karierno upravljanje

Sekretar v šoli: dolžnosti, opisi delovnih mest, delovni pogoji

Kazalo:

Sekretar v šoli: dolžnosti, opisi delovnih mest, delovni pogoji

Video: 97% Owned: How is Money Created 2024, Maj

Video: 97% Owned: How is Money Created 2024, Maj
Anonim

Delo na določenem položaju predvideva izvajanje določene dejavnosti s strani najetega zaposlenega. Naloge tajnika v šoli so sestavni del delovnega opisa osebe, ki je na tem položaju. S tem dokumentom lahko jasno predstavite ne le obseg odgovornosti, ampak tudi druge vidike poklicne dejavnosti.

Splošne določbe dokumenta

Ta del dokumenta ponavadi navaja postopek za najem kandidata za položaj, podrejenost sekretarja pri opravljanju njegovih neposrednih nalog in zahteve za prosilce.

Kandidat mora imeti poklicno izobrazbo, da se lahko zaposli in pozneje izpolni naloge tajnika v šoli. Kandidat ima lahko tudi polno srednješolsko izobraževanje in strokovne pripravljalne tečaje v skladu z ustaljenim programom. V tem primeru zahteve za delovne izkušnje niso predstavljene.

Najem in odpuščanje opravi neposredno direktor izobraževalne ustanove. Zaposleni poroča ravnatelju med opravljanjem nalog tajnika na šoli.

Kaj vodi tajnico

Ti podatki so predpisani tudi v splošnem delu opisa delovnega mesta. Omogoča vam, da jasno razumete, kateri dokumenti služijo kot vodilo specialistu, ki je v šoli tajnik.

Za podlago je treba uporabiti naslednjo dokumentacijo:

  1. Naloge, odredbe, uredbe in drugi regulativni dokumenti.
  2. Standardi za enoten sistem organizacijske in upravne dokumentacije.
  3. Listina in notranji predpisi izobraževalne ustanove.
  4. Opis delovnega mesta tajnice.
  5. Pravila in predpisi o varstvu dela, varnostnih ukrepih, sanitarnih ukrepih v okviru proizvodnje, požarni zaščiti.
  6. Pravila ločil in črkovanja.
  7. Osnovna pravila za delo s pisarniško opremo.

Upoštevati je treba tudi tiste normativne in zakonodajne akte, ki se nanašajo na neposredne naloge tajnika ravnatelja. Tako boste lahko svoje delo opravljali čim bolj produktivno in učinkovito.

Obseg nalog

Neposredne naloge tajnika v šoli so najpomembnejši del opisa delovnega mesta. Določa, katere vrste dejavnosti bo moral človek opravljati v svojem delovnem dnevu.

Poklicne naloge tajnika šole so naslednje:

  1. Sprejem dopisov, prejetih na izobraževalni ustanovi.
  2. Prenos korespondence v skladu z ukazi naročitelja.
  3. Vodenje evidence (tudi v elektronski obliki).
  4. Izvajanje operacij, povezanih z zbiranjem in obdelavo informacij (vključno z uporabo računalniške tehnologije).
  5. Spremljanje pravočasne priprave in pregleda dokumentacije.
  6. Sestavljanje pisem, poizvedovanj, dokumentov in odgovorov po naročilu direktorja izobraževalne ustanove.

Tajnica je v tesnih strokovnih stikih ne le z direktorjem, temveč tudi z vodji strukturnih oddelkov šole, učiteljskim osebjem in namestniki direktorjev. Poleg tega izvajalec na tem položaju ne samo samostojno izpolnjuje vsa pravila zavoda, ampak tudi spremlja izvajanje drugih zaposlenih. Omeniti velja, da se odgovornosti tajnika v šoli ne razlikujejo od odgovornosti tajnika šole.

Kaj mora vedeti specialist

Pri najemanju poslovodstvo od prosilca zahteva, da ne le določene izobrazbe, temveč tudi, da ima določeno znanje. In bolj profesionalno, kot bo prijavitelj vodil, kaj mora vedeti, večja je verjetnost dobrega dela.

