karierno upravljanje

Kdo je politolog? Poklic "politolog". Kje se izobražujete za politologa?

Kazalo:

Kdo je politolog? Poklic "politolog". Kje se izobražujete za politologa?
Anonim

V sodobnem svetu je veliko poklicev. Vse pogosteje šolarji dajejo prednost nenavadnim posebnostim, ki jih bodo, kot verjamejo, rešili pred dolgočasnim monotonim delom v odrasli dobi. Dekleta in fantje, ki jih zanimajo dogodki v državi in ​​tujini, pogosto izberejo poklic politologa. Vendar pa, kot kaže praksa, ni vsak človek sposoben razumeti političnih pojavov, procesov, ekonomskih odnosov in družbene strukture družbe. Zato se je treba še prej pogovoriti o posebnosti, povezani s politiko, ugotoviti: politolog je kdo in katere so njegove funkcije. In potem morate razmišljati, ali je ta poklic posebej za vas.

Kdo je politolog?

Politolog je specialist, ki dobro pozna tekoče politične dogodke, tako iz svoje države kot iz drugih držav. To je oseba, ki zna reševati tudi težave upravljanja, vodenja v velikem podjetju. Zato je tak specialist nepogrešljiv v velikem podjetju v razvoju. Politolog je sposoben strokovno ovrednotiti vse dejavnike, da lahko pravilno uskladi dejavnosti podjetja. Poklic politologa je edinstven. Oseba, ki je diplomirala na tej specialnosti, velja za strokovnjaka za napovedovanje svetovne in regionalne politike. Glavna naloga politologa je povečati raven politične pismenosti vladnih organov in družbe kot celote.

Politik ali politolog?

Mnogi te koncepte identificirajo. Toda to je narobe. Ločiti je treba pomen besede "politolog" in izraz "politik". Politiki so ljudje, ki sprejemajo odločitve in jih uresničujejo. Politični znanstveniki razvijajo takšne rešitve; preučujejo dejavnosti politikov in napovedujejo svoje prihodnje akcije. Poklic politologa je potreben v sodobni družbi. Zahvaljujoč njim ljudje postanejo bolj pismeni v političnih vprašanjih in dobijo predstavo o vladnih vrednotah, normah.

Ali vlada potrebuje politologe?

Seveda so. In ne samo za državo, ampak tudi za svoj narod. Politika je prava umetnost upravljanja družbe in države kot celote. Zato to področje zahteva prave strokovnjake, ki so dobro seznanjeni s političnimi dogodki v svetu. Vlada vedno upošteva mnenje politologov. Navsezadnje je lahko ena napaka za državo draga. In popraviti napačna dejanja vlade je še toliko težje. Delo politologov je zato za državo bistvenega pomena. Ta posebnost ni le prestižna, ampak tudi povpraševana. Intelektualna dejavnost poklicnega politologa je vedno cenjena.

Kje se izobražujete za politologa?

Politične znanosti se v Rusiji poučujejo od leta 1755. Toda politologija kot sfera poklicne dejavnosti se v zadnjem času pojavlja na ruskih univerzah. Hiter razvoj te posebnosti je povezan s pomanjkanjem usposobljenega osebja, ki bi imelo posebno znanje na pomembnih javnih področjih, kot so geopolitika, politično upravljanje, analiza in načrtovanje politik Ruske federacije.

Politolog je raziskovalec. Raziskuje in analizira politični sistem države, politični sistem, politično kulturo in vedenje. Zdaj je to prestižno specialiteto mogoče dobiti na mnogih ruskih univerzah, kot so:

  • Ruska državna univerza I. Kant;
  • Akademija MNEPU (Moskva);
  • MGIMO;
  • Državna univerza (Višja ekonomska šola);
  • MSLU in drugi.

Kako se izobražujejo politologi?

Poklic politologa obstaja v treh vidikih: javni strokovnjak, politolog, specialist na področju prakse političnega življenja v družbi. V prvem primeru je politolog javni strokovnjak za politično, ekonomsko, socialno sfero družbe. Politolog je diplomant politologije; je strokovnjak, ki zna pravilno interpretirati politično življenje družbe. V tretji različici politolog opravlja funkcije političnega analitika, svetovalca in političnega novinarja ter učitelja politologije. Prav ti ljudje organizirajo volitve in ustvarjajo podobo politikov in političnih strank.

Visokošolsko izobraževanje vključuje študente, ki študirajo nekatere vidike politologije. Na različnih fakultetah se študirajo ločene politične discipline. Študenti se seznanijo z zgodovino političnih študij, konfliktnih študij, etiko, retoriko v celoti le na fakulteti za politologijo. Vse te discipline se preučujejo z vidika, tako da lahko pridobljeno znanje uporabimo za analizo političnih razmer v državi in ​​tujini. Ruski politologi analizirajo trenutno stanje v državi in ​​napovedujejo možne možnosti za nadaljnji razvoj. Te naloge bi se moral naučiti vsak diplomant fakultete za politologijo. Poklicni politolog mora biti v koraku s trenutno politiko. Za oceno dogajanja, ki se dogaja, mora uporabiti pridobljeno znanje, svojo logiko in erudicijo.

Kdo je politični analitik in pravnik?

Kandidati, ki želijo delati na političnem področju, se lahko kvalificirajo za "politologa" ali "politologa-pravnika". Toda za delo na drugi specialnosti mora študent imeti znanje tako na političnem področju kot na pravnem. Torej, politolog-pravnik - kdo je to? To je specialist, ki lahko deluje v sistemu izvršnih, predstavniških, sodnih organov, pa tudi v drugih državnih organih (institucijah). Da bi bil politolog in pravnik, mora strokovnjak izpolnjevati nekatere zahteve:

  1. Bodite dobro pripravljeni na izvajanje analitičnih, organizacijskih, vodstvenih dejavnosti.
  2. Poznati področje političnih, pravnih, socialno-ekonomskih, humanitarnih ved.
  3. Biti sposoben analizirati politične in pravne težave (procese).
  4. Razumejte bistvo svojega dela.
  5. Lastne vodstvene metode.
  6. Znati organizirati delo izvajalcev.

Prednosti in slabosti stroke

Poklic politologa ima svoje prednosti in slabosti, ki jih je treba upoštevati za tiste, ki želijo delati na političnem področju.

Prednosti specialnosti vključujejo:

  • nizka raven konkurence na trgu dela;
  • dobra plača.

Minus poklica "politolog" je samo eden: strokovnjaki so postali manj povpraševani kot neodvisni strokovnjaki. In to se je zgodilo kot posledica ukinitve gubernatorskih volitev v Rusiji, povečanja ovire pri državni dumi in zmanjšanja njegove politične vloge.