karierno upravljanje

Kako postati nogometni agent v Rusiji, Ukrajini in Belorusiji

Kazalo:

Kako postati nogometni agent v Rusiji, Ukrajini in Belorusiji

Video: Istanbul, Turkey. East and West. Big clip. 2024, Maj

Video: Istanbul, Turkey. East and West. Big clip. 2024, Maj
Anonim

V pogovorih o nogometu se nehote ukvarjajo teme denarja, trgovine in pogodb. Kdo športnikom zagotavlja stabilno prihodnost? Takšni ljudje se imenujejo agenti. Imajo vlogo računovodje, diplomate, odvetnike, medtem ko poskušajo ostati v ozadju. Kdo so te skrivnostne osebnosti? Kako postati nogometni agent?

Uvod v poklic

Prvi agenti v nogometu so se na zahodu pojavili v 70. letih XX stoletja. S podpisom pogodbe s športnikom so prevzeli odgovornost za njegove finance in kariero. Seveda, kako dobri bodo rezultati, je odvisno od strokovne usposobljenosti in poštenosti. Za podporo visoki ravni strokovnjakov na tem področju je FIFA ustanovila Inštitut za nogometne agente. Tu opravijo izpite za usposobljenost, znanje tujih jezikov, sodne prakse. Običajno so igralci nekdanji nogometaši, ki dobro poznajo dejavnosti moštvenih športov in značilnosti komunikacije z obstoječimi igralci.

Inštitut za podobne strokovnjake deluje tudi v Rusiji, po katerem dobijo RFU potrdilo. Licenca nogometnega agenta daje pravico do dela ne le v lastni državi, ampak tudi v drugih državah, poleg tega pa zagotavlja preglednost ukrepov. Trenutno strokovnjakov s tega področja, ki so končali študij v Ruski federaciji, šteje približno 150 ljudi. Zastopanje interesov športnikov ne morejo samo strokovnjaki, temveč tudi njihovi svojci. Torej, zadeve slavnega nogometaša Ronaldinha so njegov brat, brata Riise pa - njuna mati Berit Riise.

Značilnosti posebnosti v Rusiji

Pri nas se je ta poklic pojavil v začetku 90. let dvajsetega stoletja. Nestrokovnjaki so začeli sodelovati tudi z licenčnimi zastopniki, ki so svoje stranke pogosto prevarali v lastno korist. Prva organizacija v Rusiji, ki je imela pravico prodati naše športnike v tujino, je bil Sovintersport. Žal je večina plač šla državi, zato so igralci in hokejisti prejeli malo denarja. Tako je za branilca reprezentance ZSSR Vagiz Khidiyatullin, ki je odšel v Francijo, država prejemala 29 tisoč mesečno od svoje plače v višini 30 tisoč dolarjev.

Pionirski agent pri nas je bil Konstantin Sarsaniya. Nekdanji nogometaš še vedno ostaja na seznamu Mednarodne nogometne zveze. Trenutno dela kot trener. Tudi profesionalni agenti številnih nekdanjih nogometašev so V. Pančenko, D. Gradilenko, A. Novgorodov.

Pravila za pridobitev licence

Kako postati nogometni agent? Kdo ima pravico, da se imenuje specialist na tem področju? Če želite dobiti tak položaj, morate:

- imeti državljanstvo države, v kateri se zahteva dovoljenje;

- ne biti kršitelj zakona;

- Uspešno opravite poseben test FIFA.

Kotizacijo za izpit določi nogometna zveza države, v kateri poteka testiranje. Od 100 do 1000 evrov. Na leto sta dovoljena dva poskusa preizkusa.

Po izpolnjevanju vseh pogojev in pridobitvi licence mora agent plačati FIFA za pravico do dela s strankami od 1000 do 10.000 evrov. Prav tako lokalna nogometna zveza predstavlja svoje pogoje.

Izpit za licenco

Preden se bodoči agent odpravi na testiranje, mora prispevati v višini 100 tisoč rubljev. Ta denar gre za kritje stroškov organizacije in izvedbe izpita. Pristojbine ni mogoče povrniti. Dan pred testiranjem je običajno enodnevna delavnica. Za vsa vprašanja izpita se obrnite na pravni oddelek Ruske nogometne zveze. V tej enoti je treba predložiti številne dokumente.

Izpit vključuje dvajset vprašanj z več izbire. Test temelji na naslednjih materialih:

  1. Listina FIFA, ki je bila sprejeta leta 2012.
  2. Listina za uporabo listine FIFA.
  3. Predpisi FIFA o statusu in prehodih igralcev.
  4. Pravilnik o statusu in prehodih igralcev.
  5. Pravilnik o zastopnikih nogometašev FIFA.
  6. Pravila, ki urejajo postopke odbora za status igralcev in senata za reševanje sporov.
  7. Disciplinski zakonik FIFA.

