karierno upravljanje

Kakšne so dolžnosti varnostnika? Uradne, funkcionalne dolžnosti varnostnika in odgovornost

Kazalo:

Kakšne so dolžnosti varnostnika? Uradne, funkcionalne dolžnosti varnostnika in odgovornost
Anonim

Varnostni poklic je danes precej priljubljen. In vse zato, ker se danes odpira vedno več trgovin in trgovskih centrov, v katerih je treba zagotoviti varnost tako zaposlenih kot kupcev, pa tudi blaga in gotovine. Poleg tega tovarne, različne občinske ustanove in množica drugih objektov stalno potrebujejo storitve varnostnikov. Treba je opozoriti, da nekateri direktorji in poslovodje poskušajo prihraniti pri varnosti, zaradi česar zanemarjajo storitve zasebnega varnostnika ali varnostnega podjetja. Vendar se precej pogosto čez nekaj časa njihovo mnenje močno spremeni. To se običajno zgodi po nekaj neprijetnih incidentih. Najem tako imenovanega varovanja bo pripomogel k izogibanju takšnih težav in zagotavljanju varnosti predmeta. Danes predlagamo, da podrobno ugotovimo, kaj je odgovornost varnostnika.

Poklicne značilnosti

Če se obrnemo na pojasnjevalni slovar, lahko ugotovimo, da je stražar oseba, ki nekaj straži ali koga. Toda mnenje, da se ta zaposleni ukvarja le z varnostjo, je malce zmotno, saj ta poklic vključuje veliko pomembnejše funkcije.

Prvič, v vsakem podjetju ali trgovini je skrbnik "obraz" ustanove. Konec koncev je obiskovalec ali odjemalec, ko je vstopil v pisarno, prvi videl stražarja. Njegova naloga je med drugim ustvariti ugoden vtis na stranko.

Drugič, stražar naj bi v sobi, ki mu je bila zaupana, bolje krmaril bolje kot drugi zaposleni. Dejansko bo v nujnih primerih odgovoren za evakuacijo obiskovalcev in osebja.

Tretjič, ta poklic je bolj intelektualni kot fizični. Zato morajo pogosto, kot pravijo, stražar uporabiti silo največ enkrat ali dvakrat na leto. Delo takih zaposlenih se v večji meri zmanjša na spremljanje stanja in strog nadzor.

Četrtič, stražar mora imeti kompetenten govor, da lahko reši nastali konflikt z besedami.

Zgodovina poklica

Pred razpadom Sovjetske zveze so dolžnosti stražarja opravljali policisti. Šele po sprejetju zakona o sodelovanju v ZSSR, 25. maja 1988, so se začele pojavljati prve organizacije, ki izvajajo varnostne dejavnosti. Prvi detektivski urad "Alex" je bil leta 1989 registriran v Leningradu. Tu so vsem ponudili uporabo zasebnih varnostnikov.

Uradno se je rojstvo poklica zgodilo leta 1992, ko je bil sprejet zakon o zasebnih detektivskih in varnostnih dejavnostih v Rusiji. Danes po vsej naši državi obstaja veliko zasebnih varnostnih podjetij (PSC), ki nudijo varnostne storitve tako za stranko osebno kot za organizacijo kot celoto.

Naloge varnostnika

Pri prijavi na delovno mesto kot varnostnik se mora vsak zaposleni seznaniti z opisom delovnega mesta in ga podpisati. Delovne obveznosti varnostnika v vsakem objektu se lahko nekoliko razlikujejo. Toda večina zahtev za takega zaposlenega je standardna. Torej ima varnostnik naslednje naloge:

  1. Služi v objektu, ki mu je zaupan, in nadzoruje situacije, ki nastanejo na ozemlju.
  2. Pregleduje dokumente na vhodu v varovani predmet, prav tako preverja vsebino ročne prtljage, ki jo prinese na varovano območje.
  3. Nadzira varnostne in požarno alarmne naprave, in ko se

    sprožijo, takoj poroča stražarju.

