karierno upravljanje

Opis zaposlitve finančni direktor: vzorec

Kazalo:

Opis zaposlitve finančni direktor: vzorec
Anonim

Cilj vsakega podjetja je porabiti čim manj sredstev in doseči največji dobiček. Za to nalogo imajo podjetja položaj finančnega upravitelja. Poleg tega ta specialist ni potreben v vsakem podjetju. Majhna podjetja ne zaposlujejo dodatnih delavcev, naloge te vrste pa opravlja direktor ali računovodja. Hkrati v velikih korporacijah vlogo finančnega managerja ne opravlja ena oseba, temveč cel oddelek zaposlenih.

Zakon ne določa prisotnosti opisa delovnega mesta finančnega upravitelja in zelo pomembno je imeti ta pravni dokument. Navsezadnje zaposlenemu pomaga razumeti, kaj od njega zahteva poslovodstvo in kakšno vlogo ima v podjetju. Hkrati lahko vodstvo z navodili ureja zaposlitev svojega osebja. Trenutno tega poklica ni mogoče neposredno študirati, zato bo zaposleni na tem področju potreboval povezano izobrazbo.

Podrobnejše informacije o tej temi vsebujejo vzorčni opis delovnega mesta finančnega upravitelja. Njegovi predmeti se lahko razlikujejo glede na smer, obseg in potrebe podjetja. Najpomembneje je, da je dokument v celoti skladen z veljavno zakonodajo države.

Splošne določbe

Glavna naloga strokovnjaka, ki ima tak položaj, je zagotoviti gibanje virov podjetja, pa tudi nadzor nad finančnimi odnosi podjetja. To mu pomaga, da najučinkoviteje razporedi in porabi rezerve organizacije v času svoje osnovne dejavnosti. Omogoča vam tudi največji dobiček z minimalnimi stroški, kar je pravzaprav glavni cilj imeti ta položaj.

Pravni dokument, in sicer opis delovnega mesta finančnega upravitelja, navaja, da je podrejen finančnim in glavnim direktorjem. To delovno mesto spada na vodstvena delovna mesta, zato lahko samo generalni direktor zaposlenega imenuje ali razreši. Zaposleni mora pri opravljanju svojih nalog ravnati po zakonih države, ukazih vodstva, pravilih podjetja in njegovi listini. Upoštevati je treba tudi drugo dokumentacijo, ki ureja njegove dejavnosti, vključno z opisom delovnega mesta finančnega upravitelja.

Znanje

Zaposleni je dolžan preučiti vso pravno dokumentacijo v zvezi s finančno in gospodarsko dejavnostjo podjetja, poznati trenutno stanje in razvojne perspektive tako podjetja kot tudi trga storitev in prodaje. Poznajte načela, s katerimi se izvaja finančno zaposlovanje podjetja, kako sestavljajo načrte, napovedne bilance, proračune, načrte dobička in prodaje blaga in storitev. Zaposleni mora biti seznanjen s sistemom finančnih instrumentov, ki je potreben za zagotovitev nadzora in upravljanja denarnih tokov.

Opis delovnega mesta finančnega upravitelja pomeni, da razume upravljanje lastnega kapitala podjetja, pozna metode vrednotenja sredstev in lahko določi njihovo dobičkonosnost in tveganje. Naučiti se mora pravilno upravljati z obratnim kapitalom in razumeti metode, s katerimi oblikujejo lastna delovna sredstva. Razumeti načela, s katerimi se določa podjetniško tveganje, v kakšnem vrstnem redu se izvajajo kratkoročno in dolgoročno posojanje podjetju, kako pritegniti izposojena sredstva in naložbe za podjetje ter kako najbolje uporabiti lastna sredstva podjetja.

Drugo znanje

V opisu dela finančnega direktorja v trgovski družbi je navedeno, da je dolžan poznati pravila za proizvodnjo in odkup vrednostnih papirjev, postopek za razdelitev virov organizacije; biti sposoben ugotoviti, ali se naložbe podjetja učinkovito uporabljajo. Poznati bi moral načela finančnega nadzora, denarnih plačil, vedeti, po katerih načelih in metodah se obdavčuje.

Vedite tudi, kako jih pravilno plačati in kakšne davčne takse obstajajo. Preučiti celotni davčni sistem kot celoto, poznati lastnosti njegovih glavnih točk, pa tudi standarde poročanja in obračuna finančnih virov podjetja. Po opisu dela fin. vodja, poznati mora računovodstvo, delovno pravo in ekonomijo. Dobro je vedeti, kako in zakaj se uporabljajo računalniška tehnologija, komunikacije in telekomunikacije. Prav tako mora od njega preučiti pravila in postopke podjetja, vključno s požarno varnostjo, disciplino in varovanjem dela.