Vprašanja Mednarodne zveze nogometnih zvez prihajajo v angleščini, ki jo prevaja mednarodni oddelek Ruske nogometne zveze.

Značilnosti pridobitve licence pri nas

Kako postati nogometni agent v Ruski federaciji? Če želite to narediti, se obrnite na ustrezno organizacijo. RFU daje pravico do pridobitve strokovnega spričevala ob predložitvi potrdil iz nevropsihiatričnega dispanzerja policiji, iz katerih je razvidno, da bodoči agent ne trpi za duševnimi boleznimi in nima kazenske evidence. Kupiti morate tudi zavarovalno polico, katere cena znaša 100 tisoč švicarskih frankov. Denar je zavarovanje v primeru pravdnih sporov. Nato morate podati izjavo o pripravljenosti za spoštovanje kodeksa časti.

Tukaj je, kako postati nogometni agent! Ali je na voljo dovolj dokumentov? Predpogoj, kot že rečeno, je uspešno opravljanje posebnega izpita. Sprejema jo komisija sedmih ljudi. Vključuje predstavnike Poklicne nogometne lige, Pravnega odbora RFU in ruske nogometne premier lige.

Kako najti nogometnega agenta?

Katere ukrepe je treba izvesti, da najdete dobrega strokovnjaka? Najprej se morate obrniti na združenje nogometnih agentov. Tu lahko izberete pravo možnost in sestavite pogodbo. Drugič, ne pozabite, da mora poklicni agent prevzeti odgovornost pri reševanju pravnih vprašanj, delu s pogodbami o zaposlitvi in ​​nastopati kot svetovalec, posrednik pri prenosu in športnih dejavnostih stranke. Tretjič, treba je dobro preučiti izobrazbo specialista in delovne izkušnje.

Agentska plača ne presega 10 odstotkov dohodka igralca. Če je športnik mlajši od 16 let, se stopnja zmanjša na tri odstotke. Specialist prevzame stroške letov in organizacije srečanj s predstavniki nogometnih klubov.

Agencije

Če želite dobiti odgovor na vprašanje, kako najti nogometnega agenta, se lahko obrnete na zvezo, ki združuje vse licencirane nogometne strokovnjake RFU. Nastala je leta 2004. Cilj AFA je sodelovanje agentov, razvoj nogometa, pa tudi nogometne industrije v Ruski federaciji. Združenje nogometnih agentov olajša interakcijo agentov z Mednarodno zvezo nogometnih zvez, Rusko nogometno zvezo, Evropsko nogometno unijo in rusko nogometno premier ligo. Združenje nogometnih agentov vključuje A. Minasov, A. Zotov, S. Bazanov, O. Eremin, A. Tolstikov, A. Manyakov, O. Malezhik.

Nogometni agenti Moskve in drugih mest Rusije

Eden najvplivnejših strokovnjakov s tega področja je Oleg Artyomov. Njegovi klienti so bili A. Aršavin, P. Pogrebnyak, R. Pavlyuchenko in drugi. Agent je licenco dobil leta 2004. V Moskvi O. Artemov dela v nemški agenciji Dr. Oliver Wendt in Tomas Zorn.

Nogometni agent D. Sychev, I. Denisov, V. Bystrov je Pavel Andreev. Specialist sodeluje s klubom Zenit.

Leta 2005 je drugi znani agent, Nemec Tkačenko, ustanovil ProSports Management. Pred tem je vodil samarski klub Wings. Nato je postal predstavnik D. Kolodina, S. Leiltona, A. Tihonova. Specialist promovira blagovno znamko Anji, ki je v upravnem odboru.

Agencija "SA", ki jo je ustvaril Aleksej Safonov, se osredotoča predvsem na mlade igralce. Je partner šole Čertanovo. Seznam strank agencije vključuje Artem Dziuba, Sergey Ryzhikov, Vladimir Granat, Aleksej Medvedev in drugi.

Druga znana nogometna organizacija ASA International, ki jo vodi Arsen Minasov, sodeluje s takšnimi strankami, kot so K. Zyryanov, V. Kulik, R. Shirokov, O. Vukoevich. Podjetje je znano na mednarodnem trgu, sodeluje s hrvaškimi igralci.

