karierno upravljanje

Odgovornosti, funkcije in opis delovnega mesta prodajalca neživilskih izdelkov

Kazalo:

Odgovornosti, funkcije in opis delovnega mesta prodajalca neživilskih izdelkov

Video: Danes zaslužite 305,08 USD, medtem ko NIČE NE! Zaslužite denar na spletu | Branson Tay 2024, Maj

Video: Danes zaslužite 305,08 USD, medtem ko NIČE NE! Zaslužite denar na spletu | Branson Tay 2024, Maj
Anonim

Opis delovnega mesta je najpomembnejši notranji dokument, ki ureja dejavnosti podjetja. O njegovih zahtevah v zvezi s prodajalci neživilskih izdelkov bomo povedali v nadaljevanju članka.

Koncept dokumenta

Odstavki in oddelki tega dokumenta navajajo dolžnosti zaposlenih, njihove temeljne pravice in tudi njihova področja odgovornosti. Opis delovnega mesta prodajalca neživilskih izdelkov določa pooblastila za predstavnike tega položaja, postopek njihovega najema ali premestitve, odpuščanja ali nadomeščanja zaradi bolezni. Poleg tega je dejansko skladnost prodajalčevega strokovnega znanja in spretnosti z zahtevami, določenimi v navodilih, osnova za njegovo napredovanje po karierni lestvici, napredovanje ali ponovno certificiranje.

Zakaj je razvit opis delovnega mesta prodajalca neprehrambenih izdelkov

Veliko podjetij, katerih osebje je le nekaj ljudi, uspešno posluje brez takih upravnih dokumentov. Pravzaprav jih ne potrebujejo, saj lahko vsa navodila pravočasno posredujemo ustno. Vendar s širitvijo in povečanjem števila zaposlenih opis delovnega mesta prodajalca neživilskih izdelkov postane objektivna potreba. V njih so opisane odgovornosti delavcev, njihova pooblastila in pravice, kar močno poenostavlja delo njim in njihovim vodjem.

Kaj je navedeno v dokumentu

Najprej vsak opis zaposlitve omogoča, da zaposleni razume, katera dejanja delodajalec pričakuje od njega, koga mora ubogati, in tudi, kakšni spodbujevalni ali kaznovalni ukrepi se lahko uporabijo zanj. Temeljita preučitev točk v dokumentu je lahko koristna v različnih spornih situacijah. Na primer v primeru neupravičenih zahtevkov katere koli strani (zaposlenega ali delodajalca).

Od podrejenega je težko zahtevati opravljanje nalog, ki niso predvidene v opisu delovnega mesta prodajalca neživilskih izdelkov. Besedilo je praviloma standardno. Vendar se prodajalec ne more izogniti svojim obveznostim.

Opis delovnega mesta Funkcije

Če se vrnemo na primer majhnega podjetja, ki raste in uvaja notranje organizacijske in upravne dokumente, je treba opozoriti na eno najbolj grobih napak, ki so jih storili številni menedžerji.

Uspešna dejavnost podjetja ali podjetja je neposredno odvisna od pravilne in polne uporabe vseh razpoložljivih virov, vključno s človeškimi. Da bi organizirali učinkovito delo vseh zaposlenih in maksimizirali skladnost s krajem, ki ga zasedajo, so pripravljeni posebni dokumenti. Imenujejo jih poklicni portreti, profesiogrami, kvalifikacijske kartice, poklicni standardi, profili delovnih mest in izkaznice usposobljenosti. Ponujajo priložnost za ustrezno oceno spretnosti, sposobnosti in osebnih lastnosti vsakega kandidata za prosto delovno mesto in izbiro idealnega zaposlenega. Vendar pa zmeda v konceptih in predvsem nadomeščanje enega z drugim ne prinese želenega rezultata. Tako je treba razlikovati med opisi delovnih mest in profili delovnih mest.

Opis delovnega mesta prodajalca neživilskih izdelkov je razvit kot univerzalen in ne more opisati osebnih lastnosti osebe. Kot vsako drugo navodilo se zaposlenemu objavi ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi ali pogodbe. Običajno je, da napišete potrdilo, s katerim je zaposleni seznanjen in se strinja z njegovimi točkami.