Funkcije

Glavna naloga tega zaposlenega je upravljati s finančnimi sredstvi podjetja za čim večje dobičke. Njegove odgovornosti vključujejo tudi razvoj osnutkov finančnih načrtov za sedanjo in prihodnjo vrsto. Ukvarja se z napovedovanjem proračuna in ravnotežja podjetja, razvojem standardov obratnega kapitala in z izvajanjem aktivnosti za povečanje hitrosti njihovega prometa.

Kot je navedeno v opisu dela finančnega upravitelja za majhno podjetje, mora delavec razviti ukrepe za upravljanje kapitala in določanje njegovih cenovnih značilnosti. Zaposleni analizira ekonomsko in finančno stanje podjetja ter tudi oceni učinkovitost svojega dela. Zagotoviti bi moralo solventnost podjetja, odpraviti materialne in tehnične vire, ki se ne uporabljajo, in preprečiti njihovo pojavljanje. Bi se morali vključiti v povečanje dobičkonosnosti proizvodnje, povečati dobiček, zmanjšati stroške za gospodarsko dejavnost podjetja, pa tudi okrepiti denarno disciplino v organizaciji.

Opis zaposlitve in odgovornosti fin. upravnik

Zaposleni, registriran za to delovno mesto, je odgovoren za zagotavljanje izvrševanja proračuna in finančnih načrtov podjetja, ki upošteva vse potrebne kazalnike. Razvija metode za uravnavanje proizvodne učinkovitosti podjetja. To pomeni, da finančni poslovodja določi najboljše možnosti za oblikovanje stroškov proizvodnje, razporedi stroške, spremlja oblikovanje cen in tako naprej. Zaposleni se ukvarja z upravljanjem premoženja podjetja. Upošteva financiranje proizvodnje, popravila, izdajo novih izdelkov, širitev proizvodnih zmogljivosti, odpiranje hčerinskih družb in še veliko več.

Specialist upravlja proste denarne tokove, izvaja reorganizacijo, likvidacijo in prodajo premoženja podjetja. Po opisu dela finančnega direktorja v gradbenem podjetju mora določiti vire financiranja gospodarskih in proizvodnih dejavnosti podjetja. Se pravi, poiščite načine, kako pridobiti proračunsko financiranje, posojanje, izdajo in odkup vrednostnih papirjev, nadzor nad najemom, izposojo in upravljanje obstoječih sredstev in drugo. Poleg tega bi moral izvajati analizo in razvoj shem za uporabo virov pridobivanja finančnih sredstev.

Druge funkcije

Zaposleni na finančnem direktorju mora podpreti predloge za preusmeritev in hrambo sredstev, pridobitev posojil, pa tudi za uporabo drugih virov pridobivanja finančnih sredstev. Vso to dokumentacijo je dolžan poslati višjemu vodstvu. Njegove odgovornosti vključujejo vzpostavitev in vzpostavljanje poslovnih odnosov z različnimi vrstami kreditnih institucij, lizinškimi družbami in drugimi komercialnimi organizacijami. Finančni poslovodja je odgovoren za zagotavljanje ciljanega delovanja kreditov in lastnih finančnih virov organizacije, pripravo bančne dokumentacije za vse plačilne namene.

Kot je navedeno v opisu dela finančnega poslovodje, se je v ednini dolžan ukvarjati z naložbeno politiko in upravljanjem premoženja družbe, pri tem pa določiti njihovo strukturo, pripravljati dokumentacijo za zamenjavo in likvidacijo ter upravljati portfelj vrednostnih papirjev. Njegove odgovornosti vključujejo ocenjevanje in analizo učinkovitosti denarnega toka, zavarovanje prihodkov, urejanje finančnih in poravnalnih bančnih poslov, plačilo dela izvajalcev in dobaviteljev, spremljanje pravočasnega odplačevanja posojil in izplačilo zaslužka denarja zaposlenim v podjetju.

