karierno upravljanje

Krojač je človek ustvarjalnega poklica

Kazalo:

Krojač je človek ustvarjalnega poklica

Video: Mitja Lukanc: Kot steklar moraš biti malo poseben človek! 2024, Maj

Video: Mitja Lukanc: Kot steklar moraš biti malo poseben človek! 2024, Maj
Anonim

Ni skrivnost, da obleka sedi na figuri, če je inteligentno krojena in lepo zašita. Mnogi ljudje raje krojijo v ateljeju. Ob vsej raznolikosti že pripravljenih stvari si vedno želite nekaj posebnega in hkrati poceni. Veliko ljudi ima na primer nestandardno postavo, vendar za šivanje oblačil v ateljeju to ni problem. Dogaja se, da so hlače, kupljene v modnem butiku, nekoliko daljše, kot bi si želeli. In včasih pride zelo lepa tkanina in zato želim nekaj zašiti iz nje. V vsakem uglednem ateljeju stranko strežejo pravi mojstri svoje obrti: oblikovalec, rezkar in šivilja. Krojač je visoko usposobljen delavec, lahko zamenja tako rezalnik kot šiviljo.

V čem je edinstvenost krojača

Krojač je tisti, ki razreže tkanino in podrobnosti poveže v končni model. Sposoben je izvajati vse operacije, vključno z obdelavo šivov. Oblikovalec v tem primeru samo postavi slog in razloži, kakšen mora biti končni rezultat. Poveljnik vidi, kako izdelek med namestitvijo sedi na stranki. Če na primer nekje morate prenesti gumbe ali dodati podrobnosti do konca, potem točno ve, kako to storiti. V mnogih studiih oblikovalca niso na voljo. Potem vse odloči krojač.

Koliko krojaških specializacij

Krojač je poklic z več specializacijami. Na primer, šivanje usnja ali krzna, vrhnjih oblačil ali lahkih oblačil, klobukov ali delovne uniforme. Krojač polira svoje veščine, odvisno od enkrat izbrane specializacije. Nekateri mojstri združujejo več specializacij, če resnično ljubijo svoje delo. Kot vsak poklic je tudi krojaška obrt uspešnejša, več truda in porabljenega časa.

Kakovost, ki je potrebna za delo

Glavna kakovost, s katero je treba razlikovati krojača, je vztrajnost. Konec koncev se mojster ne rodi takoj. Prihaja samo s trdim delom. Poleg tega mora predstavnik tega poklica imeti umetniški okus, da lahko ljudem daje lepoto. Prostorska domišljija bo mojstru pomagala zamisliti model, saj bo ugodila stranki. Gibe rok krojača izvajajo že leta. Zato pravijo, da se dela mojstra bojijo. Zdrav vid in hrbtenica sta seveda potrebna za krojača kot zrak, da fizično prenese obremenitev, ki se zgodi pri tako težkem delu.

Ali se krojač lahko ukvarja z zasebno prakso

Če krojač formalizira status podjetnika ali odpre šivalno podjetje, bosta njegovo znanje in delo zasebna zadeva. Zagotavljanje storitev prebivalstvu je zelo donosen posel. Krojač lahko stranke prejme najprej doma, nato pa ustvari delavnico ali atelje. Torej, ko je najel ali kupil majhno pisarno, lahko mojster šivanja krznenih izdelkov prevzame naročila in jih izpolni za svoje ljubljene stranke. Hkrati bo njegova naloga tudi oskrba s potrebnimi potrošni materiali: krzno, sukanci, šivalni pripomočki, krojači, šivalna oprema. Prav tako bo moral podjetnik pravočasno plačati davke, najemnino, gospodarske javne službe, oglaševanje in potovanja. Krojač je seveda ob prisotnosti organizacijskih lastnosti popolnoma uspešen podjetnik.

Tam, kjer učijo krojaške veščine

Poklica krojača ne moremo imenovati redko, zato se lahko naučimo osnov takega v vsaki industrijski tehniški šoli ali poklicni šoli. Lahko pa pridobite nenadomestljive spretnosti, ki so tako nujne pri delu, izključno v praksi. Najprej študentje obiskujejo vadbeno prakso, nato pripravništvo opravljajo v proizvodnji, veliko šivajo sami in na koncu, ko so že prispeli na svoje prvo delovno mesto. V tem poklicu lahko leto ali dve odlično obvladate spretnost, če so v bližini pravi profesionalci. Glavna stvar je, da se ne bojite dela in odgovornosti, da ne bi opravili ene ali dveh operacij, temveč jih čim bolj obvladali. Poklic krojača zahteva nenehno izpopolnjevanje. Tako je na primer treba slediti modi, spoznavati sodobne tehnologije rezanja in obdelave tkanin, izmenjevati izkušnje in obiskovati seminarje, naročiti sodobno opremo. Najboljši krojač sledi najnovejšim trendom. In stranke to opazijo in spet pridejo do mojstra. Hvaležne stranke so najboljša nagrada za krojača.