karierno upravljanje

Kaj morate delati v taksiju: ​​potrebni dokumenti in zahteve, predpisi in pravni vidiki. Mnenja in nasveti taksistov, strank in dispečerjev

Kazalo:

Kaj morate delati v taksiju: ​​potrebni dokumenti in zahteve, predpisi in pravni vidiki. Mnenja in nasveti taksistov, strank in dispečerjev
Anonim

Po mnenju številnih potnikov je delo taksista najlažje. Navsezadnje potrebuje le pravice, ki omogočajo gibanje na vozilu. Tudi avtomobil v številnih podjetjih zagotavljajo. In včasih je tako, da je ne bi rešil sam! In sam proces dela ne zahteva popolnoma nič truda. Sedenje, poslušanje prijetne glasbe in iti naprej in nazaj. In tudi ti dajo denar za to. Zdi se, da so delo sanje!

Toda to je samo zunanja stran kovanca. Obrat je veliko manj rožnat. O tem bomo govorili v tem članku. In izpostavili bomo, kaj morate delati v taksiju.

Vozniška izkušnja

Odločiti se za taksista ni velika stvar. Zlasti zaradi nenehne krize in brezposelnosti. Zato mnogi moški in celo nekatere ženske razmišljajo o tem, da bi svoje "nepremično" delovno mesto spremenili v "premično". A le ti absolutno ne predstavljajo tankosti stroke. In že prvi dan spoznajo, da je taksist popolnoma neuporaben.

Kako dolgo morate delati v taksiju? To je ključno vprašanje, saj lahko voznik, ki vozi avto več kot tri leta, postane taksist.

Zato se morate, preden resnično postanete taksist, pozanimati o pomembnih odtenkih, ki jih izžarevajo izkušeni taksisti, dispečerji, zasebni podjetniki in ureja tudi zakon Ruske federacije.

"Pasti" stroke

Mnogi novinci se pogosto sprašujejo, ali so avtomobili potrebni za opravljanje taksijev. In zelo so veseli, ko slišijo spodbudno "ne vedno". Vendar je ta okoliščina včasih negativna.

Izkušeni taksisti se pritožujejo, da je varnost voznika v glavnem odvisna od njega. Taksi storitev uporabljajo različne osebe. Dispečer ne more in ne poskuša ugotoviti, ali klicatelj grozi. Zaradi tega taksist nikoli ne ve, kakšna oseba je vstopila v njegov avto in kako se potovanje do cilja lahko konča.

Poleg tega bodo številni vozniki kabin vedeli kraj prihoda neposredno od stranke. To pomeni, da odhajajo v neznano smer. In tudi to je polno neprijetnih posledic.

Voznik še vedno lahko nekako izboljša svoj osebni avtomobil. Na primer, opremiti z visokim naslonom za glavo (za zaščito pred zadušitvijo) ali namestiti kos železa na zadnji del sedeža (da preprečite vbod). Priloženi avto je treba vrniti v obliki, v kateri je bil ob prejemu. Konec koncev pogosto ni dodeljen enemu vozniku. V različnih dneh lahko vozilo vozijo različni taksisti.

Kakšen zaslužek lahko pričakujete

Naslednja stvar, ki jo morate vedeti o delu v taksiju, je, da ta poklic sploh ni donosen. Za primer vzemite nasvet navadnega taksista. Za celotno izmeno (12 ur) je taksist zaslužil 2500 rubljev. Od tega bo četrti del prejel delodajalec. Še dodatnih 30% bo treba odložiti ali dati podjetju (če bo avto zagotovljen). Tristo rubljev bo potrebnih za bencin, najmanj dvesto pa za prigrizek na cesti. Kot rezultat, bo prihodek na dan nekaj več kot petsto rubljev. Če to količino razdelite na 12 delovnih ur, se izkaže, da ura dela prinese le 50 rubljev. In če mesečni dohodek ugotovite v odsotnosti vikenda, bo manjši od dvajset tisoč. Kar je tudi precej redko. In to kljub temu, da bodo vsi potniki pošteni in ne bodo poskušali pobegniti brez plačila.

Vpliv stanja stroja na prihodke

Tudi vozilo vpliva na višino plačila. Številne stranke, ki odgovarjajo na vprašanje, kateri avto je potreben za delo v taksiju, ugotavljajo, da je prijetnejša vožnja v tujem avtomobilu, v dobrem stanju, negovana in urejena, brez poškodb na telesu, udrtin ali prask. Nedavni dejavniki kažejo, da je taksist pravi mojster svoje obrti, vozi previdno in ne zaide v nesrečo.

