karierno upravljanje

Poklic: nutricionist: koncept, opredelitev, potrebna izobrazba, pogoji za sprejem, delovne odgovornosti in značilnosti opravljenega dela

Kazalo:

Poklic: nutricionist: koncept, opredelitev, potrebna izobrazba, pogoji za sprejem, delovne odgovornosti in značilnosti opravljenega dela
Anonim

Beseda "dieta" iz grščine prevaja kot "zdrav življenjski slog." Za utemeljitelja zdrave prehrane in nutricionista velja rimski zdravnik Asklepiad. Je ustanovitelj koncepta pravilnega vnosa hrane. Znanstvenik je dokazal dejstvo, da ima pravilen vnos hrane velik vpliv na zdravljenje številnih bolezni. Medicinska praksa je dejansko pokazala, da pacient, ki upošteva priporočila nutricionista, okreva veliko hitreje kot nekdo, ki ne posluša specialista. Tak zdravnik lahko svetuje, katere izdelke je treba v določenem primeru zaužiti ali ne.

Možnost postati nutricionistka

Danes, ko marsikoga skrbi težava s prekomerno telesno težo, je poklic nutricionista v medicini zelo povpraševanje. Tisti, ki želijo obvladati to posebnost, da bi pomagali drugim, se lahko učijo na tečajih dietetike in na univerzah. Po statističnih podatkih ima vsak tretji prebivalec planeta prekomerno težo. Zato so zdravniki na tem področju danes na trgu dela zelo povprašeni.

Za mlade strokovnjake, ki začnejo poklicno pot, je pomembno ne le znanje na področju medicinske prehrane, ampak tudi psiholog. Bodoči strokovnjaki bi morali biti sposobni ne le poslušati, temveč tudi razumeti bolnika.

Nutricionistka. Glavne težave stroke

Ni skrivnost, da prekomerna teža pacientu ne daje le nelagodja v estetski smeri, temveč povzroča tudi slabo zdravje, pa tudi pojav številnih bolezni. V poklicu nutricionista obstajajo prednosti in slabosti, kot v vseh drugih posebnostih. Strokovnjaki pomagajo bolnikom pri izvajanju zdravstvenih težav in optimizirajo prehrano, da bi prilagodili telesno težo. Njihova naloga je izboljšati zdravje bolnikov z izbiro prave prehrane za vsakega od njih. Glavna pomanjkljivost je, da ljudje niso vedno zadovoljni z rezultatom zdravljenja. Priporočila nutricionista niso vedno pozitivno zaznana. Druga pomanjkljivost poklica je pacientov resen odnos do njegovega zdravljenja. Pogosto ljudje ustavijo zdravljenje pred predpisanim časom in s tem škodijo svojemu zdravju.

Kaj morate vedeti in biti sposoben sodobnemu nutricionistu?

Bodoči strokovnjaki morajo biti sposobni poslušati in razumeti pacienta. Dolžnost nutricionista je posvetovanje, zdravljenje in spremljanje bolnikovega stanja. Ta poklic je povezan z medicino in zdravstvom. Za uspešno delo in doseganje pozitivnega rezultata mora zdravnik imeti znanje in veščine splošnega zdravnika in specialista gastroenterologa.

Potrebno je tudi poznavanje zakonitosti presnove v človeškem telesu, razumevanje značilnosti prebavnega sistema telesa. Strokovnost pri dieti in diagnostičnih metodah je glavno orodje pri delu nutricionista. Uporabiti morate tudi posebno diagnostično opremo

Poklicni nutricionist: kje študirati, da bi pridobil takšno posebnost?

Če želite pridobiti izobrazbo na tej posebnosti, morate pridobiti višjo medicinsko izobrazbo. Po diplomi lahko opravite posebno usposabljanje iz specialnosti dietetika. Za sprejem na medicinsko univerzo morate imeti potrdilo USE.

Kaj torej vzeti za poklic nutricionista? Potrebno je znanje ruskega jezika in literature, biologije, kemije ali zgodovine.

Zaželeno je usposabljanje iz specialnosti "terapija" ali "gastroenterologija". Po diplomi je potrebno posebno usposabljanje iz specialnosti »Dietetika«. Za začetnike je kandidatom na voljo seznam posebnih dodiplomskih programov (specialist / magister). To je seznam različnih možnosti za visokošolsko izobraževanje v zdravstvenih šolah. Po diplomi na takšnih ustanovah lahko postanete nutricionist.

Kje začeti kariero?

Začeti je treba kariero dietetika z izobrazbo, izbrati katero od višjih zdravstvenih ustanov. V državi jih ni malo:

  • Prva medicinska univerza po imenu Sechenov.
  • Raziskovalna medicinska univerza po imenu Pirogov.
  • Državna medicinska univerza akademika Pavlova (Sankt Peterburg).
  • Državna medicinska univerza (v mestu Krasnojarsk).
  • Državna medicinska univerza Pavlov (Ryazan) itd.

Študija na področju dietetike traja dve leti. V procesu učenja se preučujejo posebne discipline:

  • "Socialna higiena";
  • „Organizacija posebne zdravstvene prehrane“;
  • »Osnove prehrane zdravega in bolnega človeka«;
  • "Dietna terapija za bolezni notranjih organov";
  • "Osnove kuharske tehnologije."

Po študiju vseh teh disciplin bodo študenti izvedeli vse potrebne podatke o poklicu nutricionista in katere predmete je treba prevzeti za diplomo (potrdilo).

Tečaj dietologije

Poleg tega obstajajo različni tečaji visokošolskih zavodov, na koncu katerih lahko pridobite poklic "nutricionist". Danes ima Akademija za znanost in tehnologijo priložnost, da tovrstno usposabljanje zagotovi medicinskim strokovnjakom in jim nudi edinstveno priložnost za daljinsko usposabljanje.

