povzetek

Sposobnost in spretnosti v življenjepisu: kako pravilno povedati o sebi?

Sposobnost in spretnosti v življenjepisu: kako pravilno povedati o sebi?

Video: Robert Hriberšek - Pedagogika in tehnika poučevanja 2024, Maj

Video: Robert Hriberšek - Pedagogika in tehnika poučevanja 2024, Maj
Anonim

V današnjem zelo konkurenčnem okolju je težko preceniti vrednost življenjepisa. Prav on ustvari glavni vtis delodajalca o vas pred sestankom osebno. Čim boljše se razkrijejo spretnosti in sposobnosti v življenjepisu, več možnosti je, da bo prosilca povabljen na nadaljnji razgovor in dosegel želeni položaj.

Na podlagi poslanih informacij bo opravljena ocena ustreznosti in sposobnosti preživetja kandidata, pripravljeni bodo določeni zaključki in pripravljena nadaljnja vprašanja. Kaj morate vedeti, ko določite veščine v življenjepisu, da povečate svoje možnosti pred konkurenco?

Prvič, obstaja več vrst predstavitve informacij:

1) kronološko: vsi dosežki in prejšnja mesta dela so opisani v obratnem vrstnem redu (od konca do začetka);

2) funkcionalne: spretnosti in sposobnosti v življenjepisu so razdeljene v tematske skupine (na primer: izkušnje z ljudmi, izkušnje s tehnologijo itd.);

3) mešano: organsko združuje prednosti obeh vrst.

Ne bo vsak delodajalec prebral vse, kar je napisal vlagatelj. Torej, kolikor večje so spretnosti in spretnosti v življenjepisu, višje jih je treba postaviti glede na ostale. Oni bodo ocenili, ali ste primerni ali ne. V drugi polovici praviloma ostanejo sekundarne informacije, ki se posredno nanašajo na poklic (na primer znanje dodatnih jezikov ali razpoložljivost certifikatov za tečaje in konference).

Delodajalec pogosto zahteva, da se s življenjepisom nanašajo na veščine in sposobnosti (primer: družabnost in prijaznost - prodajni asistent), ki so bili še posebej aktivno vključeni v prejšnja delovna mesta.

Pri pisanju se morate držati več osnovnih načel:

1. kratkosti. Ne pozabite, da je čas dragocen vir, še posebej za ljudi, ki poslujejo. Po študijah delodajalec porabi največ dve minuti za branje ene vloge. Nihče ne bo cenil velike količine besedila, ki ste ga poslali. Ne raztegnite misli, ne prepustite se pripovedim in razlagam. Pišite bolj kompaktno, zmanjšajte tisto, kar lahko zmanjšate.

2. Struktura in slog. Bolj enoten slog predstavitve, lažje je za zaznavanje in razumevanje. Tudi če združite več različnih vrst predstavitev, jih poskusite videti organsko. Za tematsko ločitev uporabite največ dva merila.

3. Bodi resničen. Opišite veščine in dosežke, bodite iskreni. Navsezadnje sledi intervju, intervjuju pa delo. Obstaja velika verjetnost, da bo goljufija razkrita. Bodite pripravljeni dokazati in potrditi vse, kar ste napisali.

4. Pismenost. Preverite pisno besedilo glede slovničnih in ločilnih napak. V človeškem umu je pismenost neposredno povezana s kompetencami. Nihče ne želi najeti upravitelja, ki piše z napakami. Vzemite si čas, posvetite čas preverjanju.

Če se prijavljate za delovno mesto, ki zahteva ustvarjalnost, je pisanje o spretnostih v življenjepisih nenavadno. Poskusite prepričljivo in zanimivo sporočiti bralcu, zakaj natančno bi morali dobiti to prosto delovno mesto, kako boste na tem področju koristni. Morda bo zaradi formalnih razlogov vaš življenjepis šibkejši kot pri konkurenci, toda s tem, ko ste pokazali iznajdljivost in iznajdljivost, boste zainteresirali delodajalca in dobili ljubezenski intervju.