karierno upravljanje

Kako postati inštruktor joge: izobrazba, potrebne spretnosti in izkušnje

Kazalo:

Kako postati inštruktor joge: izobrazba, potrebne spretnosti in izkušnje

Video: Tina Bregant, 9. posvet E-zlorabe otrok 2024, Maj

Video: Tina Bregant, 9. posvet E-zlorabe otrok 2024, Maj
Anonim

Tečaji joge so iz leta v leto vse bolj priljubljeni. Ni presenetljivo, da so najbolj aktivni trgovci že dolgo ujeli ta trend. Navsezadnje povpraševanje po kakršnih koli storitvah ponuja odlično priložnost za zaslužek na njih. Ni presenetljivo, da je odprtje ogromnega števila specializiranih centrov in tečajev povzročilo popularizacijo vprašanja, kako postati inštruktor joge. Povpraševanje po teh strokovnjakih na trgu dela je veliko, kar pomeni, da vedno obstajajo tisti, ki želijo izkoristiti nove priložnosti.

Lastnosti

Če odgovorite na vprašanje, kako postati inštruktor joge iz nič, ne morete prezreti tistih, ki so se sprva udeležili ustreznih tečajev kot navaden študent, nato pa postali usposobljeni trener. Takšnih zgodb je veliko. In temeljijo na osebnem interesu, ki se pojavi v učnem procesu. Poleg tega lahko sposobnost poučevanja joge spremenimo v dober in zanimiv način za ustvarjanje dohodka.

Kako začeti?

Če je vaš cilj čim hitreje in čim bolj zaslužiti denar, morate znova premisliti o svoji izbiri. Morda joga ni tisto, kar v resnici potrebujete. Možno je, da je vaše klicanje drugače. Konec koncev, če je delo ogabno, bo to zagotovo vplivalo na kakovost opravljenih storitev.

Kako postati inštruktor joge? Najprej morate imeti kolosalno željo, da se učite sami in prenašate nabrano znanje drugim učencem. Še več, joga v nasprotju s klasično kondicijo ni le skupek fizičnih vaj. To je nekaj več. To je poseben svetovni nazor. Vendar v povezavi s popularizacijo te smeri nekoliko izgubi svoj prvotni pomen in se spremeni v navadno telovadbo. Poleg tega ima joga več različnih smeri. Prihodnji inštruktorji se lahko osredotočijo na katerega koli od njih, ne da bi se poskušali naučiti vse naenkrat.

Postopek

Nekateri študenti, medtem ko obiskujejo jogo, so pripravljeni na to prakso nenehno izpopolnjevati in obvladovati nove posebnosti. Je med takimi, ki jih zanima, kako postati inštruktor joge. Dejansko v tem primeru ne morete le naučiti novega znanja, temveč ga tudi prenesti na druge.

  • Obvladovanje teorije.
  • Poiščite mentorja.
  • Opravljanje tečajev.
  • Komunikacija s publiko.
  • Nenehno izboljševanje.

O vsaki od teh postavk se pogovorimo podrobneje.

Obvladovanje teorije

Teoretično usposabljanje je potrebno v vsakem poslu. Za začetek lahko iščete posebno literaturo, ki uvaja tankosti vaj. Poznati morate ne le obstoječe vaje, ampak tudi zaporedje njihovega izvajanja. Zahvaljujoč teoretičnemu usposabljanju se boste naučili veliko o jogi, tudi o obstoječih smereh.

Na temo "Kako sem postal inštruktor joge" je veliko zgodb. Vendar pa se večina od njih spušča do pojava osebnega zanimanja za to prakso, ki se postopoma prerašča v poklicno dejavnost, ki prinaša moralno zadovoljstvo in finančno komponento.

Poiščite mentorja

Če ste se kot študent določeno obdobje že udeležili tečajev joge, da bi lahko postali inštruktor, poiščite svojega mentorja. Iz nje lahko spoznate obstoj različnih stilov joge in izberete enega od njih. Poleg tega naj vam strokovni nasveti pomagajo pri odločitvi, katero smer je najbolje izbrati.