Seznam potrebnega znanja vključuje naslednje:

  1. Zakonodajni. Normativni in pravni akti v zvezi z urejanjem izobraževalne dejavnosti.
  2. Pravila poslovne dokumentacije in dopisovanja, osnove etike in etiketa.
  3. Navodila za vodenje pisarniških del.
  4. Pravila za delo z računalniško in organizacijsko opremo, uporaba domofonov.
  5. Pravila za izdelavo, obdelavo, prenos in shranjevanje dokumentacije.
  6. Struktura institucije.

S tem znanjem delo tajnika v šoli in naloge, ki jih določa delovno mesto, ne bodo povzročale posebnih težav. In to bo posledično povečalo verjetnost za karierno rast.

Pravice sekretarja

Vsako delovno mesto poleg nalog tajnika šolske enote na šoli določa tudi določen obseg pravic specialista. Predpisani so tudi v opisu dela.

Seznam osnovnih pravic osebe, ki je na delovnem mestu šolskega tajnika, vključuje zbiranje potrebnega gradiva in informacij osebja (po potrebi in od uprave), pojasnitev razlogov za zamudo pri izvrševanju prenesenih nalogov, zahtevo po dokončni izdelavi dokumentov, v katerih so bile ugotovljene kršitve. Tajnica ima tudi pravico, da v izvajanje nalog, ki jih izda uprava, vključi osebje šole, potrdi osnutke dokumentov, povezanih z upravljavskimi dejavnostmi zavoda, ter da poda predloge za izboljšanje dejavnosti vodenja in izboljšanje procesa dela z dokumenti.

Odgovornost za položaje

Šolski tajnik nosi disciplinsko odgovornost za nepravilno izpolnjevanje ali popolno neizpolnjevanje svojih neposrednih nalog, pravil internih predpisov izobraževalne ustanove, neuporabe pravic, ki jih določa opis delovnega mesta. Meje odgovornosti določajo trenutna delovna zakonodaja države.

Odgovornost je določena za škodo na šoli ali udeležencem izobraževalnega procesa v okviru poklicne dejavnosti ali neizpolnjevanje neposrednih nalog tajnika-pisarja v šoli, ki ga določata trenutni opis dela in lokalna dokumentacija, ki ureja delo specialista. Postopek odgovornosti določa civilno in delovno pravo, ki velja v državi v času škode.

Delovne interakcije in delovni pogoji

Najprej velja omeniti, da tajnik šole dela po urniku, ki je sestavljen na podlagi 40-urnega delovnega tedna. Vendar hkrati opis delovnega mesta navaja, da delovni dan ni standardiziran. Pri zaposlovanju za mesto sekretarja enote za usposabljanje je treba ta dejstva upoštevati.

Sekretar izobraževalne ustanove je v okviru izvajanja delovnih aktivnosti v stiku z učnim osebjem šole, administrativnim in servisnim osebjem. Interakcija se izvaja za nadaljnje zagotavljanje potrebnih informacij, ki so jih prejeli na sejah sveta šol, sej učencev in učiteljev. Med poklicne naloge sekretarja spada tudi preverjanje izvajanja prenesenih naročil, navodil in navodil. Zanj veljajo tudi kadrovske in finančne ter gospodarske dejavnosti, ki jih izvaja izobraževalna ustanova.

Zaključek

Vodstvo šole ali katere koli druge vzgojno-izobraževalne ustanove s pomočjo opisa delovnega mesta jasno in jasno zagotavlja krog glavnih poklicnih dolžnosti specialista, določa meje podrejenosti, poklicne interakcije, začrta meje odgovornosti zaposlenega. Pri pripravi tega dokumenta se upoštevajo zakonodajni akti, ki urejajo delovno dejavnost različnih specialistov, kvalifikacijski in informacijski vodniki ter druga metodološka literatura.