zaposlovanje

Zaposlovanje. Kakšna zver je to?

Zaposlovanje. Kakšna zver je to?

Video: Vazz - Kolega (prod. by SunnySun) 2024, Julij

Video: Vazz - Kolega (prod. by SunnySun) 2024, Julij
Anonim

Dandanes besede pridobivajo vse večjo priljubljenost, katere pomen še zdaleč ni zajet vseh. Na njih se nanaša tudi beseda zaposlovanje. To je razloženo preprosto: izposoja tujih besed vam omogoča, da okrepite pomen določenih stavkov in fraz. Ali pa, kar je pogostejše, s pomočjo tujih besed se daje močnejši čustveni barvi izraz, ki ga poznajo vsi.

Torej, zaposlovanje je postopek, v katerem specializirano podjetje (izvajalec) izbere ljudi za delo v drugem podjetju (stranki). Hkrati kupec plača določeno denarno nagrado za vsakega vpletenega zaposlenega ali za celoten obseg opravljenega naročila. Tako lahko sklepamo, da najem osebja zunaj kadrovske službe podjetja zaposluje. Kadrovske agencije za druge organizacije zaposlujejo podjetja.

Začetki te besede so zakoreninjeni v francoskem jeziku, kjer postane njen pomen jasen: francoska beseda recruiter pomeni »zaposliti«. Lahko se obrnete tudi na nemški jezik, ki se pogosto uporablja istoimenska beseda rekrut, kar pomeni osebo, ki je dobila službo z najemom ali po pomoti. Lahko se spomnite tudi zgodbe, ki je pripovedovala o moških, ki opravljajo zaposlitvene naloge, tj. ki je služil v vojski pod prisilo ali manj pogosto za najem.

Tako je jasno, da je zaposlovanje izbira osebja ob upoštevanju zahtev in posebnosti podjetja. Posebne zaposlitvene organizacije, ki se vedno več ustvarjajo, sklenejo dogovor s podjetjem, za katerega bodo zaposlile strokovnjake. Predmet te pogodbe je najem osebja, ki izpolnjuje zahteve, ki jih je predstavila stranka. Hkrati agencija prevzema vse obveznosti glede skladnosti najdenega zaposlenega z uveljavljenimi merili.

Da bi našli osebo za visok ali vodilni položaj, zaposlitvena agencija začne postopek tako imenovanega ciljanega iskanja. Ta faza vključuje obdelavo podatkov o visoko usposobljenih strokovnjakih, ki delajo v tistem času in ne mrzlično iščejo delo. Prepoznavna značilnost zaposlovanja osebja je ravno zapeljevanje zaposlenega iz znanega kraja v drugega, saj obljublja še nekaj zanimivih koristi.

Tako lahko rečemo, da je novačenje neke vrste "lov na glave" ali, kot se imenujejo v ZDA in drugih državah, - lov na glave. Nabornik mora obdelati ogromno število vhodnih vprašalnikov in vlog, iz njih izbere najustreznejše kandidate in vlogo pošlje stranki. V tem primeru lovec na glave ("headhunter") nima pravice narediti napake.

Najemno osebje pridobiva na priljubljenosti. Organizacije, ki sodelujejo v postopku izbire visoko usposobljenega osebja, to naredijo mnogokrat bolje kot katera koli kadrovska služba podjetja stranke. In zadeva ni le v izurjenih lovcih na glave, temveč tudi v odličnem poznavanju trga dela, razpoložljivosti velike baze podatkov, popolni zaupnosti in seveda prihranku časa. Glavno načelo zaposlitvene agencije je dobro vzpostavljena komunikacija s stranko. Najpopolnejše informacije o potrebnih strokovnjakih in skladnost teh zahtev s tržnimi razmerami so ključne za učinkovito delo med lovci na glave in strankami.