karierno upravljanje

Delo na severu za ženske: prosta delovna mesta in pogoji

Delo na severu za ženske: prosta delovna mesta in pogoji

Video: KDO SMO? 2024, April

Video: KDO SMO? 2024, April
Anonim

Besede "delo na skrajnem severu" se zdijo trdo delo na rotacijski osnovi, stran od domačih krajev in družine. To je povezano z rudniki in ga izravnajo vsi, ki dobivajo visoke plače. V razmerah brezposelnosti in krize je slednje ključno.

Obstajajo stereotipi: na skrajnem severu bodo lahko delali le moški, saj ženske niso tako trde do težkih podnebnih razmer. Vendar to ni tako. V resnici je delo na severu povpraševanje po ženskah. Ponujajo jim prosta mesta kuharja, pomočnika kuharja, pomivalnega stroja. Uspešno najdejo delo v gostinskih lokalih, v hotelih, trgovinskih in zabavnih prostorih, v skladiščih. Ženske delajo kot poveljnice, služkinje, skladiščnice, skladiščne delavke.

Delo na severu (za ženske, prosta delovna mesta lahko najdete tudi na visoko plačanih delovnih mestih, če imate izkušnje) je na voljo predvsem v gradbeništvu, naftni in plinski industriji.

Kljub temu, da sta delo in življenje v takem podnebju test, ki ga ne more vsakdo vzdržati, se mnogi še vedno odločajo za takšno odločitev in iščejo delo v tej regiji. Za ženske je na severu delo, vendar je število ponudb za delo omejeno. Večina delodajalcev ponuja metodo premika. Toda treba je razumeti, da delo v takem razporedu in zaostreni podnebni pogoji nimajo najboljšega vpliva na zdravje žensk, še posebej pa ga psihološko poslabšajo.

Delo na severu za ženske pomeni prisotnost ne samo ustrezne specialitete, ampak tudi dobrega zdravja. Metoda premika sprejema osebe, ki nimajo zdravstvenih kontraindikacij za opravljanje delovnih nalog v pogojih padcev tlaka, visoke vlažnosti, nizkih temperatur in majhnega števila svetlobnih dni na leto.

Seveda delo na severu za ženske ni tako visoko plačano kot moški, toda njihove plače so za približno toliko višje kot na srednjem pasu. To je posledica kompenzacij in državnih dajatev. Vestni delodajalci upoštevajo vse zahteve, ki veljajo zanje na zakonodajni ravni. Ženske po čl. 320 zakonika o delu Ruske federacije, ki dela v težkih razmerah na severu, lahko dela največ 36 ur na teden. Hkrati pa bi morale biti plače na ravni, ki jo imamo s celotnim delovnim tednom. Če ženska dela več kot ta norma, potem se izvajanje takšnega dela šteje za nadure in bi ga bilo treba plačati v skladu z veljavno zakonodajo. Ta pogoj mora biti določen v pogodbi o zaposlitvi. V primeru prisotnosti otrok, mlajših od 16 let, mami enkrat mesečno dodelijo še en neplačani prosti dan. Neuporabljeni dodatni dnevi se naknadno ne nadomestijo. Žensk, ki imajo majhne otroke, ne smejo odpustiti med manjšanjem.

Zakonodajno delo za ženske na severu ima omejitve. To je določeno v delovnem zakoniku Ruske federacije. Na severu ženske nimajo pravice do dela:

- mlajši od 18 let;

- imajo zdravstvene kontraindikacije za zdravje;

- noseča;

- vzgoja otroka do 3 let.

Nekateri delodajalci ponujajo prosta delovna mesta za družine. Družinam so na račun organizacije zagotovljena stanovanja, dodatni med. zavarovanje, polno socialno. paket.