo z oglaševanjem pritegniti svojo pozornost nase. Na tem področju so uspela predvsem velika gradbena podjetja.

Pogosto na ulici lahko naletite na ljudi, ki ponujajo izročila s ponudbami, tudi od nepremičninskih agentov.

Poiščite ponudbe

Prva dolžnost nepremičninskega posrednika je pomagati stranki, da razume, kaj točno potrebuje, in ponuditi razpoložljive možnosti.

Realtors, ki delajo v podjetju ali sami, imajo bazo predmetov, ki jih ponujajo za nakup. In stranka se odloči s predlaganega seznama. Če nima časa za ogled, potem naredi izbor predlogov, ki ustrezajo njegovim potrebam.

Sčasoma so se na internetu začele širiti ponudbe za nakup nepremičnin. Z obiskom spletnega mesta agencije ali podjetja lahko potencialna stranka na objekt najprej naredi vtis. Tam je navedena tudi cena in stiki zastopnika, odgovornega za transakcijo. Takšna organizacija dela je značilna tako za male nepremičninske agencije kot za velika podjetja, banke.

Pokažite predmete

Preden se dogovorijo za nakup, tudi za začasno uporabo, ljudje običajno obiščejo nepremičnino, ki jih zanima, in jo pregledajo. Nobena fotografija ne bo v celoti omogočila objektivne ocene. Poleg tega lahko obstajajo skrite pomanjkljivosti.

Dolžnosti nepremičninskega posrednika vključujejo: zagotavljanje odgovorov na vprašanja o lastnikih, stanju hiše ali stavbe. Postavljajo se različna vprašanja in na to se morate skrbno pripraviti. Resni strahovi povzročajo tveganja, povezana z zakonitostjo posla: ali ima prijavljeni prodajalec pravico do njega.

Pomoč pri transakcijah

Pomoč zadeva tako pripravo celotne dokumentacije kot posameznih dokumentov. Najpogosteje pravniki, specializirani za vprašanja nepremičnin, sodelujejo z nepremičninami ali kot del podjetij. Tako bo agencija na primer pomagala, da objekt najprej postavi v katastrski register in vpiše pravice do njega.

Težave povzročajo transakcije z objekti, ki so bili nezakonito preurejeni ali preurejeni. Nič manj zmede niso situacije, ko je več ljudi hkrati lastnikov. Po potrebi se zastopnik ali zastopnik podjetja ukvarja s pripravo dokumentov, ki so potrebni za dokončanje prodaje.

Dejavnost zastopnika ni omejena na papirno zadevo. Pogosto pomaga, da se dogovorijo o pogojih posla, da pridejo do strank o skupnem mnenju o določenem vprašanju.

Kakšna je posebnost najemniškega agenta?

Dolžnosti najemniškega agenta vključujejo zgornji seznam. Razlika je v koncentraciji zakupa, ne pa prodaji. Pripravlja tudi predloge, dokumente, se dogovarja, pregleda objekt.

Oblikovanje odnosov

Storitve za stranko se opravljajo v skladu z določbami pogodbe, podpisane z naročnikom. V besedilu so navedene pravice in obveznosti strank, cena storitev in seznam dejanj, ki jih zavezanec opravi.

Rezultat dela se zapiše v akt sprejetega dela, nato se izda račun. Velikost stroškov storitev določa regija, količina dela in pogoji pogodbe. Običajno se cena izračuna na podlagi vrednosti transakcije.

Kako do mesta

Kot vedno, potencialnega delodajalca zanima predvsem življenjepis ali kratek opis bodočega zaposlenega. Kaj pišejo v življenjepisu nepremičninskega posrednika? Dolžnosti, ki jih lahko prevzame, tudi glede vsega, vendar glede vsega - po vrstnem redu:

  • polno ime, datum rojstva;
  • kraj bivanja (mesto ali mesto);
  • kontaktni podatki (telefonska številka, e-poštni naslov);
  • razpoložljivo izobraževanje;
  • kraje, kjer je prej delal, in položaje;
  • predhodno opravljene naloge;
  • razlog za spremembo službe;
  • osebne poklicne lastnosti;
  • dodatne spretnosti (vožnja z avtomobilom, znanje tujih jezikov in tako naprej);
  • odnos do selitve in službenih potovanj.

Ta seznam ni zaprt ali standarden, lahko ga dopolnimo.