karierno upravljanje

Kako postati najboljši prodajalec: definicija koncepta, opis delovnega mesta, pogoji in načrti, metode, usposabljanja, skrivnosti, motivacija in strokovni nasveti

Kazalo:

Kako postati najboljši prodajalec: definicija koncepta, opis delovnega mesta, pogoji in načrti, metode, usposabljanja, skrivnosti, motivacija in strokovni nasveti
Anonim

Sorazmerno pred kratkim se je pojavilo prosto delovno mesto prodajalca. Tudi po več kot ducatu let to stališče sproža veliko vprašanj. Kandidati, ki zavzamejo takšen položaj, ne razumejo vedno jasno, katere odgovornosti bodo morali izpolniti in kakšne rezultate pričakuje poslovodstvo.

Dober prodajalec: Definicija

Zanimivo je, da se kljub velikemu povpraševanju prodajalcev tega poklica v izobraževalnih ustanovah ne uči. Običajno ga je potrebno obvladati v praksi. Vendar so tisti, ki jim uspe, na trgu dela zelo cenjeni. Po mnenju strokovnjakov je nemogoče postati pravi prodajalec, če ne bo posebnega talenta, ki je lastnik predstavnikov tega specifičnega poklica.

Prvi predstavniki te dejavnosti so se imenovali menjalci denarja. V časih, ko ni bilo denarja, je bilo treba zamenjati en izdelek za drugega. Menjalniki denarja so vedeli, kaj enakovredno menjajo. Ko se je pojavil denar, se je pojavilo veliko novih imen: trgovci in kasneje trgovci. Sodobno ime - vodja prodaje - se je v vsakdanjem življenju pojavilo relativno nedavno.

Katere lastnosti potrebuje prodajalec?

Za uspeh na področju trgovine morate imeti izjemen nabor osebnih lastnosti. Morebitni kandidat mora biti:

  1. Ekstravertno. Če je komunikacija z ljudmi težavna in zahteva ogromno energije, bo gradnja uspešne prodajne kariere neverjetno težka.
  2. Optimističen. Ljudje so pritegnjeni k tistim, ki izžarevajo pozitivno in se, nasprotno, izogibajo pesimistom.
  3. Aktivno. Če želite zgraditi bazo strank, boste morali najprej vzpostaviti stik, vzpostaviti poslovne odnose.
  4. Organizirano. Delovni čas morate skrbno načrtovati, da boste lahko klicali in sestankovali, hkrati pa nikogar ne pozabite in potencialne stranke ne čakajte.
  5. Dober govornik. Da bi vas ljudje lahko poslušali, mora biti vaš govor prepričljiv, zložljiv in seveda razumljiv, da vam ga nihče več ne bo smel vprašati.

To so osnovne lastnosti dobrega prodajalca. Zahvaljujoč njim lahko pri tem energijsko zelo zanimivem delu dosežete neverjetne višine.

Tisti, ki so dosegli odličnost v poklicu, menijo, da je nemogoče poučiti prodajne teorije. Odgovor na vprašanje: "Kako postati boljši prodajalec?", Je, da je bolje razumeti skrivnosti tega dela v praksi.

Zanimivo je, da so prodajalci morda edini med menedžerji, za katere višja izobrazba ni potrebna. Večina prostih mest zahteva, da imajo kandidati vozniško dovoljenje in lastništvo pisarniških programov, vključno z 1C.

Dolžnosti

Ko se začnete zanimati za to, da postanete najboljši prodajalec, se seznanite tudi z odgovornostmi, ki jih ta položaj skriva. Morda so ti strokovnjaki v vsakem podjetju. Njihova glavna naloga je sposobnost vzpostavljanja neprekinjene prodaje izdelkov. Ni pomembno, ali bo to blago lastne proizvodnje ali kupljeno od posrednikov za nadaljnjo nadaljnjo prodajo.

Prodajna kariera

Če želite v praksi razumeti, kako postati najboljši prodajalec, morate biti pripravljeni na vse korake karierne lestvice, začenši z najnižjimi. Veliko je odvisno od področja, na katerem bo moral prodajalec delati.

Na primer, v trgovini na debelo lahko začnete z navadnim zastopnikom, ki se ukvarja z distribucijo izdelkov na maloprodajnih mestih in napredujete na mesto nadzornika, nato regionalnega ali teritorialnega upravitelja, vrh pa bo mesto vodje prodaje. Če dobite prodajalca avtomobilov, potem je karierna lestev lahko precej krajša. Po uspehu kot prodajalec lahko specialist pričakuje, da bo napredovan na mesto vodje.

Obeti

Če govorimo o časovnem razporedu doseganja cilja, potem bo celotna karierna lestvica trajala 3-5 let. V tem primeru je zelo pomembno imeti mentorja, ki je pripravljen preživeti svoj čas in deliti znanje z začetnikom.

