zaposlovanje

Kakšen je poklic varilca?

Kazalo:

Kakšen je poklic varilca?

Video: To bo moj poklic: Varilec 2024, Maj

Video: To bo moj poklic: Varilec 2024, Maj
Anonim

Poklic varilca je delovna posebnost, ki je danes precej povprašena. Varjenje - povezovanje izdelkov brez uporabe pritrdilnih elementov. Varilna dela se izvajajo v kateri koli proizvodnji: v strojništvu, strojni industriji, metalurgiji, stanovanjskih in komunalnih storitvah, avtomobilski industriji, ladjedelništvu in kmetijstvu. Obratovalna doba različne opreme je odvisna od kakovosti dela varilca. Zaradi varjenja je mogoče trdno in zanesljivo povezati ne samo nove elemente izdelkov, temveč tudi popraviti stare.

Kakšne veščine mora imeti specialist

Varilec mora vedeti:

  • tehnologija kovin med taljenjem; Osnove elektrotehnike;
  • lastnosti plinov med antioksidacijo;
  • načela in metode delovanja opreme, potrebne za varjenje;
  • varnostni ukrepi in navodila za varstvo dela;
  • imeti znanje fizike in kemije na ravni šolskih učnih načrtov.

Osebne lastnosti varilca vključujejo:

  • trdoživost;
  • Trdo delo;
  • hitra pamet;
  • natančnost, ker je delo škodljivo in nevarno;
  • odličen vid;
  • odgovornost.

Kakšna je dolžnost varilca

Poklic varjevalec zavezuje:

  • proizvajajo samo kakovostne izdelke;
  • načrtujte čas in količino opravljenega dela;
  • upoštevajte način varjenja;
  • naročite nove materiale, potrebne za delo;
  • vodi dokumentacijo in poročilo o opravljenih delih;
  • upoštevati standarde varstva dela;
  • če je mogoče, povečati stopnjo produktivnosti dela;
  • izboljšati tehnologijo, delovne metode, sodelovati v raziskavah.

Katere kategorije ustrezajo poklicu

1. Varilec-stiskalnik. Cevi, jekleni rezervoarji, točkovni sklopi, konstrukcije, neželezne kovine, nekovinski materiali in zlitine ter rezalna orodja so predmet stiskanja.

2. Naprave za difuzijsko varjenje varilca. Predmet dela so unikatne in drage komponente, kovinski deli, večkomorne difuzijske varilne naprave, obsežne izvedbe plošč iz satja, nasičenost kovinskih naprav z dušikom.

3. Varilec elektronskih žarkov. Delo je povezano z vakuumsko elektronsko varjenje dragih enot, zlitin, izdelkov z omejenim ogrevanjem, tudi z majhnimi, miniaturnimi izdelki, s kovinami in zlitinami, katerih debelina ne presega 0,8 mm.

4. Varilni termit. Termično varjenje delov, namestitev stiskalnice, kalupov, njihovo prevleko, odstranjevanje iz posebnih kalupov, sušenje, izdelava in odstranjevanje lončkov, priprava sestavka zanje, pa tudi delo s termiti, sejanje, drobljenje, mešanje, pakiranje. Odgovornosti vključujejo mehanizme za ravnanje in preverjanje delovanja prezračevalnih enot.

5. Plinski varilec. Naloge vključujejo varjenje s pomočjo delov tekočih plinov in sklopov katere koli zahtevnosti, jeklenih, litega železa in kovinskih cevovodov pod vplivom vibracij, visokega tlaka, rezanja, taljenja kovin s trdimi zlitinami.

6. Električni plinski varilec. E-naslov varilec je dolžan izvesti obločno, plinsko in plazemsko varjenje jekla, zlitin iz litega železa in sklopov katere koli zahtevnosti, gradbene konstrukcije, uporabljati baklo pri rezanju kovin, varilnih jekel, titanovih konstrukcij, naprav, sklopov pod vplivom vibracij in dinamičnih obremenitev, izvajati varjenje v kateri koli ravnini, smer in lega, zvarne kovine in zlitine, zapletene blokovne strukture.

Welder uvršča

Kvalifikacije varilcev, njihove poklicne lastnosti in izdelava se ocenjujejo na račun nagrade. Kar šest jih je. Plača varilca je odvisna od njegove usposobljenosti.

1. kategorija - varilci plastičnih izdelkov. Dolžnosti vključujejo demontažo, sestavljanje elementov za varjenje, enostavno delo na varjenju plastičnih vrečk in delov.

2 kategorija - mojstri v termičnem varjenju. Tukaj potrebujete možnost uporabe preprostih risb, za izdelavo plazemskega in obločnega varjenja.

3. kategorija - izdelek vseh glavnih vrst varjenja, zlasti ročnega in obločnega.

4. kategorija - ročno, obločno, plazemsko varjenje, rezanje kisika bolj zapletenih delov.

5. kategorija - varjenje delov in sklopov povečane zapletenosti, vakuumski spoji. Varjenje pod tlakom, izpostavljenost elektronskim žarkom.

6. kategorija - izvajanje kakršnih koli del, povezanih s plinovodi in naftovodi, kakršnih koli zahtevnosti, visokokakovostni specialist in širok profil.

Kolikšna je plača varilcev

Danes je pomanjkanje osebja pogosto. Za diplomante na univerzah, ki nimajo delovnih izkušenj, je dohodek od 500 dolarjev, z visokim pa - od 1.000 dolarjev in več. Plača varilca je odvisna od ranga, stopnje usposobljenosti, kraja dela. Eno in isto naročilo je mogoče plačati na različne načine. Naftna in plinska industrija sta bolj plačano področje dejavnosti.

Prednosti in slabosti stroke

Poklic varilca je na trgu zelo zahteven, glede na spodobno raven plač med profesionalnimi varilci. Pomembne pomanjkljivosti so precej težke, škodljive delovne razmere, negativni vpliv električnih lokov in ultravijoličnega sevanja na vid, vdihavanje škodljivih plinskih hlapov, prahu, ki vodijo v astmo, silikozo, pnevmokoniozo.

Kdo ne bi smel delati kot varilec

Delavski varilci svojo dejavnost izvajajo v škodljivih razmerah in so izenačeni s kategorijo povečane nevarnosti. Osebe s srčno-žilnimi boleznimi, boleznimi dihal, težavami z vidom, živčnim sistemom, nestabilno miselnostjo strogo prepovedujejo delo na tej posebnosti. Prav tako je nezaželeno delati kot varilec ob prisotnosti alergij, osteohondroze, radikulitisa. Ob opravljenem fizičnem pregledu lahko državljane, ki imajo te bolezni, odložijo delo.

Perspektiva

V prihodnosti poklic varilca vključuje pridobitev strokovne izobrazbe, delovnih izkušenj in izpopolnjevanja.

Karierna lestev je videti tako: vodja ekipe - tehnik - tehnolog - inženir - vodja oddelka - vodja celotnega podjetja - oblikovalec - oblikovalec - glavni inženir. Hitrost napredovanja na karierni lestvici je neposredno odvisna od kakovosti dela zaposlenega in njegovih osebnih ambicij.