Ne zanašajte se na srečo pri izbiri mentorja joge. Vaša glavna naloga je zbrati čim več informacij in potencialnega mentorja. Poskusite zbrati podatke o njegovih dosežkih, teoretičnem usposabljanju itd. Veliko informacij je mogoče dobiti iz povratnih informacij drugih učencev. V idealnem primeru bi se morali z njimi pogovoriti osebno in ne zaupati spletnim pregledom neznanih avtorjev.

Veliko je odvisno od izbire mentorja. Priporočljivo je, da od njega vzamete posamezne lekcije. Vendar lahko novinci nekaj časa izvajajo skupinsko vadbo. Naloga mentorja med posameznimi učili je skrbno spremljati pravilnost vaj, pa tudi skrbno razložiti vse nerazumljive točke.

Zanimivo dejstvo je, da velike šole za inštruktorje joge zaposlujejo udeležence tečajev samo po nasvetu mentorjev.

Opravljanje tečajev

Če ste se odločno odločili - "Želim postati inštruktor joge", ne zanemarjajte obiskovanja specializiranih tečajev. Zasnovan je za tiste, ki nameravajo to prakso naučiti drugim.

Program takšnih tečajev praviloma vključuje značilnosti anatomije in fiziologije, pa tudi filozofijo joge. Poleg obvladovanja teoretičnega gradiva morate pridobiti praktične izkušnje. V ta namen potencialni inštruktorji sami nadzirajo in vodijo pouk.

Omeniti velja, da trg ponuja ogromno različnih programov za tiste, ki jih zanima, kako postati trener joge. Razlikujejo se po trajanju, stroških in seveda kakovosti. Zato morate izbiri nameniti dovolj časa in pozornosti, da se ne zmotite.

Komunikacija s publiko

Poskusiti morate čim prej pridobiti svoje občinstvo. To še posebej velja za tiste, ki jih zanima, kako postati inštruktor joge in delati ne v specializiranem studiu, ampak najeti sobo sami in zaposliti učence.

Poskusiti morate tudi v stiku s svojim mentorjem in drugimi učitelji. To bo omogočilo izmenjavo izkušenj in včasih študentov.

V nekaterih primerih se je smiselno osredotočiti na določeno smer. Na primer, vprašajte, kako postati inštruktor kundalini joge. Ozka specializacija bo pritegnila študente, ki jih ta praksa zanima.

Poskusite sodelovati na specializiranih dogodkih. Povečajte svojo slavo. Bolj znan inštruktor je, bolj pripravljen se je učiti od njega.

Nenehno izboljševanje

Če vas zanima, kako postati inštruktor joge iz nič, mora ta točka nujno biti podlaga za vaša dejanja. Obvladati osnovne veščine lahko začnete poučevati. Če želite ohraniti zanimanje študentov, se morate še naprej izpopolnjevati in jih udariti s svojo veščino.

Zato mora biti izobraževanje inštruktorja joge neprekinjeno. Izboljšanje lastnih veščin in znanj bo lahko vzdržal ogromno konkurenco drugih kolegov.

Jogo morate stalno prakticirati. Ne bi smeli biti le teoretično pripravljeni, ampak tudi vedeti, kakšne občutke spremlja vsaka od izvedenih vaj. Pomembno je vedeti, da je joga ena izmed praks, pri katerih je nemogoče hitro doseči kakršne koli rezultate. Inštruktor se nauči takih odtenkov v procesu izboljšanja in o njih poroča učencem. Za jogo je potreben potrpežljiv odnos. Vendar pa več let trda vadba prispeva k razvoju telesa.

Izobraževanje

Za tiste, ki jih zanima, kako postati inštruktor joge v Moskvi, je to pomembno in relevantno vprašanje. Zdi se, da vsak poklic zahteva diplomo. To je eno od pomembnih meril, na katera so potencialni učitelji pozorni.

