karierno upravljanje

Hotelsko in hotelsko delo: značilnosti, odgovornosti in priporočila

Kazalo:

Hotelsko in hotelsko delo: značilnosti, odgovornosti in priporočila
Anonim

Danes hotelski posel cveti ne le v tujini, ampak tudi v naši domovini. Glede na to bi bilo logično to okolje obravnavati kot potencialno mesto dela. Kakšna so tukaj prosta delovna mesta? Kakšne so odgovornosti dela v hotelih? In koga vzamejo tja?

Kdo je potreben v hotelu?

Vsak hotel je po svoje edinstven, zato je o njih precej težko govoriti na splošno. Hkrati se njihova individualnost kaže ne le v notranjosti ali prefinjenosti prostorov, temveč tudi v vrsti osebja, ki tam dela. Če na primer majhen hotel lahko upravlja s skrbnikom in dvema čistilkama, potem lahko osebje hotela s petimi zvezdicami vključuje do 50 specialistov.

In vendar, kljub vsej raznovrstnih prostih mest, je med njimi tudi takih, ki so najbolj povprašeni.

Vodja hotela

Administrator je prva oseba po upravitelju ali generalnem direktorju. Odgovorna je za skoraj vse v hotelu: namestitev strank v sobah, organiziranje urnikov dela, nakup potrebne opreme, reševanje konfliktov ipd. Iskreno, to je najtežje delo v hotelu in zato najvišje plačano.

Glavna težava je, da je zaposlitev administratorja precej težavna. Še posebej, ko gre za velike hotele oz. Vodstvo razume, da lahko slabo usposobljen uslužbenec kadarkoli zmoti, kar bo ogrozilo njihov ugled. Zato raje imenujejo samo tiste strokovnjake, ki imajo izkušnje v hotelirstvu za upravitelja.

Poleg tega mora ta tip zaposlenega imeti naslednje lastnosti:

  • Družabnost, saj delo v hotelih pomeni stalno komunikacijo s strankami.
  • Organizacijske spretnosti, ker je večina nalog administratorja povezana z oblikovanjem in prilagajanjem nalog osebju.
  • Spretnost - nikjer brez nje, saj bodo nestabilne situacije nenehno izhajale iz modrega.

Včasih lastniki prosilcem za delovno mesto skrbnika postavljajo dodatne zahteve. Na primer, lahko zaposlijo samo ljudi z visoko izobrazbo ali odstranijo tiste kandidate, ki imajo slabo dikcijo.

Sprejem

Večina hotelov ima sprejem na vhodu - ločen prostor, zasnovan za sprejem gostov. Tu se stranke najprej obrnejo na stranke, da rezervirajo sobo ali ugotovijo potrebne informacije o storitvah te ustanove.

Najpogosteje v majhnih hotelih na recepciji sedi administrator. Toda dragi hoteli, nasprotno, za ta položaj raje najamejo ločeno osebje. To je posledica dejstva, da njihova recepcija preide veliko več obiskovalcev, kar upravičuje dodatne stroške.

Delo na recepciji hotela ne zahteva visoke izobrazbe. Če pa želite priti na to mesto, morate izpolnjevati naslednje zahteve:

  • Imejte odlično dikcijo in manire.
  • Imejte predstavljiv videz.
  • Znati angleško na pogovorni ravni (to je posledica dejstva, da so nekateri obiskovalci hotela morda tujci).

Delo v hotelu

Vsak hotel ima svoje služkinje. Navsezadnje so za čistočo prostorov in njihovo urejanje okolice odgovorni ti zaposleni. Vendar je treba razumeti, da naloge služkinje presegajo preprosto čistilnico.

Zlasti naslednje naloge padejo na njena ramena:

  • Vzdrževanje reda v sobi: mokro čiščenje, prašenje, menjava posteljnine, dezinfekcija kopalnice in tako naprej.
  • Preverjanje materialne osnove. Sluškinja brezhibno pregleda vse pohištvo in predmete v sobi, da preveri njihovo celovitost. Enako velja za električne aparate, prhe, ključavnice in tako naprej.
  • Nadzor nekaterih plačljivih storitev. Na primer, da gost ne bi ostal brez pijače, bi moral vsak dan pogledati v minibar.