Strokovnjaki v državah CIS

Kako v Ukrajini postati nogometni agent? Najprej morate imeti na računu 8 tisoč grivna in številne povezave v nogometnih reprezentancah. V marcu in septembru vsakega leta se opravljajo izpiti za pridobitev licence. Za sprejem na preverjanje znanja je treba Odboru za status in prenose predložiti naslednje dokumente:

- dve vrsti potnega lista: tuji in civilni;

- identifikacijska koda;

- delovna knjižica;

- diploma o izobrazbi;

- izjava z avtobiografijo;

- potrdilo o prebivanju;

- izvlečki iz nevropsihiatričnih in narkoloških ambulant;

- potrdilo Ministrstva za notranje zadeve;

- denarni prispevek.

Kandidati se preverjajo za poznavanje listine FIFA in predpisov o statusu in prenosih nogometašev, pravilnikov FIFA o dejavnosti agentov, pravilnikov FFU o delu agentov. Pridobljeno dovoljenje velja pet let in ima mednarodni status.

Predpogoj za delo kot nogometni agent je nakup zavarovanja. Njen strošek je približno 10.350 grivna, uporablja pa se le v primeru pravdnega postopka. Specialist zagotavlja tudi letno zavarovanje svojih dejavnosti v višini 100 tisoč švicarskih frankov.

Nogometna agencija v Belorusiji

Pogoji za pridobitev licence v tej državi so enaki kot v drugih državah. Agent mora opraviti izpit. Od dvajsetih testnih vprašanj jih petnajst vključuje teme o predpisih FIFA in pet o zahtevah ABFF. Prispevek k izpitu ima oseba z visoko izobrazbo. Potencialni agent mora predložiti potrdilo o kazenskem pregledu in dokaz o duševnem zdravju. Po izpitu kandidat sklene pogodbo o zavarovanju odgovornosti in podpiše kodeks poklicnega ravnanja.

Ko govorimo o tem, kako v Belorusiji postati nogometni agent, je treba opozoriti, da se tega poklica lahko naučijo tudi sorodniki športnikov, vendar morajo biti registrirani pri Združenju beloruske nogometne zveze.

Nelicencirani agenti

Kadar potrebujete nogometnega agenta in športnik nima velikih količin, se morate obrniti na ilegalne strokovnjake. V neuradno poslovanje pri nas sodelujejo različni ljudje, na primer vodje klubov, zaposleni iz športnih oddelkov in drugi. Uredba o statusu in prehodu igralcev ruske nogometne zveze določa sankcije tako proti klubom, ki delajo z nelicenciranim agentom, kot tudi samim igralcem, ki so z njimi sklenili sporazume. Za slednje je kazen običajno videti kot opozorilo, denarna kazen 250 tisoč rubljev ali prepoved do 12 mesecev. Kar zadeva klube, je kazen za sodelovanje z nelicenciranim agentom že milijon rubljev, možno je tudi premestitev organizacije v nižjo divizijo, odvzem točk, prepoved prestopov za določeno obdobje. Vse transakcije v tem primeru se prekličejo.

Kljub resnim sankcijam igralci in klubi še naprej uporabljajo storitve "hroščev" (kot pravijo agenti brez licenc). Zakaj? Prvič, za take zaposlene je plačilo za storitve nižje kot pri strokovnjakih s certifikatom. Drugič, s pomočjo "hrošča" se lahko klub znebi neželenega nogometaša v svojo korist. Obstajajo še drugi razlogi.

Značilnosti dejavnosti

Vprašanje, kako postati nogometni agent v Moskvi, je danes zelo aktualno. Novinec specialist mora upoštevati številna pravila, ki lahko, če se uspešno izvajajo, privedejo do želenega rezultata.

1. Sprva je bolje imeti eno ali dve stranki, s katerimi moraš vedno vzdrževati osebni stik.

2. Poskusite se udeležiti vseh nogometnih dogodkov, kjer morate vzpostaviti uporabne stike.

3. Učite se tujih jezikov.

4. Opredelite področje njihovih dejavnosti.

5. Pošteno se pogajajte.

6. Ne računajte na hiter prejem velikega denarja.

7. Poskusite potovati veliko, da bi opazovali čim več igralcev v službi.

8. Priporočljivo je pridobiti posrednike.

9. Pokažite pozornost stranki.

10. Ohranjajte dobre odnose z novinarji.

Zaključek

Torej, zdaj veste, kako postati nogometni agent v Rusiji. Če želite to narediti, morate imeti na računu določen znesek, ne smete imeti težav z zakonom, da bi imeli dobro duševno zdravje. Obvezno visokošolsko izobraževanje, zlasti pravno ali ekonomsko. In kar je najpomembneje, da je treba komunicirati z ljudmi, krepiti vezi in imeti oratorijske sposobnosti.