karierno upravljanje

Opis delovnega mesta natakarja. Pogoji storitve

Kazalo:

Opis delovnega mesta natakarja. Pogoji storitve

Video: ZAKON O ARHITEKTURNI IN INŽENIRSKI DEJAVNOSTI (ZAID) 2024, Maj

Video: ZAKON O ARHITEKTURNI IN INŽENIRSKI DEJAVNOSTI (ZAID) 2024, Maj
Anonim

Restavracija ima odlične razvojne možnosti in v njem je velika konkurenca. V pogojih sodobnega trga storitev je pomembno upoštevati vse: notranjost ustanove, kuhinjo, stilske značilnosti in kreativne ideje. Vendar pa je v mnogih pogledih priljubljenost določene ustanove in tudi njena dobičkonosnost odvisna od dela vzdrževalnega osebja. Zato je vredno posvetiti posebno pozornost njegovi izbiri in usposabljanju. V pomoč restavratorjem - opis delovnega mesta. Natakar - kaj je to stališče, izpolnjevanje dolžnosti in prisotnost kakšnih osebnih lastnosti? O vsem tem - naprej.

Glavne značilnosti stroke

Delo natakarja v restavraciji, kavarni, gostilni ali katerem koli drugem gostinskem obratu se spušča na tri osnovna načela:

  • kompetentna nastavitev mize;
  • poznavanje osnovnih pravil etiketa;
  • spretnosti in tehnike za postrežbo obiskovalcev.

Dolžnosti natakarja niso samo kompetentna postavitev mize, ohranjanje čistosti prtov in posode. Udeleženci morajo biti dobro seznanjeni z jedilnikom restavracije ali kavarne, poznati glavne sestavine in način priprave te ali one jedi ter se usmeriti v alkoholne pijače, ki lahko poudarijo okus kulinaričnih dobrot. To je zapisano v uradnem dokumentu, imenovanem "Opis delovnega mesta".

Natakar je dolžan posedovati in uporabljati tehnična znanja in tehnike kompetentnega servisa za stranke, saj sta ugled ustanove in njena priljubljenost odvisna od kakovosti storitve.

Komunikacija s strankami

To je ločena kategorija odgovornosti, ki ji je treba nameniti največ pozornosti. Najprej je to posledica dejstva, da je natakar v kavarni ali restavraciji t.i. povezava med obiskovalci in drugimi storitvami. To pomeni, da bo ta določen uslužbenec (samo v najtežjih primerih - skrbnik) rešil vse konfliktne situacije, ki lahko nastanejo na primer po krivici kuharja.

Zato je za potencialnega uslužbenca gostinskega lokala tako pomembno, da pozna osnove psihologije, etiketa in dobro razume tankosti komunikacije z ljudmi. Stik s stranko ni samo uradna komunikacija, ki se spušča na izbiro hrane in pijače. To je šala, prijazen nasmeh in tudi zelo subtilna kombinacija neformalne komunikacije in spoštovanja podrejenosti. Omeniti velja, da poznavalci restavracij svoje dejavnosti pogosto označujejo kot posel, ki temelji na osebni komunikaciji.

Funkcionalne odgovornosti natakarja

Obstaja pet kategorij natakarjev, od katerih vsako odlikuje stopnja strokovnosti zaposlenega, njegovih spretnosti in lastnosti. Glavne odgovornosti osebja so jasno določene v uradnem dokumentu z naslovom "Opis delovnega mesta". Natakar je dolžan:

  • vzdrževati čistočo na mizah, in sicer pravočasno čiščenje umazanih posod z njih in zamenjati na čiste ter spremljati stanje prtov in prtičkov;
  • optimalno razporedite pohištvo v zavodu: prilagodite stole za odpeljane stranke, razširite mize za udobnejšo namestitev drugih obiskovalcev;
  • spremljajte število stalnih nastavitev mize: pravočasno dostavite začimbe, sol, zobotrebce in prtičke;
  • biti čeden, nositi kombinezon, imeti čeden in negovan videz, hkrati pa ne izstopati s svetlim ličenjem in nakitom na rokah;
  • pravočasno opraviti zdravniški pregled in upoštevati pravila osebne higiene;
  • Bodite vljudni do obiskovalcev in se poskušajte izogniti konfliktnim situacijam. Če se pojavijo, povabite starejšega natakarja ali skrbnika.

Poleg tega predpisuje še nekaj priporočil, ki jih mora upoštevati gostinsko osebje, opis delovnega mesta. Natakar mora aktivno sodelovati pri načrtovanih / nenačrtovanih podbojniških in sanitarnih dnevih, prav tako pa si prizadevati za izboljšanje svojih spretnosti in, kolikor je to mogoče, izpopolnjevanje.

Značilnosti dela natakarja na posebnih prireditvah

Najprej ima nekoliko drugačne funkcionalne odgovornosti kot zaposlen s polnim delovnim časom, tak natakar. Na bankete, korporativne večere, obletnice in druge posebne priložnosti so vabljeni ljudje, ki iz različnih razlogov niso opravili formalnega usposabljanja, vendar želijo delati v gostinskem podjetju. V tem primeru naj natakar na bankete gleda kot na odlično priložnost, da potencialnemu delodajalcu pokažejo svoje sposobnosti in obvladajo tehnične metode postrežbe obiskovalcev.

Obstaja več vrst banketnih storitev, od preprostih pijač in prigrizkov do kompleksnih praznovanj z velikim številom glavnih jedi in prigrizkov. Ugled celotne ustanove, pa tudi razpoloženje in udobje obiskovalcev sta odvisna od pravilnega in usklajenega dela natakarjev.

Natakar natakar

Za organizacijo gostinske dejavnosti v zavodu ni odgovoren le natakar. Pravila storitve veljajo tudi za barmena, ki mora tudi kompetentno izpolniti svoje naloge in postreči z obiskovalci. Tako mora na primer barman nadzorovati količino in asortiman alkoholnih pijač, biti sposoben pripraviti različne koktajle in obvladati tudi psihološke tehnike postrežbe gostov.

Poleg tega mora lastnik lokala spremljati stanje zaupane opreme in vzdrževati čistočo na svojem delovnem mestu.

Usposabljanje in zaposlovanje osebja

Po eni strani se lahko zdi, da kdorkoli lahko dela kot natakar. Da, študentje lahko delajo tudi v majhnih kavarnah, toda za modne restavracije z ekskluzivno kuhinjo bo treba izbrati kvalificirano osebje, od njenega dela bosta v veliki meri odvisna ugled ustanove in njena dobičkonosnost. Ohranjajte čistost na mizah, pravočasno očistite umazane posode in posodabljajte predmete za serviranje (začimbe, sol, prtičke in zobotrebce), obvladite psihološke tehnike in poznajte posebnosti priprave določene jedi ter razumejte alkoholne pijače - vse to bi morali znati vedeti in sledite natakarju.

Pravila za servisiranje obiskovalcev niso jasno določena navodila. Danes obstaja ogromno kreativnih restavracij z izvirnim konceptom poslovanja. Toda tudi v tem primeru mora biti osebje kompetentno in odgovorno, da se izognemo neprijetnim situacijam na delovnem mestu.