karierno upravljanje

Kaj je najbolj cenjen poklic v sodobni Rusiji?

Kaj je najbolj cenjen poklic v sodobni Rusiji?

Video: Ukrajina. Rojstvo naroda. Del 1 /Ukrajinski jezik, slovenski podnapisi/ 2024, Julij

Video: Ukrajina. Rojstvo naroda. Del 1 /Ukrajinski jezik, slovenski podnapisi/ 2024, Julij
Anonim

Že od antičnih časov je tisto, za kar si človek zasluži za življenje, veljalo za del njegovega sveta, pomemben element njegovega statusa, položaja v družbi. Poklic določa notranji svet posameznika. Ali je mogoče nedvoumno reči, kaj je najbolj cenjen poklic? Veliko je odvisno od stanja v družbi, od vodilne ideologije. Od tega, koliko se izobražuje in spoštuje.

Na primer, kaj je bil najbolj cenjen poklic v ZSSR?

Inženir, zdravnik, učitelj … Inteligenca, predvsem znanstvena in tehnična, čeprav ni veliko zaslužila, je pa uživala avtoriteto. V našem času so se prioritete spremenile in le malo iskreno in namenoma se odpravi na pedagoško ali tehnično univerzo. V Evropi je bilo nekoliko drugače. Odvetnik, notar, podjetnik - najbolj cenjen poklic v meščanski družbi je najprej omogočil zaslužek. Zdaj se, žal, tudi zelo razlikujemo od Evrope in ZDA, kjer je prestižno biti znanstveni ali medicinski strokovnjak. Kjer se zdravniki ukvarjajo z zasebno prakso, v proračunskih bolnišnicah pa lahko zaslužite, če ne zelo, pa dovolj za normalno življenje.

Kaj je danes za Ruse najbolj cenjen poklic?

Kaj želi mladina postati? Z razvojem kapitalizma so vse bolj cenjene podjetniške lastnosti in poklic, ki vam omogoča, da odprete svoje podjetje. Hkrati izobraževanje ni več tako pomembno, kot so pronicljivost, iznajdljivost, miselnost naprej, pogajalske spretnosti. Toda univerze tega ne učijo. Glede na statistiko sprejemanja in tekmovanj na univerze in inštitute je težko nedvoumno reči, kateri poklic je najbolj povpraševan. Lahko se obrnete na evropsko izkušnjo. Na primer, v Nemčiji, Veliki Britaniji, na Danskem so potrebni visoko usposobljeni programerji. Zato je s tega vidika najbolj cenjen poklic povezan z informacijsko tehnologijo. Povpraševanje so tudi zdravniki in medicinske sestre. V Rusiji medicinske sestre ali medicinske sestre zaslužijo nekajkrat manj kot v Evropi. Podobno je pri znanstvenikih. Po eni strani je bil v Rusiji od nekdaj močan kult znanja in izobraževanja.

Toda po drugi strani mladi, če upoštevamo, kaj so poklici in kaj lahko počnejo v prihodnosti, upoštevajo možnosti zaslužka. In za Rusko znanstveno osebje so nepomembne. Celo profesorji in predstojniki oddelkov težko oskrbijo svoje družine.

Katere so značilnosti najbolj cenjenega poklica, da bi lahko veljal za takega? Najprej po statusu. Se pravi, da se oseba, ki se ukvarja z določeno vrsto dejavnosti, pogosto dojema in ocenjuje skozi prizmo svojega poklica. Na primer, v ruski družbi sodna praksa še vedno velja za prestižno. Drugič, socialna jamstva in možnosti zaslužka so izredno pomembne. In tudi tukaj je mogoče opaziti določene premike. Če so se na primer prej vojaški vojaki ali častniki FSB zagotavljali finančno zahvaljujoč različnim ugodnostim in ne visokim plačam, so se zdaj razmere spremenile. Toda poklic "poslovneža", ki je v sovjetskih časih veljal za nekaj skoraj nespodobnega in zagotovo ne povsem zakonitega, danes vrača status. Ljudje so se nehali upati na državno podporo in vse bolj računajo na sebe in svoje prednosti.