Druge dolžnosti

Če upoštevamo opis delovnega mesta finančnega direktorja v podjetju, obstaja klavzula, v kateri je navedeno, da mora delavec zagotoviti operativno financiranje, opraviti plačilne in poravnavne obveznosti, pravočasno odražati vse spremembe v zvezi s plačilnimi zmožnostmi podjetja in spremljati lastna sredstva podjetja. Izračuna dobiček od prodaje blaga in storitev, uporablja vire, izvaja druge operacije, ki vplivajo na glavne dejavnosti podjetja. Odgovornosti tega zaposlenega vključujejo odločanje o razdelitvi dobička. To vključuje financiranje proizvodnih procesov za izvajanje prijavljenih načrtov, izplačilo plač in dividend, izvajanje socialnih programov, vračilo posojil itd.

Druge naloge

Zaposleni se ukvarjajo z obračunavanjem davkov, njihovo minimizacijo, prenosom sredstev, da bi jih lahko izplačali specializiranim ustanovam in skladom. Opis delovnega mesta finančnega upravitelja (vključno z Republiko Kazahstan) predvideva, da zaposleni analizira izvajanje ocen, računovodskih in drugih poročil, ki vplivajo na finančne dejavnosti podjetja, spremlja izvajanje načrtov, zaustavitev proizvodnje proizvodov, ki so neugodni za prodajo, in pravilno porabo finančnih sredstev podjetja.

Prav on organizira računovodstvo finančnih virov in pripravo poročevalske dokumentacije za vodstvo in druge strukture, ki te podatke potrebujejo. Zagotavlja pravilno izvedbo vseh dokumentov in preverja točnost podatkov, ki so v njih navedeni. Njegove naloge lahko vključujejo usklajevanje in svetovanje vodstvu v finančnih zadevah.

Pravice

Glede na razpoložljive opise delovnih mest fin. poslovodja, ima pravico zahtevati od poslovodstva, da mu zagotovi normalne delovne pogoje. To pomeni, da ima delavec pravico zagotoviti prostore, organizirati delovno mesto in zagotoviti vsa potrebna orodja za izpolnjevanje dodeljenih funkcij. Ima pravico uporabljati smernice, navodila, ukaze, ukaze in druge dokumente, ki urejajo njegovo dejavnost.

Lahko ponudi glavne metode za izboljšanje dejavnosti podjetja, pa tudi možnosti za izboljšanje oblik in metod dela, če to sodi v njegovo pristojnost. Njegova pravica je sprejemati osnutke odločb, ki vplivajo na njegovo delo, zahtevati dokumente in podatke od vseh zaposlenih v podjetju, vključno s statistiko, poročili in drugo; obvestiti oblasti o pomanjkljivostih podjetja in predlagati rešitve problema. Finančni poslovodja lahko podpiše in potrdi dokumentacijo različnih vrst, če je to v njegovi pristojnosti. Ima pravico uporabljati različne načine pridobivanja informacij za reševanje nalog, ki so mu dodeljene.

Odgovornost

Zaposleni je lahko odgovoren, če pravočasno ali slabo opravlja naloge, ki so mu bile dodeljene zaradi nezakonite uporabe njegovih pravic, vključno z zlorabo njegovih pooblastil ali njihovo uporabo v osebne namene. Odgovoren je, če ne upošteva ukazov, navodil, navodil in drugih točk. Če krši statut in pravila družbe, ležerno ravna s premoženjem podjetja, grobo ravna z zaposlenimi in osebjem organizacije. Finančni poslovodja je odgovoren za ohranjanje dokumentov in zaupnih informacij, varovanje poslovne skrivnosti in vohunjenja. Odgovorni so lahko tudi za zagotavljanje zavestno napačnih ali izkrivljenih informacij o finančnem stanju podjetja in prometu njegovih finančnih virov.

Zaključek

To so glavne točke, ki vsebujejo vzorčni opis delovnega mesta finančnega upravitelja. Glede na smer gospodarske dejavnosti organizacije in druge točke jih je mogoče spreminjati ali dopolnjevati, ne da bi presegale področje veljavne zakonodaje. Ta dokument ureja glavne dejavnosti finančnega upravitelja. Mnogi ljudje napačno zamenjujejo to delovno mesto z delovnim mestom direktorja, v resnici pa je to nekoliko narobe. Finančni poslovodja je le uslužbenec oddelka in je podrejen ne le generalnemu direktorju, temveč tudi finančnemu direktorju. Poklic je zelo pogost in zahteven na trgu dela, vendar še vedno ni mogoče pridobiti neposrednega specializiranega izobraževanja za to vrsto dejavnosti na ozemlju naše države, zato si tisti, ki želijo, izbrati sorodne poklice.