zaposlovanje

Zakaj je pomočnik geodeta tako povpraševan?

Kazalo:

Zakaj je pomočnik geodeta tako povpraševan?
Anonim

"Potreben je anketni geodet" - take objave je mogoče najti v medijih velikih mest skoraj vsak dan. Kakšen poklic je to in zakaj je tako povpraševanje? Bo vsak lahko deloval kot geodet ali njegov pomočnik?

Kaj počne asistent geodeta

Zaposlitve (Moskva in druga velika mesta trpijo zaradi tega "še posebej") ponavadi ne pojasnijo, kaj natančno je odgovorna pomočnika geodeta. Ker ta posebnost zahteva obvezno izobraževanje in ne glede na posebnosti organizacije delavci opravljajo približno isto dejavnost. Geodetar, kot pojasnjuje slovar, je oseba, ki določa koordinate točk, ki se nahajajo na površini zemlje. Takšna nejasna definicija je verjetno zastarela. Geodet in asistent geodeta se najpogosteje ukvarjata s topografsko podporo gradbenim delom. Naredijo vse potrebne meritve, naredijo tabele in grafikone, naredijo geodetske preglede in druge postopke, ki določajo pravilno lego stavb na terenu, skladnost z njihovimi parametri in izpolnjevanje gradbenih zahtev, ki jih legitimira najširši spekter regulativnih publikacij (GOST, navodila, gradbeni predpisi in predpisi).

Pomočnik geodeta mora biti sposoben:

  • Ustvarite osnovo postavitve za poznejšo gradnjo.
  • Izvedite poravnavo med gradbenim postopkom.
  • Izvajati geodetski nadzor natančnosti velikosti objektov v gradnji, pravilnosti njihove vezave na teren.
  • Fasade stavb.
  • Izvedite še nekatere vrste raziskovanja.

Poklicne zahteve

Seveda asistent geodet ne bo mogel izpolniti teh nalog, če nima vsaj srednje tehnične izobrazbe in če ne pozna vseh regulativnih dokumentov. Ne smemo pozabiti, da je poklic povpraševan ne le v gradbeništvu. Zato lahko posebnost "Pomočnik geodeta" obvladamo ne le v gradbeni šoli (tehnični šoli). Te delavce sprostijo tudi kartografske, meteorološke in politehnične ustanove. Pomočnik geodeta lahko sestavi zemljevide za navigator, preslikava novo odkrita nahajališča, nadzoruje in nariše zemljevide geografsko nevarnih predmetov, kot so zemeljski plazovi. V vsakem primeru bi moral vedeti:

  • Vse posebne naprave in pravila za njihovo delovanje.
  • Za določen projekt so potrebna geodetska dela.
  • Pravila za izdelavo vseh potrebnih del.

Poleg visoko specializiranega znanja mora asistent geodet poznati osnovne določbe delovne zakonodaje, varnostne ukrepe v proizvodnji in med delom. Upoštevati mora protipožarne predpise, narediti prave izračune. Glede na vrsto proizvodnje, s katero se ukvarja ta specialist, bo morda potreboval znanje v zvezi z gradnjo temeljnih jam ali gradnjo monolitnih konstrukcij, pravila za delo v gorskih razmerah itd.

Kaj drugega?

Pomočnik geodeta mora biti sposoben komunicirati z ljudmi, jim biti sposoben razložiti, kje je bila storjena napaka, in biti sposoben vztrajati pri njeni odpravi. Enostavno mora imeti zelo dobro zdravje: ves svoj delovni čas mora preživeti na prostem. Delo na gradbišču, na terenu ali v visokogorju zahteva fizično vzdržljivost in enako usposabljanje.