zaposlovanje

Geolog - kdo je on? Kaj morate vedeti o poklicu geologa?

Kazalo:

Geolog - kdo je on? Kaj morate vedeti o poklicu geologa?

Video: 8 - Foundation at home! Find out what you can not save during construction | DIY construction 2024, Maj

Video: 8 - Foundation at home! Find out what you can not save during construction | DIY construction 2024, Maj
Anonim

Koliko veste o poklicu, kot je geolog? Kdo je ta specialist in kaj počne? In kar je še pomembneje, kakšne pasti lahko čakajo na človeka, ki se bo odločil za obvladovanje tega težkega poklica? No, poskusimo najti odgovore na vsa ta vprašanja.

In kot vedno je treba začeti od temeljev, in sicer od tistega, kar se skriva pod besedo geolog. Kdo je ta specialist: znanstvenik, raziskovalec ali popotnik, ki išče skrite zaklade narave? Konec koncev, ne poznajo osnov poklica, je nemogoče nadaljevati nadaljnje razlago.

Geolog - kdo je on?

Geologija je veda, ki proučuje zgradbo zemlje in vse, kar je z njo povezano. Geolog je specialist, ki je obvladal to znanost in pridobljeno znanje uporablja v praksi. Zlasti gre lahko za proučevanje novih dežel zaradi prisotnosti mineralov v njih, izdelavo topografskih zemljevidov, geološko raziskovanje ipd.

V tem primeru sploh ni pomembno, ali se ta dela izvajajo v vasi ali daleč zunaj njenih meja. Bottom line je vedno enak: vse, kar je povezano z raziskovanjem geosfere, je neposredna odgovornost, ki jo opravlja geolog. Kdo je ta znanstvenik, mislimo, da je zdaj jasno, pojdimo na ostalo.

Kje dobiti izobrazbo?

Vsak geolog je oseba z višjo izobrazbo. A to še ni vse. Izbira primerne univerze je treba vnaprej določiti določeno smer. Dejansko poleg geologa obstaja še vrsta sorodnih poklicev, ki imajo svoje prednosti in slabosti.

Torej, najlažji korak bo vstop na fakulteto za geologijo ali geološko raziskovanje. Poleg tega lahko izberete podobna območja, na primer geodetske, rudarske ali geodetske dejavnosti.

Katere odgovornosti opravljajo geologi?

Na žalost je nemogoče dati popoln opis vseh tistih nalog, ki jih geolog reši pri svojem delu. To je posledica dejstva, da ima vsaka organizacija svoj statut, ki določa spekter odgovornosti tega strokovnjaka.

Kljub temu je mogoče navesti več primerov iz življenja geologa. Torej, lahko naredi naslednje:

  1. Izvedite raziskave tal za prisotnost mineralov.
  2. Sodelujte v odpravah, namenjenih raziskovanju geosfere v različnih kotičkih zemlje.
  3. Izdelajte topografske zemljevide in načrte lokacij.
  4. Opraviti laboratorijsko analizo vzorcev mineralov.
  5. Pomagajte pri gradnji rudnikov, naftnih vrtin, kamnolomov in tako naprej.
  6. Izvedite ocene o gospodarskih koristih rudnin na določenem območju.

Značilnosti poklica

Pridobiti diplomo je le polovica bitke in veliko težje je najti primeren položaj. In težava ni v tem, da je prostih mest malo. Ne, v resnici je vse ravno nasprotno, vendar obstaja eno "ampak".

Glede na posebnosti stroke večina predlogov vključuje delo "na terenu". Se pravi, da morate veliko potovati po oddaljenih robovih in živeti pod zvezdnatim nebom. In čeprav taka skupina geologov pogosto potuje na tovrstne odprave, bo primanjkljaj civilizacije vedno prisoten. Če pa človek ljubi naravo in svoje delo, potem je takšen potek stvari zanj bolj kot plus.

Seveda lahko v domačem kraju dobite službo kot geolog. Na primer izvedite geološke raziskave ali ustvarite topografske zemljevide. Vendar je treba razumeti, da bo tu konkurenca večja, plača pa ni tako velika kot plača kolegov raziskovalcev.

Iskanje primerne zaposlitve

Preden začnete iskati zaposlitev, mora geolog razumeti eno pomembno stvar: brez izkušenj ali priporočil ne morete priti na prestižen položaj. Na primer, večina naftnih podjetij prevzame le tiste strokovnjake, ki imajo za seboj vsaj 3 leta terenskega dela.

Zato boste najprej morali iskati manj donosno mesto, da si zaslužite dobro ime. Zlasti se lahko zaposlite v vladni agenciji ali raziskovalnem inštitutu. Poleg tega, če se zelo potrudite in trdo delate zase, potem sčasoma lahko tudi tukaj dobro napredujete. In plača, ki jo prejema glavni geolog, se ne razlikuje veliko od tiste, ki jo zasluži njegov kolega na rudarskem podjetju v daljni Sibiriji.

Zato se mora vsak odločiti, po kateri poti naj se poda. Nekdo bližje domu in civilizaciji, nekdo pa ima raje oddaljene potepe in pesmi okoli ognja. Navsezadnje je glavna stvar, da uživate v delu, sicer noben denar ne more človeka iskreno ljubiti v svojem poslu.