Na voljo so tudi tečaji strokovne prekvalifikacije iz dietologije. Te vrste izobraževalnih tečajev opravijo poseben pregled na Ministrstvu za zdravje. Po zaključku tečajev strokovnjaki prejmejo državne standarde dokumentov: specialistično spričevalo, diplomo o prekvalifikaciji ali spričevalo ter strokovno izpopolnjevanje. Ker je svoje življenje v prihodnosti povezal z znanstvenimi dejavnostmi na področju medicine, bi moral pripravnik vpisati podiplomski šolo. Ob koncu takšnega usposabljanja prejmejo naziv kandidata ali doktorja medicinskih znanosti.

Glavne metode dela pacienta in nutricionista

Če se obrnemo na splošno statistiko, lahko rečemo, da danes približno 40% svetovnega prebivalstva trpi za debelostjo. Ljudje z odvečnimi kilogrami so prvi obiskovalci nutricionista. Neravnovesje v telesu zaradi presnovnih motenj je eden glavnih razlogov za znižanje življenjskega tona in poslabšanje splošnega stanja človeka. Zato je dietetik - poklic na trgu dela veliko povpraševanje.

Ob obisku nutricionista se opravi splošni pregled pacienta: merjenje višine, teže in analiza njegovega splošnega stanja. Upoštevane so informacije o vseh boleznih, ki jih je pacient pred kratkim trpel. Določen je neposreden odnos med boleznijo in možnostjo ozdravitve s prehrano. S posebno opremo se preveri razmerje vode, mišične in maščobne mase v človeškem telesu. V tem primeru so zelo pomembne informacije o bolnikovi prehrani, njegovih telesnih dejavnostih (delu), splošnem režimu prehrane in prehrani. Če obstajajo kršitve splošnega stanja, je predpisano potrebno zdravljenje.

Programi za individualno zdravljenje. Prehrana bolnika

Prvi in ​​zelo pomemben element pri okrevanju človeka je pravilen in uravnotežen obrok. Izključitev iz prehrane škodljivih izdelkov, katerih uporaba prispeva k razvoju določenih bolezni, zvišanju krvnega tlaka, znižanju vida in poslabšanju splošnega stanja pacienta.

Živila, ki prispevajo k povečanju telesne teže, so izključena iz prehrane: visokokalorična hrana, hrana bogata s holesterolom in snovmi, škodljivimi za telo. Posebna pozornost je namenjena uporabi sadja, zelenjave, jagodičja in hrane, bogate z vitamini. Na prvem mestu je uporaba živilskih izdelkov, ki telesu pomagajo očistiti holesterola, žlindre in drugih škodljivih snovi.

Razvija se režim njihove uporabe. Če se osredotočimo na glavni razlog za bolnikovo tesnobo, se pripravi poseben program prehrane in življenjski slog pacienta. Program se pripravi individualno za vsakega pacienta. V skladu s tem režimom lahko nutricionist ves čas zdravljenja spremlja splošno stanje človeka in s tem spremeni kakršne koli spremembe, da doseže želeni rezultat. Pravilno sestavljen meni posebej za vsakega pacienta služi kot ključ za reševanje težav z njegovim zdravjem. Poleg reševanja težav s prekomerno težo dietetik pomaga pri soočanju z drugimi boleznimi, povezanimi s presnovnimi motnjami: anoreksijo, bulimijo itd. Pri pripravi diet za športnike in ljudi, katerih režim vključuje povečano telesno aktivnost, sodelujejo športni nutricionisti.

Delo dietetika v povezavi z drugimi specialisti

Dietetik zelo pogosto določa razmerje med prehrano in bolnikovim zdravstvenim stanjem. Ko se obrne na katerega koli drugega specialista (dermatologa, alergologa, gastroenterologa) in želi najti vzrok za zaskrbljenost, pacient najde odgovor in pri dietetiku dobi pravi sklep. Izkazalo se je, da med prehrano kože, jeter in drugih organov s prehrano obstaja neposredna povezava. Zato zdravljenje bolnika ni le vodilni specialist, ampak tudi dietetik.

Posebnost "nutricionistka" je zelo večplastna. Tovrstni specialist lahko deluje ne le v ambulantah, ampak tudi v multidisciplinarnih bolnišnicah, ambulantah, različnih vrstah sanatorij in dispanzerjih, specializiranih za hujšanje. Velikega pomena je delo nutricionista v športnih klubih in organizacijah. V prihodnosti se lahko poklicni nutricionist posveti znanstvenim raziskavam. Primer tega je sodelovanje v Raziskovalnem inštitutu za prehrano RAMS. Ko dosegajo uspeh in avtoriteto na področju svojega dela, organizirajo svoje prehranske ambulante.

Če se obrnemo na statistiko, lahko posebnost dietetika pripišemo najbolj plačljivemu med drugimi. Do danes je v državi odprtih približno 300 prostih delovnih mest za prehrano. Med njimi 39% delodajalcev na trgu dela nudi nutricionistom plačo v višini od 3.000 do 22.500 tisoč rubljev. 32% specialistov ponuja plače v višini od 23.000 do 42.000 rubljev. In prehrana nutricionista v višini 62-82 tisoč rubljev. obljubljajo 20% strokovnjakom. Ni skrivnost, da so višje plače dietetika v Moskvi. Na drugem mestu je "strošek" Sankt Peterburg. Po statističnih podatkih je povprečna plača prehranske stroke 59.000 rubljev. (Moskovska regija). Na drugem mestu sta regiji Tomsk in Kaluga.