In to je le majhen seznam tistih odgovornosti, ki prikriva delo v hotelu (hotelu). Treba je opozoriti, da lahko vodstvo takšnih institucij izvaja lastne storitve. Recimo, da nekatere prestižne hiše nudijo storitve pranja in likanja. V tem primeru služkinje vsako jutro odidejo v svoje sobe, naberejo posebej preostala oblačila in jih zvečer po temeljitem čiščenju vrnejo nazaj.

Vrata

Vsak spoštujoč hotel ima več osebja, ki se ukvarja z vratarjem. Ti delavci so odgovorni predvsem za srečanje s strankami na vhodu v stavbo. Obiskovalce naj pozdravijo in jim vljudno odprejo vrata. Po potrebi morajo odgovoriti tudi na vsa vprašanja ali navesti pot do sprejema.

Poleg tega lahko delo v hotelu za vratarja izkaže naslednje naloge:

  • Pomoč gostom pri ravnanju s prtljago.
  • Pokliči taksi.
  • Zagotavljanje informacij o zanimivosti, krajih za sprehode, nakupovanju in tako naprej.
  • Pomoč pri parkiranju (v dragih hotelih je za to ločena kategorija zaposlenih).
  • Sprejem pisem, klicev in dokumentov gostov.

Kdo še potrebuje v hotelu?

Delo v hotelu je večplastno. Zato poleg vseh zgornjih objav obstajajo tudi druge, nič manj priljubljene specialitete. Na kratko jih preučimo:

  1. Kuharji. Večina hotelov nudi svojim strankam možnost, da jedo v stenah svoje ustanove. Kuhinja je lahko tako navadna kot banalnost (umešana jajca, ovsena kaša in črna kava) in zelo prefinjena (francoska, italijanska, orientalske jedi). Vendar pa vsaka od možnosti vključuje lastnega kuharja in njegovih pomočnikov.
  2. Delavci za kemično čiščenje. Prestižni hoteli raje uporabljajo lastno perilo, saj je njihovo vzdrževanje veliko cenejše kot uporaba storitev drugih podjetij.
  3. Movers. Potrebni so tako za opravljanje vsakodnevnih nalog v hotelu (sprejem posteljnine, hrane, gospodinjskih kemikalij) kot tudi za pomoč gostom (dostava stvari v sobo).
  4. Ekonomisti. Če je hotel bolj prestižen, večji je dobiček. Zato vodstvo pogosto zaposli celoten ekonomski oddelek: kadrovske vodje, tržnike, vodje odnosov z javnostmi, računovodje itd.
  5. Ekipa za podporo. Da bi prehiteli konkurenco, bodo hoteli pogosto uvajati dodatne storitve v svojih storitvah. Zato ne bodite presenečeni, da nekateri med njimi zaposlujejo masažne terapevte, fitnes trenerje, izkušene vodnike, prevajalce in tako naprej.

Značilnosti dela v hotelirstvu

Glavna značilnost tega dela je, da je vsak zaposleni odgovoren ne le zase, ampak za celoten tim. Navsezadnje vsaka napaka temno piko ugleda v ustanovi in ​​s tem ogrozi vse njene zaposlene.

Poleg tega delo v moskovskih hotelih, kot je načeloma v katerem koli drugem velikem mestu, zahteva perfekcionizem. To je posledica hude konkurence, ki samo tistim institucijam, katerih zaposleni opravljajo svoje naloge, omogoča le pet plus.

Hotelsko delo: pregledi in priporočila

Na splošno je veliko odvisno od konkretnega kraja dela. Na primer, v nekaterih hotelih je osebje več kot zadovoljno z delovnimi pogoji in plačami, v drugih, nasprotno, nihče dolgo ne zadržuje. Zato izkušenim ljudem svetujemo, da pred prihodom na razgovor temeljito preučijo prihodnji kraj dela. Na spletu lahko na primer najdete preglede zaposlenih, ki so že delali tam, in jih preverite. Seveda pa gre, če gre za predstavljiv drag hotel, večina ocen takšnih lokacij običajno več kot pozitivna.

Druga pomembna točka je znanje angleščine. Zdaj vse več delodajalcev navaja to postavko pri zaposlovanju osebja. Zato, če želite priti v prestižni hotel, potem se začnite učiti tuji jezik vnaprej.