  4. Zaprti državljane, ki so storili tatvino ali kršili nadzor dostopa v varovanem objektu.

Funkcionalne dolžnosti varnostnika

Funkcionalne odgovornosti se sestavijo neposredno za vsakega zaposlenega, odvisno od vrste zaščitenega objekta. Vključujejo naslednje elemente:

  1. Stražar mora poznati vzpostavljen nadzor dostopa na varovanem območju. Prav tako bi ga morali seznaniti z vrsto dovolilnic, ki se uporabljajo na ozemlju, ki mu je zaupano.
  2. V skladu z ustaljenimi navodili mora delavec preveriti zakonitost izvoza predmetov z ozemlja, ki ga varuje.
  3. Pod finančno odgovornimi osebami mora varovati in nadzorovati predmete in naprave varnostnih in požarnih alarmov, nameščenih v prostorih, ki so mu bili zaupani.
  4. Ko se sproži alarm, zapre kontrolno točko na vhodu in izvede varen umik državljanov z ozemlja, ki ga varuje.
  5. Po potrebi lahko uporabljate pse čuvaje.

Pravice straže

Poleg dolžnosti ima pravice tudi predstavnik tega poklica. Prvič, ima pravico, da se seznani z odločitvami vodje glede svojega položaja. Drugič, pri opravljanju svojih nalog lahko zahteva pomoč vodstva.

Odgovornost stražarja

Varnostnik je odgovoren za:

  1. Neizvršitev uradnih in funkcionalnih nalog, ki so bile predpisane v navodilih pri jemanju predmeta pod zaščito.
  2. Vsa kazniva dejanja, ki so bila storjena med opravljanjem njegovih nalog.
  3. Materialna škoda, ki je nastala po krivdi stražarja.

Splošne varnostne zahteve

S širjenjem tega poklica so se zahteve za ljudi, ki želijo dobiti zaposlitev v varnostnem podjetju, začele zaostrovati. Zdaj se moramo učiti za poklic in opraviti ustrezne izpite, ki jih sprejme izpitna komisija Centralnega direktorata za notranje zadeve Ruske federacije. Preverja teoretično znanje prijavljenih, pa tudi stopnjo njihovega strelskega usposabljanja.

Usposobljeni občan dobi posebno potrdilo, nekakšen analog diplome. Vsako potrdilo ima serijo in številko. Dobite ga lahko le tako, da predložite naslednji paket dokumentov:

  1. Vloga za izdajo dokumenta.
  2. Potrdilo o plačilu državne dajatve za novo potrdilo.
  3. Fotokopija potnega lista.
  4. Zdravniško poročilo po opravljeni ustrezni komisiji.
  5. Fotokopija izdanega potrdila, ki dokazuje prehodnost posebnega usposabljanja.
  6. Dokument, ki potrjuje prisotnost dodeljene kvalifikacije.

Zasebni varnostnik

Dolžnosti zasebnega varnostnika se praktično ne razlikujejo od drugih uradnih dolžnosti zaposlenih v varnostni službi. Vsa navodila so zapisana v zakonodajnih in odobrenih lokalnih aktih.

Dolžnosti zasebnega varnostnika so naslednje:

  1. Redno mora opraviti ustrezen zdravniški pregled. Ker je varnostnik na varovanem območju pogosto lahko izpostavljen nevarnim razmeram, mora stalno spremljati svoje zdravje, da prepreči pojav različnih poklicnih bolezni. Prav tako mora biti varnostnik preizkušen glede strokovne primernosti za delo v varnostni službi. Običajno se testiranje spušča na sposobnost uporabe strelnega orožja in drugih sredstev samoobrambe.
  2. Zasebni varnostnik mora izpolnjevati vse pogoje pogodbe o zaposlitvi.
  3. Zaposleni mora upoštevati zahteve varstva dela.

Vse dolžnosti varnostnika so predpisane v pogodbi o zaposlitvi ob prijavi na delovno mesto.

Trgovina straža

Danes lahko skoraj na vsakem prodajnem mestu na vhodu srečate varnostnika. Dolžnosti varnostnika v trgovini vključujejo skladnost z varnostnimi zahtevami, ki so predpisane v opisih delovnih mest. V navodilih so lahko tudi splošne določbe o delu varnostnega osebja.

Glavne dolžnosti varnostnika v trgovini so nadzorovati vse obiskovalce, ki vstopajo v prostor in akcije v njem. Tu je nekaj nianse. Po eni strani mora zaposleni spremljati vedenje potencialnih kupcev, in če so kljubovalni, jih ne spusti v sobo. Po drugi strani pa varnostnik nima pravice, da ljudi ne pusti na javno mesto. Če je varnostnik kljub temu dovolil vstop neprimernim ljudem, potem bi moral biti zelo pozoren na njihovo vedenje.

