karierno upravljanje

Psiholog v policiji: zahteve in odgovornosti

Kazalo:

Psiholog v policiji: zahteve in odgovornosti

Video: Goriška dogajanja: Ne ostanimo ujeti v pasti mobinga 1/4 2024, Maj

Video: Goriška dogajanja: Ne ostanimo ujeti v pasti mobinga 1/4 2024, Maj
Anonim

Vsak poklic je edinstven. Oseba, ki se prijavi na določeno prosto delovno mesto, mora imeti ne le zahtevane spretnosti, ampak tudi željo delati po svoji specialnosti. Če želite na primer delati kot psiholog v policiji, ne smete samo diplomirati na univerzi, ampak tudi imeti poklic. Kaj počnejo psihologi v strukturah moči, katere veščine in osebne lastnosti mora imeti oseba, ki se prijavi na to delovno mesto?

Izobraževanje

Če želite delati kot psiholog v policiji, morate pridobiti specializirano visokošolsko izobrazbo. Zdravljenje človeških duš je odgovorno poslanstvo. Ni napake, saj lahko vsaka napaka privede do resnih posledic. Zato mora oseba, ki trdi, da je psiholog, končala univerzo, ne samo zaradi šova. Univerzitetni diplomant mora med študijem pridobiti več ur prakse. Teoretično znanje ne bo moglo pomagati človeku, ki se nikoli ni pogovarjal z ljudmi, ki so se znašli v težkih življenjskih razmerah. Zato bi morali imeti bodoči psihologi poleg izobraževanja tudi izkušnje s prostovoljstvom.

Psiholog mora biti proaktiven, ko je prisoten v policijo. Odzvati se mora na prosto delovno mesto in počakati, dokler ne pokličejo na razgovor. Vsaka oseba, ki želi delati v organih pregona, bi morala vedeti, da bo njegova identiteta temeljito preverjena. Zato vlagatelj in vsi njegovi svojci ne bi smeli imeti kazenske evidence ali biti v preiskavi. Poleg tega bodo izkušnje, ki jih je pridobil med prakso ali prejšnjim delom, prosilcu koristil.

Osebne kvalitete

Psiholog v policiji je oseba, ki mora biti močna in voljna. Toda hkrati bi moral biti seznanjen z občutkom sočutja in usmiljenja. Katere lastnosti mora imeti človek?

  • Odgovornost. Oseba, ki zdravi duše drugih ljudi, mora popolnoma razumeti sebe. Nemogoče je nositi odgovornost za druge, če tega ne moreš prenesti zase. Zato mora psiholog imeti možnost, da si zastavi cilje in razume, za kakšen rezultat bodo morali biti odgovorni drugi.
  • Organizacija. Moč strukture so tiste organizacije, ki slovijo po dobri disciplini. Zato mora psiholog razumeti, kaj in za koliko časa lahko počne. Da, težko je določiti kakšen jasen okvir za psihološko pomoč, vendar je učenje, kako to storiti, preprosto potrebno.
  • Želja po razvoju. Dober psiholog je oseba, ki se nenehno uči. Oseba, ki nenehno izboljšuje svoje sposobnosti, bo dosegla poklicni uspeh.
  • Želja po pomoči. Psiholog bi moral imeti rad svoje delo in ga ne delati za razstavo. Pomoč ljudem je poklic, ne pa delo. Če oseba ni pripravljena preživljati svojega ne delovnega časa v službi, morda ne bo upoštevala posebnosti psihologa.

Lastnosti

Vsi ljudje so edinstveni. Vsak ima določene lastnosti znakov, ki bi jim lahko koristile na delovnem mestu. Katere lastnosti mora imeti psiholog v policiji?

