karierno upravljanje

Kako zgraditi kariero ob upoštevanju stalnih tehnoloških sprememb

Kazalo:

Kako zgraditi kariero ob upoštevanju stalnih tehnoloških sprememb

Video: Transformacija v novi koordinatni sistem 2024, Maj

Video: Transformacija v novi koordinatni sistem 2024, Maj
Anonim

V zadnjem času je veljalo, da je dobra izobrazba sama po sebi garancija za uspešno zaposlitev in finančno blaginjo. Vendar tehnološka revolucija, ki se je zgodila na koncu devetdesetih, tega zaupanja ni pustila, da bi se ta kamen vrnil. Hitre spremembe so vplivale na številne posebnosti, nekatere pa so celo postale neprijavljene. Kaj lahko svetujem tistim, ki se bodo zdaj odločili, kateremu poslu bodo posvetili svoje življenje?

Ljudje postajajo odveč

Ta problem je nov samo na videz, prej se je dotaknil "modrega ovratnika", zdaj pa je dosegel "belo". Henry Ford je že v fazi množičnega uvajanja transportnih tehnologij za sestavljanje avtomobilov trdil, da je mogoče vsako monotono delovanje, ki ga izvaja delavec, avtomatizirati. Z vidika ekonomskih kazalnikov podjetja se znebitev določenega števila zaposlenih običajno šteje za pozitiven pojav, a kaj lahko odpuščeni ključavničar ali stružnica stori, če njegov stroj lahko nadzoruje programska oprema? Nedvomno se bo moral na novo naučiti, če ne bo hotel izmučiti mizernega obstoja in prejeti ugodnost (in to je celo v najboljšem primeru).

Kaj je zakulisje: mamina zgodba o otroštvu Grete Tunberg

Ne boste nas prestrašili z opofisom: trenutno najnevarnejši predmeti v Zemljini orbitiDeklici je bila predstavljena maska ​​za obraz z vzorcem. To je nanesla (smeha ni mogoče omejiti)

Ukinitev intelektualnih delavcev

Tehnološke izboljšave so vplivale predvsem na fizično delo. V devetdesetih se je začel postopek izrinjanja odvečnih inženirjev, oblikovalcev, pripravljavcev, računovodje in celo programerjev. Operacije, ki jih izvajajo, so pogosto predmet avtomatizacije. Z drugimi besedami, včasih lahko storite tudi brez njih. Seveda, medtem ko govorimo o strokovnjakih z nizko kvalifikacijo, ki delujejo po predlogi metode. Vendar pa so v nekaterih primerih stroji zaupani nalogam, ki zahtevajo kreativen pristop, čeprav doslej redko. Presenečenje je uporaba računalniške tehnologije za izvajanje prvotno "človeških" funkcij.

Kako se to najpogosteje zgodi?

Da, zelo preprost je. Ta postopek izsiljevanja osebe s strojem lahko razmislite na primeru računovodje. Pred pojavom avtomatiziranih računovodskih sistemov je veliko podjetje zahtevalo poleg glavnega specialista še številne pomožne uslužbence, ki obračunavajo plače, plačujejo davke in vodijo različne bilančne račune. Vendar se je "zaloga" podpornega osebja po uvedbi dobro znanega programa 1C močno zmanjšala, da ne omenjam naprednejših računovodskih sistemov.

Kaplje planeta: umetnik je zelo spretno uporabil funkcijo makro (video)

100 let stara zapuščena kmetija se je spremenila v prijetno hišo: za ustvarjanje je bilo potrebnih 9 letRad sliši za neuspehe drugih ljudi: kako razumeti, da ima fant slab značaj

Približno enaki procesi se dogajajo na skoraj vseh področjih človeške dejavnosti in celo v medicini. Računalniški diagnostični sistemi sami proizvajajo epikrizo in predpisujejo tečaje zdravljenja. Avtomobili, ladje in letala so zasnovani v skladu z določenimi parametri, kar daje risbe s podrobno študijo vseh vozlišč. Vendar to ni dovolj …

Zunanje izvajanje

Spremembe so se zgodile tudi na območjih, kjer načeloma ni mogoče zamenjati človeka s strojem. Kaj se je zgodilo? Kaj je tisto, kar nadomešča ljudi, ki so bili nedavno smatrani za nenadomestljive specialiste? Na vprašanje ima zelo preprost odgovor. Ljudje se izmenjujejo za druge ljudi, razlika je le v tem, da so pripravljeni delati za manj. Tehnološki napredek v zadnjih desetletjih je privedel do večje svobode pri distribuciji, prenosu in sprejemu informacij. Zdaj je kvalificiran delavec lahko v oddaljenem mestu, v tujini, na drugi celini, ni ga treba postavljati na pisarniško mizo in spremljati, kako opazuje proizvodno disciplino (tudi varčevanje). Nalogo morate samo dati in plačati delovno silo po njenem zaključku (spet v najboljšem primeru). To metodo poslovnih odnosov imenujemo tuja beseda "zunanje izvajanje". Obseg tržnih storitev za oddaljeno angažirane izvajalce na svetu je že presegel sto milijard dolarjev.

Odlična revijska miza! Je zelo kompakten in udoben.

Pokažite meje dobre in slabe šale: kako razviti otrokov smisel za humorNovorojenček na letalu: potniki so dotično čestitali družini za dopolnitev

Kaj storiti?

Pri načrtovanju svoje prihodnje kariere človek takoj določi svoje mesto v življenju. Obstajata dva načina. Po prvem bi morali izbrati seznam vseh možnih specialitet in med njimi izbrati tiste, ki jih lahko uporabite, da se boste počutili najbolj samozavestne. Treba je opozoriti, da ta pristop takoj daje verjetno žrtev zmanjšanj in ukinitev. Če so nekateri poklici manj nagnjeni k moralnemu staranju (na primer pravnik, zdravnik ali inženir elektronike), potem ni zavarovanja pred dejstvom, da prostega strokovnjaka ne bo dano (da, diagnoze pa se vedno pogosteje postavljajo na daljavo, z uporabo sodobnih komunikacijskih zmožnosti), v državi s skromnejšimi plačilnimi pogoji. So pa tudi delavski migranti, ki svoje vestno delo ponujajo veliko ceneje. Celo električarji, medicinske sestre, vodovodarji in drugi predstavniki nenadomestljivih poklicev, ki zahtevajo brezpogojno osebno navzočnost zaposlenega, tvegajo, da se v kontekstu globalizacije in prostega pretoka delovnih virov na ulici znajde na ulici. Razen, seveda …

V tem je celotna poanta. Morda bolj pomembno ni, kaj biti, ampak kaj biti. Vedno je povpraševanje specialist najvišje usposobljenosti, ki je sposoben hitre prilagoditve v primeru spremembe tehnologije. Dandanes mora biti vsak zaposleni pripravljen na prekvalifikacijo in takrat mu brezposelnost ne grozi, svoje delo bo vedno uspešno prodajal.

Ste ugotovili kršitev? Poročajte o vsebini