Opis delovnega mesta in obveznosti prodajalca neprehrambenih izdelkov: struktura dokumentacije

Poglejmo strukturo opisanega dokumenta. Uvodni del:

  1. Splošne določbe kažejo na prodajalčev odnos do kategorije tehničnih direktorjev, pa tudi na dejstvo, da njegovo imenovanje in razrešitev poteka v skladu z zakonodajo na delovnem področju po nalogu direktorja podjetja in ob sodelovanju vodje navedenega trgovskega predmeta in skladišča. Prodajalec je tem zaposlenim podrejen.
  2. Zahteve, povezane z izobraževanjem, pa tudi delovne izkušnje. Praviloma zadostuje osnovno poklicno izobraževanje. Glede na posamezne značilnosti podjetja zahteve za delovne izkušnje morda niso predstavljene.
  3. Znanje, ki ga mora imeti prodajalec. To vključuje:
  • sposobnost preučevanja kategorij izdelkov in obsega izdelkov;
  • poznavanje uporabe vsake kategorije blaga, skrb za izdelke in pravil za njihovo odstranjevanje;
  • seznanjanje z vidiki sprejema, skladiščenja in prodaje blaga;
  • poznavanje programov, ki se uporabljajo za računovodstvo in izvajanje;
  • sposobnost popisovanja, prepoznavanje in risanje pomanjkljivosti ali presežkov;
  • poznavanje pravil ravnanja z okvarjenimi izdelki;
  • prisotnost dobrih komunikacijskih veščin, pa tudi poznavanje glavnih vrst prodaje, njihovih glavnih faz in načinov komunikacije z različnimi kategorijami kupcev.

Glavni del opisa dela

Najpomembnejša točka dokumenta določa delovne odgovornosti zaposlenega. Pravzaprav je prav to opis delovnega mesta prodajalca neživilskih izdelkov. Vzorec večine jezika ponuja veliko posebnih periodičnih publikacij. Prodajalec je torej potreben:

  1. Ponuditi in predstaviti izdelke ter pomagati strankam pri izbiri in ponazoritvi vseh možnosti izdelkov.
  2. Izračunajte skupno kupnino.
  3. Prodaja blaga izvajajte v skladu z denarno disciplino.
  4. Po potrebi izvedite pravočasen prikaz izdelkov na oknih.
  5. Poznajte pravila in načine oblačenja oken.
  6. Delovno mesto naj bo čisto.
  7. Spremljajte delovno opremo.
  8. Sodelujte pri prevzemu blaga in njihovi pripravi na razstavo na prodajnem trgu za nadaljnjo prodajo.
  9. Aktivno sodelujte v popisu, pa tudi pri iskanju vira pomanjkanja, presežka ali prerazvrstitve blaga.
  10. Hranite dokumentacijo in poročanje o prodanem blagu (po potrebi v elektronski obliki).

Ta odstavek se lahko razširi, če gre za delovno mesto z dodatno odgovornostjo. Na primer opis delovnega mesta višjega prodajalca neprehrambenih izdelkov vključuje seznam vodstvenih funkcij, povezanih z opravljanjem pogovorov in pripravništva za nove zaposlene, pa tudi z urejanjem dejavnosti drugih prodajalcev.

Dopolnitev dokumenta

Poleg opisanega so v opisan dokument vključeni še naslednji elementi:

  1. Naštevanje pravic prodajalca neživilskih izdelkov, ki vključujejo možnost seznanitve z navodili in osnutki smernic, povezanih s trgovinskimi dejavnostmi, in pravico, da organom predlaga svoje predloge za izboljšanje obstoječega skladiščenja, računovodstva ali prodaje izdelkov.
  2. Odgovornost in kazni za nezakonita dejanja ali neizpolnjevanje njihovih funkcij. Ta odstavek praviloma vsebuje izvlečke ali sklicevanja na ustrezne zakonodajne akte.

Na koncu dokumenta navedite časovni razpored, v skladu s katerim se bo zaposleni ukvarjal z delovnimi dejavnostmi, pa tudi njegovo plačo.

Dokument vsebuje stolpce za vpis datumov in podpisov vseh strank. Zaposleni mora napisati besedno zvezo "prebrati navodila" z roko ali pa jo lahko natisnete.

Dokumenti, ki ustrezajo opisu prodajalca

Če se prodajalci, ki delajo v podjetju ali v podjetju, uspešno spopadajo z vsemi funkcijami računovodstva in prodaje blaga, potem njihovo dejavnost ureja le en opis delovnega mesta. Če pa je potrebno za razlikovanje odgovornosti vsakega zaposlenega, lahko prodajalec-blagajnik neživilskih izdelkov vsebuje opis delovnega mesta.

Njeni odstavki opisujejo pravila zaposlenega ob upoštevanju skladnosti z denarno disciplino. To vključuje postopek prejemanja denarja od kupcev, niz stavkov za pozdrav in komunikacijo ter varnostne ukrepe, ki so potrebni pri delu z velikimi vsotami denarja.

V nasprotju s tem dokumentom opis delovnega mesta prodajalca in svetovalca neživilskih izdelkov podrobneje opisuje tankosti dela zaposlenega na prodajnem področju (poglobljeno poznavanje asortimana in pravila komunikacije s strankami).