karierno upravljanje

Kdo je vratar? Vse, kar morate vedeti o svojem prihodnjem poklicu

Kazalo:

Kdo je vratar? Vse, kar morate vedeti o svojem prihodnjem poklicu

Video: Zdrava menstruacija // Healthy Menstruation 2024, Maj

Video: Zdrava menstruacija // Healthy Menstruation 2024, Maj
Anonim

V evropskih državah je že dolgo navajeno, da je vratarja obraz hiše ali hotela. Veliko je odvisno od tega, kako profesionalno opravlja svoje naloge. Ali se lahko na primer njegovi gostje počutijo prijetno. Zato so zahteve po tej kategoriji zaposlenih zelo visoke. In kdo ne zavzema tega položaja. Kar zadeva Rusijo, žal, poklic concierge ni tako prestižen. Kljub temu si mnogi še vedno prizadevajo, da bi dobili to mesto. Tako da se pogovorimo o odgovornosti vratarja. Kje so ti strokovnjaki povpraševani? In koliko plačujejo danes?

Zgodovina poklica

Če pogledamo nazaj, je treba opozoriti, da je concierge zelo starodaven poklic. Tako so se prvi taki delavci, imenovani cumcerge, pojavili v Evropi konec XII stoletja. V tistih dneh so tako imenovani hlapci gledali sveče v gradu. Seveda se je z leti seznam njihovih dolžnosti močno povečal, vendar še vedno niso dosegli sodobnih concierges. Njihovo področje delovanja je bilo nekoliko drugačno.

Toda poklic concierge kot takega se je pojavil šele na začetku 20. stoletja. Prvič so jo lastniki hotelske verige Grand vključili v svoje storitve. Potem so se gostje teh uslužbencev počutili všeč. In kmalu so se začeli pojavljati v drugih hotelih. In leta 1952 je bil organiziran prvi mednarodni kongres v Conciergesu, na katerem so bila vzpostavljena splošno sprejeta pravila ravnanja za te zaposlene.

Concierge funkcije v hotelih

Hotel concierge je predvsem oseba, ki je odgovorna za udobje gostov. Še posebej tiste, ki se v hotelskih sobah zadržujejo dlje časa ali so redne stranke. V tem primeru se mora vratar pozabiti na njihove obraze in narediti vse, kar je mogoče, da zadovolji njihove potrebe. Na primer, dober zaposleni ve vse o okusih svojih strank: začenši z različnim čajem, konča pa z najljubšim izvajalcem.

Poleg tega je recepcija vez med gosti in osebjem. Skozi njega ljudje pokličejo na primer ključavničarja ali natakarja v svojo sobo. Hkrati mora vratar sam poskrbeti, da njegove oddelke dobro opravljajo svoje delo.

Concierge v stanovanjski hiši

Treba je opozoriti, da se opis delovnega mesta conciergea, ki deluje v večnadstropni stavbi, zelo razlikuje od tistega, na katerega so navajeni hotelirji. Torej, ta podvrsta delavcev ni samo notranja, temveč tudi zunanja. Zlasti so odgovorni za večino del, povezanih s čiščenjem, popravilom in urejevanjem ozemlja, ki meji na hišo.

Kljub temu je glavna naloga vratarja vzdrževanje reda znotraj same stavbe. Zagotavlja, da nihče ne krši miru stanovalcev hiše, še bolj pa se ne obnaša. Concierge je odgovoren tudi za čistočo na stopnišču, na pristanku in v dvigalu. Poleg tega ima ta zaposleni pogosto svoj komplet ključev, če lastnik izgubi svojega.

Primeri odgovornosti Conciergeja

Da bi občutili ta poklic, dajemo majhen seznam tistih dolžnosti, ki lahko vsebujejo opis službenika. Torej, ta zaposleni potrebuje:

  • Vedeti v oči vseh gostov.
  • Govorite le v vljudnem tonu.
  • Strankam takoj posredujemo vse potrebne informacije.
  • Pristojno vodijo evidenco obiskovalcev, pa tudi beležijo tam vse svoje goste.
  • Pravočasno obvestite prebivalce o možnih prekinitvah vode, elektrike ali ogrevanja.
  • Po potrebi spremljajte kakovost popravil, čiščenja ali odstranjevanja.
  • V nujnih primerih jih pravočasno prijavite ustreznim službam.
  • Prisluhnite vsem pritožbam in priporočilom gostov ali stanovalcev.

Kako postati concierge?

Torej, vsakdo, ki je dobil popolno srednješolsko izobrazbo, lahko dobi to delovno mesto. Kar zadeva poklicne veščine, jih poučujejo concierge na uvodnih tečajih ali neposredno med delom. Če pa govorimo o velikih hotelih, potem je vse veliko bolj zapleteno. Najprej se daje prednost tistim prosilcem, ki imajo prijeten videz in dobro suspendiran jezik. Drugič, zastopniki lahko postanejo samo tisti, ki imajo odličen pomnilnik ali znajo kompetentno snemati stranke. Tretjič, noben spodoben hotel ne bo najel uslužbencev z dvomljivo preteklostjo ali kazensko evidenco.

Prednosti in slabosti stroke. Plača

Če govorimo o pozitivnih vidikih, potem je treba opozoriti na veliko povpraševanje na trgu dela. To še posebej velja za velika mesta, saj je v velemestih hotelski posel dobro razvit in stalno se gradijo nove stolpnice. Med minusi je glavno popolno pomanjkanje karierne rasti. Se pravi, če izbere to pot zase, si človek popolnoma odvzame možnost, da doseže višji položaj. Izjema so primeri, ko gre za začasna delovna mesta s krajšim delovnim časom.

Kar se tiče prejemkov, si želi tudi najboljše. V povprečju vratar, ki dela v večnadstropni stavbi, prejme na mesec 15-20 tisoč rubljev. Toda zaposleni v elitnih kompleksih in hotelih lahko računajo na ugodnejše pogoje. Njihove plače se gibljejo v razponu od 35-45 tisoč rubljev.