Pri inštruktorju joge pa so stvari nekoliko drugačne. Najprej je to razmeroma mlad poklic. To je eden od razlogov, da po svetu še vedno ni enotnih zahtev.

Zato bodoči inštruktorji običajno dobijo vsa potrebna znanja ne v stenah izobraževalnih ustanov, temveč v praksi. Tisti, ki imajo priložnost, se v Indiji naučijo osnov te umetnosti.

Pravzaprav je želja tisto, kar morate postati inštruktor joge. Izobraževanje je manj pomemben dejavnik. Razpoložljivost potrdil o specializiranih tečajih pa ne bo odveč. Še posebej za tiste inštruktorje, ki se nameravajo nastaniti v fitnes centrih in drugih ustanovah.

Izkušnja

Če primerjamo izkušnje in izobrazbo, je za inštruktorja joge resnična praksa pomembnejša od teoretičnega treninga. Nima smisla, da bi besedno opisali določeno vajo, vendar absolutno ne bodite pripravljeni, da bi jo izvajali in jo demonstrirali svojim učencem.

Prav zato so izkušnje izrednega pomena za potencialnega učitelja joge. Če lahko začnete vaditi čim prej, tega ne zanemarjajte. Tudi če vam sprva ne bo ponujeno zelo visoko plačilo. Sprva je izredno pomembno, da si naberete izkušnje in zgradite zveste kupce. Le z rastjo priljubljenosti in slave se lahko inštruktor joge zanese na enakomeren pretok strank.

Bistvene spretnosti

Študent ima pri pouku določena pričakovanja. Nekdo pričakuje hitre rezultate. Nekdo računa na namigi učitelja na vsakem koraku, nekdo potrebuje moralno podporo pri doseganju rezultatov. Inštruktor joge bi moral imeti vrsto spretnosti, da zadovolji potrebe vseh strank.

Poleg briljantnega znanja jogijske prakse bi moral biti do neke mere dober psiholog. Morate biti sposobni motivirati lastne učence, da ne bodo izpadli. Konec koncev joga zahteva nekaj potrpljenja. Nihče ne doseže strelovodnih rezultatov.

Med drugim inštruktorja ne škodi prisotnost vsaj minimalnih organizacijskih sposobnosti. To še posebej velja za tiste, ki študente samostojno zaposlujejo. Pomembno je, da lahko pravilno izberete in opremite sobo, pa tudi izberete čas, primeren za stranke. Ponavadi so v jutranjih urah vsi zasedeni z delom, zvečer pa za jogo ne ostane dovolj moči. Naloga inštruktorja je najti popoln kompromis. Na primer, da ponudite lekcije v različnih obdobjih, tako da si lahko vsaka stranka izbere najugodnejšo možnost zase.

Pomembno pravilo

Inštruktor mora v svoj razred zagotovo zapomniti, da je glavna vloga vedno dodeljena učencu. Zato bi moral biti učitelj osredotočen na svoje učence in ne na sebe, svoje zdravje ali videz.

Bodite odprti do tistih, ki vas vidijo kot mentorja. Previdno odgovorite na svoja vprašanja in vam pomagajte obvladati zapletene vaje tako, da skrbno razpravljate o vseh nihanjih, četudi se vam to ne zdi pomembno. Za začetnike v jogi se zdi vse novo in neznano. Zato se obrnejo na profesionalnega inštruktorja, ki naj bi postal vodnik v očarljivem svetu joge.

Poskušajte ne pričakovati ničesar od lastnih učencev. Sprva jim ne uspe in morda se vam zdi, da vas sovražijo skupaj. Vendar pa se študentje praviloma razburjajo zaradi lastnih neuspehov in to bo zagotovo postalo opazno pri izražanju njihovih obrazov.

Vendar se ne lotevaj tega. Če vas nekdo ostro kritizira, ne hitite v pretresljivo brezno izgovorov. Povejte nam le, da so vsi učitelji in učenci različni. Vsak ima svoj pristop in preprosto si ne ustrezate. Mogoče bi morali poiskati drugega inštruktorja.