  • Pogum. Delo z ljudmi, ki vsak dan tvegajo svoje življenje, je velika odgovornost. Hude življenjske situacije lahko resno ogrozijo psiho celo absolutno zdrave osebe. Zato se psiholog ne sme bati zapletenih pacientov.
  • Dobro ime. Človek vedno na podzavestni ravni čuti, ali se mu sogovornik nahaja ali ne. Če je sogovornik prijazen in si iskreno želi pomagati, potem mu zlahka odpre dušo.
  • Družabnost Kateri policijski psihologi so najbolj potrebni? Tisti, ki lahko hitro najdejo stik s katero koli osebo. Ljudje, ki se lahko prilagodijo različnim temperamentom in si pridobijo samozavest, lahko dosežejo več kot njihovi kolegi, ki poskušajo delati bolj oddaljeno.

Odgovornost

Delo psihologa v policiji je težka naloga. Človek bi moral biti sposoben prevzeti odgovornost in se spoprijeti z dodeljenimi nalogami. Za kaj je odgovoren psiholog?

  • Opravljanje svojih nalog. Psiholog, tako kot vsak policist, ima svoj mesečni načrt, ki se mu je treba držati.
  • Odgovornost za ta priporočila. Oseba, ki pomaga ljudem preživeti težke razmere, krize ali izgube, mora vedno upoštevati ne le standardne recepte, ampak tudi najti individualen pristop do vsake osebe.
  • Pridobivanje zaključkov je del dela psihologa. Vsakega zaposlenega mora preveriti ustreznost vedenja in razmišljanja. Psiholog mora biti nepopustljiva osebnost, saj sta od njegovega izpusta odvisna življenje in spokojnost uglednih državljanov.

Zaposlovanje

Delovni policijski psiholog se pojavlja precej pogosto. Mnogi ljudje ne zdržijo stroge, skoraj vojaške discipline in zahtev, ki veljajo za vse pripadnike oboroženih sil. Kaj počnejo psihologi v policiji? Ena od nalog je tudi izbira osebja. Psiholog mora preveriti vse kandidate glede njihovega duševnega zdravja in stresne tolerance. Izkušeni specialist lahko na prvi pogled razume, kako človek je samozavesten in kako dobro zna ukazovati in ubogati. V osebnem pogovoru mora psiholog razumeti, ali lahko oseba prevzame odgovornost, ali se človek lahko spopade s stresom in na kakšen način to stori.

Kako dobiti psihologa v policiji? Kandidat mora biti odprt in prijazen. A vseeno morate razumeti, da posebnost dela človeka sili v masko resnosti. Bolje je, da se šale in vsiljivo vedenje pustijo doma, med razgovorom pa bi moral prosilec pokazati svojo poslovno slavo in vodstvene sposobnosti.

Delo z zaposlenimi

S katerimi drugimi nalogami se sooča psiholog? Specialist mora komunicirati ne le z novim osebjem, temveč tudi z zaposlenimi v organizaciji. Če želi kdo od policistov napredovati, mora brez napake iti preko psihologa. Kaj za? Specialist mora ugotoviti, ali se bo zaposleni spopadel z novimi dolžnostmi in ali se bo prebil pod njihovo težo. Nekateri reagirajo na nenadno propadlo priložnost za ukaz neustrezno. Da ne bo obžaloval povečanja ene ali druge osebnosti, mora psiholog ustrezno oceniti človekove sposobnosti, si ogledati svoj portfelj in se z njim osebno pogovoriti. Podobna posvetovanja potekajo s tistimi policisti, ki jih bodo napotili v ponižanje. Da bi se človek pripravil na znižanje statusa, potrebuje pomoč specialista.

Pomoč policistom

Ljudje, ki so vsak dan v nevarnosti, lahko močno pretresajo živčni sistem. Da bi se izognili motnjam, zaposleni opravijo redne preglede pri psihologu. Specialist lahko pomaga rešiti ne le delavce, ampak tudi osebne težave. Kot veste, bo vsak človek delal slabše, če nima miru. Psiholog pomaga policiji okrevati po oboroženih spopadih s kriminalci, pa tudi po rehabilitaciji po hudih telesnih poškodbah. Najprej je psiholog na policijski postaji prijatelj, nato pa zaposleni. S takšno politiko bodo ljudje lažje zaupali svoje skrivnosti osebi, ki ji bo pomagala najti izhod iz težkega življenjskega stanja in ne bo nikomur povedala, kaj je povzročilo osebne ali službene težave.