Ker vas zanima, kako postati najboljši prodajalec, ni mogoče izgubiti pogleda na višino plačila. Praviloma je dohodek profesionalca odvisen od dodatkov. Razmerje med plačo in odstotkom je lahko drugačno. Običajno je fiksni del 40-odstoten, ostalo so odbitki prodaje. To spodbudi managerja k boljšemu delu in sklepanju več poslov.

Če zaupate informacijam s spletnih mest, ki objavljajo prosta delovna mesta, je prodajni koridor za prodajalce od 12 do 300 tisoč mesečno. Vendar pa je naivno verjeti, da je vse odvisno izključno od strokovnosti zaposlenega. Na dohodek vpliva tudi obseg podjetja, v katerem dela, in prodajano blago.

Treningi

Vsaka velika organizacija občasno izvaja usposabljanja za prodajalce. Na takšnih dogodkih strokovnjaki pridobijo nova znanja in razvijajo veščine za interakcijo s strankami. Redno obiskujte najboljše tečaje za prodajalce, tudi navaden zaposleni se spremeni v pravega profesionalca. Stroški financ in časa se večkrat izplačajo. Nadaljnje usposabljanje bo tudi odlično dopolnilo življenjepisu dobrega prodajalca in bo vplivalo na dohodek.

Usposabljanje je lahko, odvisno od vsebine:

  • metodološki;
  • motivacijski;
  • industrija;
  • trgovina z živili.

Po mnenju strokovnjakov je najpogostejši metodološki trening za prodajalce. Naučijo jih izvajati eno ali drugo tehniko trgovanja. Treningi imajo velik potencial, v katerem je posebna pozornost namenjena razvijanju veščin. Vendar podjetja redko uporabljajo ta format iz neznanih razlogov.

Kako postati dober prodajalec v banki?

Delo v kreditni instituciji pomeni veliko odgovornost. Potrebno je imeti ne le prodajne spretnosti, temveč tudi odlično poznavanje bančnih produktov, da lahko odgovorimo tudi na najpomembnejša vprašanja strank.

Najprej morate vzbuditi zaupanje potencialnega kupca. In šele nato nadaljujte s prodajo. Treba je razmišljati kot stranka, vedeti za njegove želje in dvome, skoraj bolj kot on sam. Če želite to narediti, morate biti strokovnjak in se izboljšati v svoji panogi. Ni vsako podjetje pripravljeno vlagati v izobraževanje zaposlenih. Zato se mora prodajalec, ki želi doseči vrh kariere, veliko naučiti sam.

Strokovni nasvet

1. Ne obupaj.

Po statističnih podatkih največ prodaje opravijo po petih stikih. To še posebej velja pri prodaji zapletenih izdelkov. Tudi če na prvo e-pošto niste dobili odgovora in klic ni prinesel nobenega rezultata, ne morete obupati. K tej stranki se lahko vrnete čez eno leto ali pozneje in ponovno ponudite ponudbo.

2. Sodelujte s stranko.

Tudi po končani transakciji ne prenehajte kontaktirati strank. Spomnite se nase z redkimi pismi ali klici, bodite v stiku. To je en način, da postanete dober prodajalec telefonskih številk. Za avtomatizacijo uporabite na primer CRM sisteme. Ta metoda bo znatno zmanjšala porabljen čas in povečala učinkovitost.

3. študirati.

Nekateri strokovnjaki ponavadi izgorevajo. To se zgodi, ko se včerajšnji novinec, ki se z veseljem nauči vsega novega, spremeni v samozavestnega profesionalca. Prodaja je področje, na katerem se morate vedno naučiti novih stvari, čeprav se zdi, da veste vse.

4. Zberite informacije.

Zelo težko je prodati tisto, česar ne razumeš. Še posebej v segmentu B2B. Če ne veste nekaj o izdelku, se posvetujte s sodelavci ali obljubite stranki, da bo vse izvedel in podrobneje razpravljal pozneje. Še bolje, informacije o izdelku zberite vnaprej. Strokovnjaki bodo hitro razumeli, da niste seznanjeni z izdelkom in vam ne bodo zaupali.

5. Iskanje novih strank.

Tudi strokovnjaki, ki vedno izpolnjujejo zastavljen načrt, nenehno iščejo priložnosti za razširitev svoje kupčeve baze. Če ste navajeni prodajati po telefonu, uporabljajte družbena omrežja, preizkusite kontekstualno oglaševanje in druge načine. Več kanalov privlačnosti, bolje. Postopoma se bo število strank povečalo, z njim pa tudi vaš dohodek.

Začeti kariero na področju prodaje ni težko, vendar le redkim uspe ostati v njej dlje časa in le redki postanejo pravi profesionalci.