Taksisti svetujejo novincem, naj razmišljajo o nakupu ali uporabi svojega avtomobila, katerega stanje je mogoče oceniti in vzdrževati neodvisno. Prometni kontrolorji poudarjajo, da imajo taksisti vedno možnost delati nadure in ponoči. In to bo tudi omogočilo dodaten denar.

Pomen zdravja

Po statističnih podatkih se po desetih urah od začetka prevoza voznikova funkcionalnost znatno zmanjša. Poleg tega želja po zaslužku včasih prevladuje pri vprašanju varnosti (sebe in potnikov). Zato nekateri taksisti nočejo še enkrat peljati avtomobila na pregled. Zaradi tega so zgornji razlogi lahko posledica resne nesreče.

Drugi pomemben pogoj, da morate delati v taksiju, je dobro zdravje. Navsezadnje je delo sedeče. V skladu s tem je za različne vrste osteohondroze, bolezni srca in ožilja, krčne žile, pogoste migrene, slab vid, artrozo rok in nog in podobne tegobe vožnja zelo priporočljiva. In prevažanje potnikov je popolnoma prepovedano.

Potreba po posebni licenci

Mnogi se sprašujejo: ali potrebujem dovoljenje za delo v taksiju? Če odzivi izkušenih taksistov niso prestrašili prišleka in so se kljub temu odločili, da bodo delali kot taksist, se je treba zavedati, da domača zakonodaja prepoveduje organizacijo zasebnega prevoza in skuša zaščititi potnike pred nesposobnimi "bombami". Zato je treba po resni odločitvi nadaljevati z zbiranjem potrebnih dokumentov, med katerimi je najpomembnejše dovoljenje za opravljanje delovne dejavnosti. Da je tisto, kar moraš delati v taksiju. Daje se voznikom z izkušnjami treh let. Obstajata dve vrsti, saj je namenjena taksistom, ki delajo v posebnih podjetjih, in tistim, ki želijo delati zase.

Stroški nihajo, vendar ne presegajo deset tisoč rubljev. Za obe licenci ni skupnega videza. Zato lahko na ozemlju različnih sestavnih subjektov Ruske federacije obstaja obrazec. Vendar pa je nekaj skupnih znakov še vedno tam. Vsako dovoljenje za prevoz potnikov mora vsebovati:

  • grb Ruske federacije;
  • ime institucije, ki je izdala dokument;
  • številka licence, ki zagotovo sovpada z državnim registrom;
  • ime taksi službe ali samostojnega podjetnika, ki je prejel dovoljenje za to vrsto delovne dejavnosti;
  • znamka in številka avtomobila, na katerem se bo prevoz izvajal;
  • rok veljavnosti dokumenta;
  • podrobnosti - serija in številka licence.

Primernost običajne zavarovalne police

Glede prejšnjega uradnega dokumenta je bilo povedanega dovolj. Zato zdaj za začetnike ne bo dvoma, ali je za delo v taksiju potrebna licenca. Vendar to ni edini dokument, ki bo potreben za izvajanje takšnih dejavnosti.

Pomemben nasvet izkušenih taksistov je naslednji: vsak voznik bi moral skrbeti za zavarovalno polico. Ker je uporaba standardne možnosti nesprejemljiva. V primeru nesreče bo neveljaven, zavarovanje pa bo dobilo pravico do zavrnitve odškodnine za škodo. Stroški pravilnega pravilnika so različni tudi v vseh delih države. Toda ne presega dvajset tisoč rubljev.

Potreba po zavarovanju trupa

Tako sta licenca in poseben OSAGO vse, kar je potrebno za legalno delo v taksiju. Vendar nekateri vozniki prostovoljno izdajo politiko CASCO. In to je precej smiselno, glede na to, da se taksi uporablja veliko bolj kot navaden avto. Poleg tega se zanj zaradi intenzivnega delovanja vozila - urno gibanje na različnih razdaljah večkrat poveča tveganje za nesreče. Kako je drugače uporabna politika CASCO? Na primer z dejstvom, da je v primeru izpada vožnje (avtomobil doživel nesrečo, bil poslan na popravilo in voznik na njem ne more nadaljevati dela) povrne stroške.