Naloge varnostnika v trgovini vključujejo pravilno komunikacijo s strankami v primeru spora. Varnostni častnik ne sme zvišati tona, biti nesramen ali uporabljati sile proti stranki. Kupca v konfliktu lahko izolira le, če opazi grožnjo življenju in zdravju drugih obiskovalcev in osebju v trgovini.

Varnostnik v supermarketu

Delo v varnostni službi v supermarketu je nekoliko težje kot delo v trgovini. Tu imajo obiskovalci priložnost ukrasti izdelek s police. Omeniti velja, da stražar nima pravice od kupca, osumljenega tatvine, da pokaže vsebino svoje torbe ali žepov. Tudi na vhodu vas zaposleni ne sme zahtevati, da vreče in pakete puščate v posebni shrambi. Dolžnosti varnostnika v supermarketu vključujejo samo pridržavanje osumljenega tatvine do prihoda policije. Kupec lahko odpelje v pisarno, če pa se ne strinja, ga varnostnik nima pravice prisiliti. Žal se taka situacija pogosto srečuje in jo izvajajo v supermarketih samo zato, ker se državljani ne zavedajo svojih pravic.

6. kategorija pri straži

Vsak varnostnik, ki je opravil usposabljanje in izobraževanje, prejme razrešnico. Tri so: stražar 4., 5. in 6. kategorije. Testiranje in prekvalifikacija za izpopolnjevanje se izvaja enkrat na 5 let. Predpogoj za pridobitev 6. (najvišjega) mesta je obstoj delovnih izkušenj s kvalifikacijo „5. razred“ vsaj eno leto. Naloge varnostnika 6. kategorije vključujejo vse enake določbe kot za 4. in 5. kategorijo. Torej mora delavec varovati prostore in ozemlje, ki so mu zaupane, ter premoženje med prevozom, če je bil predan v varstvo. Naloge varnostnika 6. kategorije odlikujejo naslednji pogoji: v primeru nevarnosti ali tatvine lahko zaposleni uporablja dovoljeno civilno ali službeno orožje.

Varnostnik

Danes se lahko v skoraj vsakem supermarketu srečate na izhodu regulatorja. Opravlja enake osnovne funkcije varnostnika, vendar z majhnimi odstopanji.

Odgovornosti varnostnika:

  1. Preveri s pregledom blaga, ki je dejansko prešlo preko terminala blagajne. Preverjanje je lahko bodisi selektivno bodisi popolno. Tu morate preveriti težo, ceno, ime, opremo itd.
  2. Upravljavec mora poznati opremo blagajne in vse delo blagajne.
  3. Popolnoma in natančno razumete programsko opremo, ki se uporablja za izvajanje vseh gotovinskih transakcij.
  4. Zagotovite varnost blaga, ki mu je zaupano, in zagotovite pomoč pri ponovnem preračunavanju in pakiranju.
  5. Nadzirajte pojav tatvin in preprečite krajo.
  6. Poznajte celotno ponudbo blaga, ki se prodaja v trgovini in njegov prikaz na oknih.
  7. V primeru spora zaradi materialne škode mora kupec obvestiti višje vodstvo.
  8. Upoštevajte čistočo in red delovnega mesta ter upoštevajte varnostne ukrepe, določene v ustreznih aktih.
  9. Imeti čeden in primeren videz in tudi pri komunikaciji s strankami je izredno vljuden.

Varnost v šoli

V zadnjih letih se je pri nas vse več izobraževalnih ustanov pri nas začelo pojavljati varnostnikov. Na pedagoških svetih in roditeljskih sestankih odločajo o namestitvi varnostne opreme z vključitvijo zasebnega varnostnika. Torej, okoli oboda šole ali druge vzgojne ustanove so nameščene kamere CCTV in varnostni alarmi. Varnostnik v šoli ima splošne naloge varnostnika, ki so predpisane v regulativnih dokumentih in ustreznih aktih. Skupaj z njimi učiteljski svet, ki ga vodi ravnatelj šole, pripravi dodatna varnostna navodila, ki jih ob sprejemu v službo podpiše stražar.

Odgovornosti varuha v šoli:

  1. Celoten dan zaščitite ozemlje ustanove.
  2. Učencem in učiteljem ter ostalim obiskovalcem omogočite ustrezen dostop do šole.
  3. Zaščitite šolsko lastnino.
  4. Ohranite funkcionalnost že nameščenih orodij.
  5. Ustrezno se odzivajte na požarne in vlomne alarme.
  6. Ohranite red na šolskih tleh, pa tudi v prostorih šole. Tako na primer njegove dolžnosti vključujejo preprečevanje pretepov med študenti.