karierno upravljanje

Kaj počne pediatrični endokrinolog?

Kaj počne pediatrični endokrinolog?

Video: FICATEI CU LEGUME PT BEBELUȘII DELA UN AN, SFAT PEDIATRIK 2024, Maj

Video: FICATEI CU LEGUME PT BEBELUȘII DELA UN AN, SFAT PEDIATRIK 2024, Maj
Anonim

Pediatrični endokrinolog je dokaj redek poklic. V mnogih zdravstvenih domovih takšnega položaja sploh ni. To ni povsem pravilno, saj sta rast in razvoj otrokovega telesa v veliki meri odvisna od dela žlez zunanjega in predvsem notranjega izločanja. V primeru, da so vsa odstopanja odkrita dovolj zgodaj, je mogoče izvesti racionalno zdravljenje in v celoti stabilizirati endokrini sistem. Če popolna obnova funkcionalnih sposobnosti žlez ni izvedljiva, potem bo pediatrični endokrinolog predpisal nadomestno zdravljenje natančno v obsegu, v katerem je to potrebno za določenega otroka.

V zadnjem času se pogosteje pojavljajo endokrinološke bolezni pri otrocih. Vendar mnogi od njih navzven neopazno napredujejo. To prispeva k poslabšanju patološkega procesa in precej poznemu odkrivanju endokrinih bolezni.

Ena najpogostejših bolezni tega profila pri otrocih je diabetes. Omeniti velja, da je veliko ljudi, mlajših od 30 let, dovzetnih za okužbo te resne in nevarne bolezni tipa I. Otroku ni tako enostavno prepoznati svojih prvih simptomov. Starši morajo biti pozorni, ali njihov otrok prepogosto hodi na stranišče "na majhen način". Poleg tega otroci s sladkorno boleznijo tipa I pogosto čutijo žejo in hitro izgubijo težo, kljub temu, da je njihov apetit odličen.

Če obstaja celo majhen sum na pojav tako resne bolezni, je potrebno, da otroka pregleda otroški endokrinolog. Vzemil bo krvni test za sladkor, predpisal glikemični profil (vzorčenje krvi s frekvenco 3 ure za določanje dnevnih nihanj koncentracije krvnega sladkorja), nato pa določil odmerek inzulina, potrebnega za kompenzacijo sladkorne bolezni tipa I, če odkrijemo to bolezen.

Patologija, povezana s ščitnico, je precej pogosta tudi med otroki. Glavni bolezni, ki sta posledica nepravilnega delovanja tega organa, sta hipotiroidizem in hipertiroidizem. Prva vrsta patologije je pogostejša. Glavni vzrok te bolezni je zmanjšana proizvodnja tiroksina v celicah ščitnice. Podobno stanje lahko opazimo v primeru poškodbe tega organa ali pa je posledica odstranjevanja njegovega dela. Otroci s to boleznijo imajo povečano težo, zmanjšan apetit, očesne jagode lahko izgledajo potopljene, reakcija takega otroka je običajno zavirana. Kar zadeva hipertiroidizem, je ta patologija povečanje proizvodnje ščitnice s strani ščitničnih celic. Podobna patologija se kaže z zmanjšanjem telesne teže, povečanim apetitom, znojenjem, zrcalnimi očmi, naprednimi naprej. Tak otrok je pogosto razdražljiv. Zdravljenje hipo- in hipertiroidizma v vsakem primeru otroški endokrinolog izbere individualno. Najpogosteje je sestavljeno iz imenovanja nadomestnega zdravljenja tiroksina (za hipotiroidizem) ali tireostatina (za hipertiroidizem). V primeru povečanja proizvodnje tiroksina s pomočjo ščitničnih celic se je včasih treba zateči kirurškemu posegu. Poleg tega navaden endokrinolog podobne operacije ne bo več izvedel. Kdo bo to res dobro naredil, je endokrinolog.

Med pregledom lahko pediatrični endokrinolog ugotovi druge bolezni: hipofizni škrat, gigantizem in druge, vendar so precej redke.