Ključne določbe zakona o taksih

Zgornji pravni akt je bil podpisan leta 2011. Takrat je bila dejavnost prevoza potnikov s taksijem resno spremenjena in urejena na nov način. Kasneje, leta 2012 in nato leta 2014, je bil zakon ponovno spremenjen in spremenjen. Veliko jih je začelo veljati od leta 2015. Nato je bil leta 2016 zakon ponovno spremenjen. Vendar dispečerji in taksisti ugotavljajo, da je še vedno "surov."

Njegove ključne točke se nanašajo na take točke:

  • kakšni dokumenti so potrebni za delo v taksiju in izvajanje prevoznih dejavnosti;
  • neupoštevanje zakona vključuje kazni;
  • zahteve za taksista in njegov avto.

V zvezi s prvimi določbami nimamo kaj dodati, toda tema zahtev je ostala neodprta. In potem bomo govorili o tem.

Skladnost vozila in voznika z določbami regulativnega pravnega akta

Prvi vidik se nanaša na videz avtomobila. Taksista zavezuje, da na vozilu nalepi barvno lestvico in na streho pritrdi oranžno kariran svetilko. Pomembno je tudi skrbeti za prisotnost taksimetra v kabini, po katerem bo stranka lahko krmarila o stroških potovanja. Pa tudi o opravljenem inšpekcijskem pregledu, katerega pogostost je urejena z zakonom. Vsaj enkrat na šest mesecev.

Sam voznik mora imeti dovoljenje za opravljanje prevoznih dejavnosti, ki ga je izdalo ministrstvo za promet ustreznega sestavnega subjekta Ruske federacije. Po zakonu je njen mandat pet let. Če se tak dokument izda zasebniku, mora imeti taksist v rokah potrdilo o registraciji kot samostojni podjetnik posameznik.

Naslednja stvar, ki jo potrebujete za delo v taksiju, je vsakodnevni zdravniški pregled, na podlagi katerega se izda dokument, ki ga potrdi določena zdravstvena ustanova. Brez upoštevanja tega pogoja je voznikova menjava strogo prepovedana.

Davek za posamezne podjetnike, ki se ukvarjajo z izvozom

Po zakonu lahko samostojni podjetnik sam določi sistem plačila davka. Vendar v večini primerov podjetniki težko sprejmejo pravilno odločitev sami. V tem primeru se obrnejo na davčni urad, kjer bodo pristojni strokovnjaki odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Kljub temu obstoječi IP-ji z ​​veseljem delijo svoje izkušnje z novoprispevki. Splošna priporočila so naslednja:

  1. OSNO absolutno ni primeren za lastnike taksi podjetij. Ker zahteva strogo določitev vsakega dohodka in odhodka.
  2. UTII izbere veliko večje število PI. A le tisti, katerih taksi vozni park nima več kot dvajset avtomobilov. Pomembno je tudi upoštevati, da ta sistem deluje le do leta 2021.
  3. PSN bo višino davka določil glede na število avtomobilov v podjetju. Poleg tega ureja število zaposlenih - ne več kot petnajst.
  4. USN je najbolj priročen in po mnenju mnogih podjetnikov donosen sistem. Vključuje davek po izbiri: v višini šestih odstotkov celotnega dohodka ali petnajst - od čistega prihodka, torej razlike med prihodki in odhodki.

Ali je za delo v taksiju potreben IP, se vsak voznik sam odloči. Vendar poslovneži z izkušnjami pravijo, da so nekoč sami delali »za strice« kot navaden taksist. Dejansko je brez poznavanja osnov in zapletenosti stroke zelo težko kompetentno organizirati posel.

Kako povečati prihodke

Morda so informacije, ki smo jih predstavili v tem članku, marsikoga odvrnili od želje, da bi svoje življenje povezali s prevoznimi dejavnostmi. Zato bi radi še naprej govorili o dejstvu, da je še vedno mogoče imeti dober zaslužek kot taksist. Če poznate poklicne skrivnosti, o katerih izkušeni taksisti molčijo:

  1. Slabo vreme ugodno vpliva na potniški promet.
  2. Ko se mesto sprehaja, se zabava, mora taksist delati.
  3. Zagotavljanje vestnega dela je naloga voznika samega.
  4. Taksi uslužbenec je psiholog, katerega naloga je postaviti potnika v pozitivno razpoloženje. To bo namig.
  5. Počitek in kosilo sta pomembna dejavnika kakovostnega dela in dobrega razpoloženja.

To je vse, kar potrebuješ za službeno službo s taksiji.