karierno upravljanje

Kako napisati izjavo na študenta, zaposlenega ali samo navadnega človeka

Kako napisati izjavo na študenta, zaposlenega ali samo navadnega človeka

Video: Week 2 2024, Julij

Video: Week 2 2024, Julij
Anonim

Pri menjavi službe ali vstopu na univerzo je značilnost pogosto navedena na seznamu potrebnih dokumentov. Kaj je, zakaj je potrebno in kdo ga lahko napiše? Veliko je vprašanj. Še več, eno najpogostejših vprašanj o tem, kako napisati karakterizacijo. Pri študentu ali zaposlenem ni pomembno. Načelo pisanja je popolnoma enako.

Značilnost in njen namen

Značilnost je jasen opis človeka, njegovih navad, nagnjenj in stremljenj. Kako napisati izjavo za zaposlenega ali študenta?

Glavni namen pisnih značilnosti je dati čim bolj jasen in strukturiran pogled na dani predmet. Učitelji, ki so pravkar prišli v nov razred ali dobili novega učenca, ga uporabljajo še posebej pogosto. In od njih lahko pogosto slišite vprašanje, kako napisati karakterizacijo na učenca. Ali pa menedžerji - da prepoznajo potencialne vodje med podrejenimi ali preprosto za poglobljeno razumevanje narave svojih zaposlenih.

Izdelana je v kakršni koli obliki. Če jo ob odpustu oseba preudarno odpelje s svojega delovnega mesta, potem je opis napisan v nevtralni obliki. V primeru, da to zahteva neka organizacija, je v prvih stavkih dovoljeno navesti, kje in za kakšne namene je treba ta dokument predložiti.

Kaj bi se moralo odražati in kako narediti značilnost

V dokumentu začnite vse tiste lastnosti znakov, ki bodo tujcem omogočile, da sestavijo popolno sliko te osebe. Torej, odgovorimo na vprašanje, kako napisati karakterizacijo na učenca. In s tem primerom bomo analizirali osnovna načela sestavljanja takega dokumenta.

  • Splošne informacije. Na primer starost, ime in priimek, državljanstvo, razred, imena staršev in kraj dela, domači naslov in telefonska številka. Te informacije bodo morda potrebne, če želite komunicirati s starši ali dati začetno predstavo o otrokovi družini.
  • Zdravstvene informacije. V tem delu dokumenta je treba navesti znane patologije, poškodbe, omejitve telesne dejavnosti. Če obstajajo podatki o kateri koli patologiji v družini, jo lahko določite. Prav tako je treba opozoriti, ali se študent ukvarja s športom. Če je tako, kako, ali so na tem področju uspehi.

  • Informacije o preferencah in interesih otroka. Označujemo predmete, ki nas najbolj zanimajo, pa tudi hobije zunaj šole. Lahko so valji, grafiti, vezenje. Prav tako je treba opozoriti, da otrok obiskuje vse vrste krožkov.
  • Informacije o intelektualnem razvoju. Ta del lastnosti kaže na podatke o stopnji in hitrosti pomnjenja, prisotnosti vizualnega spomina. Pomembno je, kako enostavno otrok zazna informacije na uho.
  • Informacije o družabnosti. Treba je opisati njegov odnos do celotne ekipe, pa tudi, kako težko je otrok komunicirati s konfliktnimi otroki. Analiziramo odnos učenca do učiteljev in ljudi okoli.
  • Informacije o moralnih in etičnih vidikih osebnosti. Opišemo otrokovo vedenje v spornem ali težkem položaju, naredimo zaključke.

Čemu se izogniti

Kako napisati karakterizacijo na učenca, ki ustvarja veliko konfliktov ali težav in hkrati ne sodi v osebnost? To je precej zapleteno. Učitelj bi moral pokazati maksimalno strokovnost, da ne bi prešel na subjektivno oceno otrokove osebnosti. Konec koncev lahko ta lastnost v prihodnosti pokvari kariero ali blokira dostop do visokošolske ustanove. Ko opisujete negativne lastnosti znaka, morate biti izredno previdni in previdni. Osebne sovražnosti se ne bi smele odražati v tovrstnih dokumentih, četudi neuradnih.