karierno upravljanje

Opis delovnega mesta, pravice, odgovornosti in odgovornosti skrbnika baze podatkov

Kazalo:

Opis delovnega mesta, pravice, odgovornosti in odgovornosti skrbnika baze podatkov

Video: POSVET O GDPR 2024, Julij

Video: POSVET O GDPR 2024, Julij
Anonim

Pri najemu zaposlenega za mesto skrbnika baz podatkov poslovodstvo pričakuje, da bo prejelo storitve vzdrževanja sistema upravljanja. Glavna naloga strokovnjaka je zagotoviti nemoten dostop vseh uporabnikov organizacije do potrebnih informacij.

Če je oseba najeta, da bi ustvarila bazo od nič, potem so njegove odgovornosti vključene v načrtovanje, razvoj zahtev, izvajanje, preverjanje obratovalnih lastnosti in podporo vzdrževanju. Poleg tega ustvarjanje poverilnic, njihovo zaščito pred nepooblaščenim vnosom v bazo podatkov, pa tudi ohranjanje celovitosti njene strukture.

Zaposleni skoraj ves čas preživi za računalnikom. V celoti je treba opisati podrobnejše informacije o natančno določenih dolžnostih, pravicah in odgovornostih skrbnika baze podatkov v opisu delovnih mest, ki ga je razvila organizacija.

Določbe

Zaposleni, zaposlen za to delovno mesto, je specialist, ki ga lahko najame ali odpušča samo vodja podjetja. Običajno se od vlagatelja zahteva, da ima visokošolsko izobrazbo po poklicu, in sicer, da zadeva matematična, inženirska ali tehnična področja. Poleg tega bi morali na tem področju vsaj tri leta delati na ustreznih delovnih mestih.

Opis delovnega mesta skrbnika baze podatkov pomeni, da ga bo pri opravljanju svojega dela vodil regulativna in zakonodajna dokumentacija, učna gradiva, ki neposredno vplivajo na njegovo dejavnost.

Upoštevati mora klavzule statuta organizacije, naročila, prejeta od višjega vodstva, ter druga pravila in postopke, ki jih določi podjetje in ustrezajo delovni zakonodaji države.

Znanje

Po mnenju DI upravitelja zbirke podatkov je dolžan poznati vse pravne akte, metodološke informacije in standarde, povezane z informacijsko tehnologijo, računalniškim inženiringom, oblikovanjem, pa tudi z razvojem sistemov računalniškega tipa.

Vedeti mora, kako je oprema, ki mu jo je organizacija zagotovila za delo, kakšne so njegove lastnosti, v kakšnih načinih deluje in vsa pravila za uporabo njegovih tehničnih lastnosti.

Zaposleni mora biti sposoben uporabljati v praksi različne operacijske sisteme in programsko opremo, ki so namenjeni upravljanju podatkov, njihovi zaščiti in preprečevanju dostopa do informacij brez dostopa višjega vodstva.

Vloge in odgovornosti skrbnika zbirke podatkov vključujejo znanje o tehnologiji obdelave podatkov na mehaniziran način. Naučiti se mora vseh sodobnih vrst nosilcev pomnilnika, metod, s katerimi se kodirajo podatki, informacijskih standardov kod in šifrantov, sistemske programske opreme ter njegove praktične uporabe.

Poleg tega mora delavec imeti znanje o gospodarstvu, delovnem pravu, upravljanju in drugih pravilih, ki urejajo njegovo normalno delo v podjetju. Tudi specialist mora znati pravilno pripraviti tehnično dokumentacijo.

Funkcije

Dolžnosti skrbnika baze podatkov vključujejo izvajanje nekaterih funkcij:

  • ohranjanje ustreznosti informacij, shranjenih na strežnikih podjetja;
  • upravljanje podatkovnih baz, njihova organizacija;
  • celovita zaščita;
  • preverjanje sistema in preprečevanje, da bi ga virusi okužili.

Med funkcijami zaposlenega velja omeniti vzdrževanje baze podatkov, izvajanje izobraževalnih dejavnosti za njihovo uporabo za zaposlene v podjetju, oblikovanje in vzdrževanje arhiva, v katerem so shranjene vse programske in druge referenčne informacije. Prav tako mora zaposleni zagotoviti shranjevanje zaupnih podatkov, kar omogoča ustvarjanje uradnih, poslovnih in državnih skrivnosti.

Dolžnosti

Za pravilno opravljanje funkcij, dodeljenih zaposlenemu, mora izpolnjevati določene dolžnosti skrbnika zbirke podatkov, vključno z izvajanjem dejavnosti, namenjenih optimizaciji uporabe virov podjetja informacijske tehnologije. Za to mora uporabiti konfiguracije operacijskih sistemov, nameščenih na opremi organizacije, in glavne značilnosti baze podatkov.

Zagotoviti bi moral tudi ustreznost informacij iz baze podatkov, ki so potrebne za to, da podjetje deluje na ustrezni ravni. Organizira in upravlja dostop do računov, zagotavlja ali zavrača dostop do določenih informacij za različne zaposlene. Ukvarja se z organizacijo prenosa informacij med različnimi oddelki podjetja, razvija tehnične metode za zaščito in strukturiranje podatkov, ukvarja pa se tudi z njihovo zaščito in hrambo v primeru težav s tehnično opremo.

Odgovornosti skrbnika zbirke podatkov vključujejo razvoj in izvajanje programske opreme, ki vam omogoča, da shranite informacije in jih ohranite dosledne tudi v primeru okvare strojne opreme.

Prav tako je dolžan hraniti akreditacije v zvezi z vsemi napakami in napakami v delovanju opreme, jih nemudoma sporočiti zaposlenim, specializiranim za sanacijo in odpravljanje tovrstnih težav, v nekaterih primerih pa za samostojna popravila in obnovo.

Druge dolžnosti

Naloge skrbnika zbirke podatkov vključujejo vzdrževanje, ustvarjanje in hrambo, varnostno kopiranje informacij in uvajanje dnevnikov datotečnega sistema. Zaposleni po potrebi pridobi podatke, analizira potrebe po informacijah različnih oddelkov podjetja, sam prilagodi in predlaga delo in razvoj programske opreme.

Prav tako je dolžan ponuditi vodenje posodobitve tehnološke podpore, izboljšati upravljanje in shranjevanje podatkov, izvajati izobraževalne dejavnosti za povečanje znanja drugih zaposlenih, da bodo lahko v celoti uporabljali baze podatkov, ki jih uporablja podjetje, in dajati nasvete glede svojega pristojnega organa.

Pravice

Zaposleni ima pravico dajati predloge za izboljšanje pogojev za izpolnjevanje svojih nalog upravitelja zbirke podatkov, zahtevati informacije, ki so potrebne za njegovo delo in je v njegovi pristojnosti.

Poleg tega ima upravitelj pravico do izpopolnjevanja in od nadrejenih zahtevati pomoč pri izpolnjevanju svojih nalog, če obstaja taka potreba. Prav tako ima pravico do opremljenega delovnega mesta in do potrebne potrebne tehnične podpore za izvajanje svojih funkcij.

Odgovornost

Skrbnik je odgovoren za opravljanje svojih nalog in v primeru njihovega napačnega ali popolnega neizpolnjevanja je lahko odgovoren v skladu z zakonodajo države. Odgovoren je tudi za kršitve zakonov države, ki jih je storil med opravljanjem svojega dela. Lahko je odgovoren za povzročitev materialne škode podjetju.