karierno upravljanje

Tržnik. Odgovornosti in potrebno znanje

Tržnik. Odgovornosti in potrebno znanje

Video: Spletni seminar TRŽENJE KMETIJSKIH PROIZVODOV - ANDREJA JAGODIC 2024, Maj

Video: Spletni seminar TRŽENJE KMETIJSKIH PROIZVODOV - ANDREJA JAGODIC 2024, Maj
Anonim

Delovne obveznosti tržnika so odvisne od podjetja, v katerem dela. V enem podjetju se več pozornosti namenja raziskavam trga in konkurentom, na drugem je poudarek na kakovostnem oglaševanju za širšo javnost, na tretjem pa na razvoju in podpori blagovne znamke kot podobe podjetja. Zato so pogoji in načela dela v vsakem podjetju različni. Na splošno je odgovornost tržnika, da s trženjskimi odločitvami in dejanji zagotovi najučinkovitejše delovanje podjetja, poveča prodajo.

Tržnik je torej strokovnjak, odgovoren za prepoznavnost blagovne znamke.

Seveda imajo velika podjetja celoten oddelek za marketing in oglaševanje, ki deluje skupaj z drugimi oddelki.

Pozitivna stran položaja tržnika je karierna rast direktorja marketinga ali najvišjega vodje podjetja. Spreminjanje obsega dejavnosti je enostavno, saj mora izkušeni specialist razumeti podjetje v vseh panogah.

Poznavanje sodobnih pisarniških programov, vsaj dobra teoretična osnova trženja, sposobnost strukturiranja in jasnega razvoja oglaševalskega koncepta, izvajanje marketinških raziskav, poznavanje osnov psihologije, sociologije, zakonodaje, analitičnega in kreativnega razmišljanja, logika, odlični komunikacijski podatki, čustvena stabilnost, diplomacija, znanje, čeprav en tuji jezik na visoki ravni je nepopoln seznam tistih zahtev, ki jih mora dober tržnik izpolniti pri najemu.

Odgovornosti tržnika se lahko bistveno razlikujejo glede na smer in prioritete podjetja. To je lahko študija trga za morebitno promocijo izdelkov in analiza potrošniškega trga ter napovedovanje stabilnosti ponudbe in povpraševanja ter vodenje oglaševalskih podjetij, promocij in dogodkov ter oblikovanje palete izdelkov ter določanje cen in usklajevanje dela njihovih podrejenih (oglaševalski agenti, tekstopisci, oblikovalci) in še več.

Internet marketing

Dolžnosti internetnega prodajalca so predvsem oglaševanje in tržne raziskave, prepoznavnost blagovne znamke podjetja, upravljanje spletne prodaje. Prav tako se internetni tržnik ukvarja s privabljanjem več obiskovalcev na spletno mesto podjetja.

Njegove odgovornosti vključujejo ne samo obvladovanje osnov klasičnega marketinga, temveč tudi teoretično in praktično znanje mrežnih tehnologij in spletnega oblikovanja ter sistematizacijo in trženjsko analizo informacij iz interneta, sestavljanje reklamnega besedila, slogana in slik, vzdrževanje baze strank, nenehno komuniciranje in posvetovanje uporabniki spletnih strani podjetja.

Trgovec-analitik se ukvarja z analizo in strukturiranjem trga, napoveduje povpraševanje po blagu, ocenjuje morebitno promocijo novega izdelka na trgu. Poklicni marketinški analitik mora biti na tekočem in ujeti najmanjše spremembe na prodajnem trgu, pravočasno sprejeti ukrepe za izboljšanje izdelka, krmariti po nestabilnem trgu.

V marsičem je uspeh podjetja odvisen od tega, kako profesionalni je tržnik. Naloge marketinškega analitika so naslednje: tržne raziskave konkurentov, spremljanje splošnega prodajnega trga, raziskave potrošniške košarice, priprava oglaševalskih akcij, sodelovanje pri oblikovanju ponudbe izdelkov itd.

Eden najbolj priljubljenih in, kar je najpomembneje, visoko plačanih poklicev v sodobni družbi je trgovec s trgovino. Odgovornosti: vzdrževanje baze strank, analiza trga, izvajanje usposabljanja delovnega osebja, osebna komunikacija z velikimi in rednimi strankami, preučevanje vseh njihovih želja in potreb, usposabljanje prodajnega osebja.

Seveda je v vsakem podjetju še veliko drugih značilnosti dela tržnika, o katerih se na razgovoru razpravlja ločeno in so opisane v pogodbi o zaposlitvi.